Kurt Kanunu

Kemal Tahir, "Kurt Kanunu" romanında "Kurtlukta düşeni yemek kanundur" acımasızlığını yaşayan, kıstırılan, hesaplaşan gerçek kişileri anlatıyor. Cumhuriyetin en bunalımlı dönemlerinden biri olarak değerlendirilen "İzmir Suikasti" olayına karışan ve karıştırılan tarihsel kişilerin gerçek dramının romanı...

Kemal Tahir, "Kurt Kanunu" romanında "Kurtlukta düşeni yemek kanundur" acımasızlığını yaşayan, kıstırılan, hesaplaşan gerçek kişileri anlatıyor. Cumhuriyetin en bunalımlı dönemlerinden biri olarak değerlendirilen "İzmir Suikasti" olayına karışan ve karıştırılan tarihsel kişilerin gerçek dramının romanı...


Değerlendirmeler

değerlendirme
10 puan

Haziran 1926 tarihinde İzmir'de Atatürk'e yapılması planlanan suikastin deşifre edilmesi sonucunda 13 kişinin idamı 2 kişininde gıyabında idam kararı verilmesiyle sonuçlanan olayın harika anlatımı.

Roman o kadar güzel kurgulanmış olaylar kişiler tamamen gerçek. Yakın tarihimizin önemli olayını okurken ne kadarı kurgu diye düşünüyor insan. Mükemmeldi çok severek okudum.

8 puan

İzmir suikastı öncesinde başlayıp sonrasına kadar uzanan kitapta ittihatçıların suikast girişimi sonrasındaki sonu ve hesaplaşma ortamı anlatılıyor. Kemal Tahir'den okuduğum ikinci kitap. Bu kitapta da insani durumlar ve duygular çok gerçekçi bir şekilde aktarılıyor. Kitabın ilk bölümü kaçma, kovalama ve aksiyon içeriyor. İkinci bölümü ise düşünce yoğun geçiyor. Ben Kemal Tahir'in kalemini beğendiğim için keyifle okudum. Tavsiye ederim.

Profil Resmi
9 puan

Kemal Tahir eserleri, karakter diyalogları yoğun eserlerdir. Kurt Kanunu’nda da bu özellik devam ediyor. İzmir Suikastını konu eden romanın başa gelen karakterleri: Abdülkerim, Kara Kemal, Gurbet Hala, Emin Bey… İçlerinde yalnız Kara Kemal’in tarihte yaşamış bir kişi olduğunu biliyoruz, olay sürecindeki akıbeti de hüzünlü. Kara Kemal’in baskına uğradığı yeri İttihatçılık’tan arkadaşı diye tanıttığı Emin Bey’in evi olarak kurgulamış yazar. 1969’da yayınlanan böylesi bir eser için o yıllarda çok sınırlı bir kaynak söz konusudur ama yazar bize çok derinine olmasa da işin iç yüzü hakkında bir fikir sunuyor.

Cumhuriyetin kuruluş yıllarında İttihatçılar ve Kemalistlerin hesaplaşacakları kaçınılmazdı. Bu hesaplaşma, 3 yıl sonra, 1926 tarihinde İzmir suikastiyle vücut buldu. İttihatçıların daha çok perde arkasında kalan ama çok etkili liderlerinden Kara Kemal ve gazeteci öldürmekle maruf komitacı Abdülkerim çerçevesinde dönen suikast girişimini konu alıyor.

İttihat terakkiyi, İzmir süikasti günlerini, kurunun yanında yaşında yandığı, devran döndükten sonra eski idarecilerin kendini ve eski politikalarını sorguladığı, içerik yönünden tarih sevenlere oldukça hitap eden bir kitap. o yılların havasını biraz olsun solumak için de birebir.

9 puan

Kurtlukta düşeni yemek kanundur..

İzmir suikastı ile Şeyh Said İsyanından sonra geriye kalan muhaliflere vurulan son darbe. Artık iktidar için kendi rahatsız edecek bir muhalefet yoktur. Son büyük ittihatçilerden Kara Kemal'in son yolculuğu.. Okuyunuz.


Baskı Bilgileri

Karton Cilt, 272 sayfa
Tekin Yayınevi tarafından yayınlandı


ISBN
9789754780949
Dil
Türkiye Türkçesi

Diğer baskılar


Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

Şu anda kimse okumuyor.

Okumuşlar

Y hasan fuat bayrak
2 kişi

Okumak İsteyenler

Okumak isteyen bulunamadı.

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski