Kelebekler Zamanı

Kitap açıklaması henüz eklenmemiş.


Değerlendirmeler

değerlendirme
9 puan

Dominik Cumhuriyeti'ni otuz bir yıl faşist diktatörlükle yöneten Rafael Trujillo'nun Mirabal kardeşlere ve tüm ülkeye yaşattıklarını okumak ve Dominik'in yakın siyasi tarihine göz atmak bakımından verimli bir okuma sağlayan bir kitap.
Oscar Wao'nun Tuhaf Kısa Yaşamı kitabını okurken Mirabal kardeşlerle ilgili okuma yapma isteği doğdu içimde. Çünkü Oscar Wao kitabı da Dominik ve Trujillo alt yapılı siyasi detaylar veren bir roman. Akabinde iki yıl önce aldığım Kelebekler Zamanı kitabını okumaya başladım. Hoş bir sürpriz Kelebekler Zamanı kitabının sonunda beni bekliyormuş meğerse. Julia Alvarez'in konuyla alakalı okuma önerileri altında dört kitap ismi verilmiş, biri de Oscar Wao'nunTuhaf Kısa Yaşamı. Ben o kitaptan bu kitaba geldim, bu kitap da o kitabı işaret ediyor.
Llosa'nın 'Teke Şenliği' kitabını da okuyacağım Alvarez tavsiyesiyle.
Yazar Julia Alvarez Mirabal kardeşlerden hayatta olan Dede ve kardeşlerden Patria'nın kızı Noris, Minerva'nın kızı Minouile tanışıp ettikleri sohbetlerden, edindiği bilgilerden ve kardeşlerin yaşadığı evi ziyaretinden onda oluşan duygulardan faydalanarak çok güzel kurgulanmış bir kitap yazmış. Tabii döneme ait yaptığı araştırmaların ve okumaların da katkısıyla...
Kitabın sonuna eklenen 'Tartışma Soruları' başlığı altında yazarı, kitabı, Mirabal kardeşleri, Trujillo rejimini ve okuduğumuzu anlamak-tekrar gözden geçirmek adına on bir soru (aslında soru içinde sorularla daha fazla) fikrini çok sevdim ve çok faydalı buldum.
Filmi de çekilmiş, bulabilirsem izlemek istiyorum.
Güncel kitap yorumlarım için:
https://www.instagram.com/okuyann/
https://moonlightcat13.blogspot.com/

9 puan

Kelebekler zamanı beni en çok etkileyen kitaplardan birisi sanırım. Anlatımı kitap 4 kız kardeşin günlükleriymiş gibi olunca sanki kendi kız kardeşinizin gizli güncesini okuyomuş gibi hissediyosunuz. Trujillo diktatörlüğündeki dominik cumhuriyetinde 4 kız kardeş patria minerva dede ve mate. Herkes gibi onların da hayatlarının ortasına çöreklenmiş bi yılan trujillo.
Güzelliklerine hayran kaldığım kadınlar, kendilerini diktatörlükten kurtulmak için resmen feda ediyorlar.
Kadınlıklarıyla annelik duygularıyla çocuklarının geleceği arasında seçim yapıp, cesaret göstermeyi seçiyorlar. Ülkelerindeki bir çok erkeğin aksine. Bu kadınların gücü beni gerçekten çok etkiledi.Eşleri hapiste. Kendileri ev hapsinde. Haftada 1 gün kocalarını görmek için ziyaret izinleri var. Trujillo yönetimindeki rejim askerleri tarafından kocaları ıssız bir dağ hapishanesine sevkediliyor. Amaç kumpas kurmak. Yolda rejim askerleri tarafından öldürülüyorlar. Sonra kaza süsü veriliyor.Öldürükleri gün olan 25 kasım dünya kadına yönelik şiddetle mücadele günü olarak ilan ediliyor. n kötüsü kitaba bu sonu bilerek başlıyosunuz. Kitap kurgu evet. Ama karakterlerinin farklı olması üzerine kurulmuş bir kurgu. Alveres sanki içlerindeymiş gibi yazmış kitabı. Bu güzel kadınların ölmesini istemiyorsunuz. Ama sonuç belli.Şerefsiz kadın düşkünü trujillo 1 sene sonra öldürülüyor. Kelebeklerin bunu görememiş olması gerçekten çok üzücü.¡VIVAN LAS MARIPOSAS!


Baskı Bilgileri

400 sayfa
Ayrıntı Yayınları tarafından yayınlandı



Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

Şu anda kimse okumuyor.

Okumuşlar

leylakce sevde okuyan Büşra Fatma Kılıç
4 kişi

Okumak İsteyenler

ozmus Misslinguist
2 kişi

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski