Sarıkamış (Beyaz Hüzün)

Bu kitap; okurları tarihin acılarla dolu bir sayfasına, 90 yıl önce bütün olanaksızlıklara ve karakışa rağmen Osmanlı askerinin vatanını korumak adına inançla ve azimle verdiği mücadeleye tanıklığa davet eden bir hüznün hikâyesidir. Sarıkamışla ilgili birçok bilinmeyen olay günışığına çıkarıyor... Harekât öncesi göz ardı edilen raporlar... 31. ve 32. Tümenin birbirleriyle çarpışması... Rus Çarı II. Nikolasın hatalı emir üzerine tutuklanmaması... Osmanlı askerinin ve halkın tek vücut olarak ığa, karakışa yani tüm imkânsızlıklara karşı gösterdiği insanüstü mücadele...Milletlerin hafızalarında bazı yer adları âdeta mermere kazınmış gibidir. O yer adları, yıllar geçip gitse de milletlerin hafızasından silinmez. Her an hatırlanarak, nesilden nesile aktarılır. Bu yerlerden bazıları Galiçya, Yemen, Sarıkamış, Çanakkale, Dumlupınar ve Sakaryadır... Bu adlardan birini veya birkaçını duyduğumuzda gönül telimiz hep titrer, bir garip oluruz. Tarihimiz nice zaferlerle doludur. Zaferlerimizin yanında yenilgilerimiz de vardır. Bir millet, zaferleriyle övünürken, yenilgilerden de gerekli dersleri çıkarmaya çalışır... Sarıkamış Harekâtı, her türlü imkânsızlıklar içinde, kırık bir ümidi gerçekleştirmeye yönelik, sonu hazinle biten bir harekâttır... Bu harekâtta askerimiz Rustan çok tabiat ile mücadele etmiştir. Bu topraklarda yaşayan herkesin ya bir akrabası ya da bir yakını bu harekâttan etkilenmiştir. Binlerce şehit kâh Ruslarla çarpışarak kâh iklimle, karakışla, imkânsızlıklarla mücadele ederek vatanı savunmuştur...Bu kitap; okurları tarihin acılarla dolu bir sayfasına, bütün olanaksızlıklara ve karakışa rağmen Osmanlı askerinin vatanını korumak için inançla ve azimle savaşmasına tanıklığa davet eden bir hüznün hikâyesidir. Sarıkamış/Beyaz Hüzünde bir hüznün hikâyesini, 90 yıldır unutulanları okurken kâh gururlanacak, kâh ağlayacaksınız...

Bu kitap; okurları tarihin acılarla dolu bir sayfasına, 90 yıl önce bütün olanaksızlıklara ve karakışa rağmen Osmanlı askerinin vatanını korumak adına inançla ve azimle verdiği mücadeleye tanıklığa davet eden bir hüznün hikâyesidir. Sarıkamışla ilgili birçok bilinmeyen olay günışığına çıkarıyor... Harekât öncesi göz ardı edilen raporlar... 31. ve 32. Tümenin birbirleriyle çarpışması... Rus Çarı II. Nikolasın hatalı emir üzerine tutuklanmaması... Osmanlı askerinin ve halkın tek vücut olarak ığa, karakışa yani tüm imkânsızlıklara karşı gösterdiği insanüstü mücadele...Milletlerin hafızalarında bazı yer adları âdeta mermere kazınmış gibidir. O yer adları, yıllar geçip gitse de milletlerin hafızasından silinmez. Her an hatırlanarak, nesilden nesile aktarılır. Bu yerlerden bazıları Galiçya, Yemen, Sarıkamış, Çanakkale, Dumlupınar ve Sakaryadır... Bu adlardan birini veya birkaçını duyduğumuzda gönül telimiz hep titrer, bir garip oluruz. Tarihimiz nice zaferlerle doludur. Zaferlerimizin yanında yenilgilerimiz de vardır. Bir millet, zaferleriyle övünürken, yenilgilerden de gerekli dersleri çıkarmaya çalışır... Sarıkamış Harekâtı, her türlü imkânsızlıklar içinde, kırık bir ümidi gerçekleştirmeye yönelik, sonu hazinle biten bir harekâttır... Bu harekâtta askerimiz Rustan çok tabiat ile mücadele etmiştir. Bu topraklarda yaşayan herkesin ya bir akrabası ya da bir yakını bu harekâttan etkilenmiştir. Binlerce şehit kâh Ruslarla çarpışarak kâh iklimle, karakışla, imkânsızlıklarla mücadele ed... tümünü göster


Değerlendirmeler

değerlendirme
Profil Resmi
10 puan

Muhteşem bir kitap bence hür Türk gencinin okuması gereken bir eser...

Profil Resmi
10 puan

Çok güzel :)

Profil Resmi
8 puan

Sarıkamış'ın hazin hikayesini tam manasiyle hissedeceksiniz okurken.Sonunda gözyaşlarıma hakim olamadığımı hatırlıyorum.

6 puan

Kendi kanaatimce kitap iyi bir amaçla yazılmış -ki böyle kitapların sayısı artmalı- fakat tarihi bir roman olmasına rağmen iyi birde kurgu içeriyor.

Profil Resmi
1 puan

Sarıkamış olayı gerçekten okunmaya ya da izlenmeye değer, ibretlik yaşanmışlıklarla dolu bir olay. Ama bu kitap araştırılmadan yazılmış, sanıyorum yazarının 'Bir kitap yazayım adını da Sarıkamış koyayım, insanlar ne de olsa bu olaya karşı çok ilgililer, alır okurlar' düşüncesinden yola çıkarak alelade karalama şeklinde yazdığı bir kitap. Araştırma, bilimsel deliller, dönemde yaşanan olaylara dair bilgiler sıfır. Üstelik o karakışta onca asker canını hiçe sayıp komutanının emrini dinleyerek of bile demezken kitapta askerler sürekli bir şeylere lanet okuyor ve herşeyden şikayet ediyor. Kesinlikle vatan uğruna mücadele eden asker değil hikaye edilen. 'Yok artık' diyerek, sinirlenerek okudum. Kitabı okumanızı önermiyorum.

10 puan

Yazarın emeğine sağlık bu kitabı okuyup etkilenmemek elde değil. Okuyalı çok oldu ama etkileri şuan bile üstümde karakterleri bile aklımda şiddetle tavsiye ederim.

10 puan

Beni gecelerce ağlatan ilk ve tek kitap olma özelliğini taşıyor bu kitap. Her Türk'ün okuması gereken bir eser. Bu ülkeyi bu zorluklarla kazanıp, bu kadar kolayca kaybetmenin verdiği üzüntü bir yana, beni özellikle ağlatan üç sayfa vardı ki, birçok cümlesi hala hatırımdadır.


Baskı Bilgileri

Karton Cilt, 304 sayfa
2012 tarihinde, Timaş Yayınları tarafından yayınlandı


ISBN
9799752633567
Dil
Türkiye Türkçesi

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

onceuponatime asibela busek sevcancan ilknuryuce
5 kişi

Okumuşlar

durann rumpas MuhteremErdogan Oz hbbgms
92 kişi

Okumak İsteyenler

Zümrüt anyela SÜMEYRA sselvi zynpctnky
13 kişi

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski