İlyada

Her şey, Parisin sihirli elmayı Afroditeye vermesiyle başlar. Afrodite elma karşılığinda Parise dünyanın en güzel kadınının sevgisini vaat etmiştir. Parisin güzeller güzeli Helena ile karşılaşması ve elmayı almayan Hera ile Athenenin yüreklerindeki öfkenin kine dönüşmesi, Troyayı alevler içinde birakacak bir savaşı başlatır.

******

İlyada ve Odysseia, Egeli bir ozan olan Homerosun yarattığı iki büyük destandır. Homeros, sözlü edebiyat geleneğini sürdüren bir ozandı. Bu destanları İsadan önce dokuzuncu yüzyılda yarattığı sanılıyor. Yazılışı, kaleme alınışı daha sonradır. Bu İzmirli büyük ozan, İlyadada, Troya Kentinin destanını anlatır. Troya Kenti, Çanakkale Boğazının Anadolu yakasında bugünkü adıyla Hisarlık Tepesine kurulu varlıklı bir kentti. Yunanistandan gelen Akhaların saldırısına uğrar, bu savaşta iki toplum karşı karşıya gelir. Yurtları Anadoluda bulunan Troyalılarla Yunanistandan gelen Akhalar Topluluğunun savaşıdır bu büyük destan. Akhalar Topluluğu Yunanistanın çeşitli bölge krallarından oluşmuş bir ordudur. Her kral, kendi gemileri ve adamlarıyla yola çıkmıştır ve bu ordular, krallar kralı Agamemnonun yönetiminde birleşip örgütlenmişlerdir. Güçlüdürler. Akhalar, daha soylu, daha yürekli, daha akıllı ve daha örgütlüdürler. Ve savaşı kazanırlar. Troyalıların yenilgisinin destanı olan İlyada, 24 bölümden ve 16.000i aşkın dizeden oluşur. Troya Savaşının dokuzuncu yılında 51 günlük bir süreyi kapsar. Yani o büyük savaşın kısa bir kesitidir bu destan. Helence aslından, Azra Erhatın, A. Kadirle birlikte yaptığı bu ölümsüz çeviriyi Can Yayınları olarak kıvançla yayımlıyoruz.

******

Her şey, Parisin sihirli elmayı Afroditeye vermesiyle başlar. Afrodite elma karşılığinda Parise dünyanın en güzel kadınının sevgisini vaat etmiştir. Parisin güzeller güzeli Helena ile karşılaşması ve elmayı almayan Hera ile Athenenin yüreklerindeki öfkenin kine dönüşmesi, Troyayı alevler içinde birakacak bir savaşı başlatır.

******

İlyada ve Odysseia, Egeli bir ozan olan Homerosun yarattığı iki büyük destandır. Homeros, sözlü edebiyat geleneğini sürdüren bir ozandı. Bu destanları İsadan önce dokuzuncu yüzyılda yarattığı sanılıyor. Yazılışı, kaleme alınışı daha sonradır. Bu İzmirli büyük ozan, İlyadada, Troya Kentinin destanını anlatır. Troya Kenti, Çanakkale Boğazının Anadolu yakasında bugünkü adıyla Hisarlık Tepesine kurulu varlıklı bir kentti. Yunanistandan gelen Akhaların saldırısına uğrar, bu savaşta iki toplum karşı karşıya gelir. Yurtları Anadoluda bulunan Troyalılarla Yunanistandan gelen Akhalar Topluluğunun savaşıdır bu büyük destan. Akhalar Topluluğu Yunanistanın çeşitli bölge krallarından oluşmuş bir ordudur. Her kral, kendi gemileri ve adamlarıyla yola çıkmıştır ve bu ordular, krallar kralı Agamemnonun yönetiminde birleşip örgütlenmişlerdir. Güçlüdürler. Akhalar, daha soylu, daha yürekli, daha akıllı ve daha örgütlüdürler. Ve savaşı kazanırlar. Troyalıların yenilgisinin destanı olan İlyada, 24 bölümden ve 16.000i aşkın dizeden oluşur. Troya Savaşının dokuzuncu yılında 51 günlük bir süreyi kapsar. Yani o büyük savaşın kısa bir kesitidir bu destan. Helence aslı... tümünü göster


Değerlendirmeler

değerlendirme
9 puan

Güzel bir çeviriden okursanız daha çok keyif alırsınız. Benim gibi mitoloji ile fazla ilgili olmayanlar için bile oldukça akıcı idi, sıkılmadan okudum diyebilirim. Sadece sanki köyün ahalisi tanıtılıyormuş gibi 50 60 tane aslında olaylarda çok da etkisi olmayan komutanların tanıtıldığı kısımlar sıkıcı olmaya yakındı ama yine de birçok yayın "adlar dizini" bölümü bulundurduğu için karakterleri akılda tutma zorunluluğunu ortadan kaldırmış. Takdir ettim...

Profil Resmi
10 puan

En sevdiğim kitaplardan biridir. Özellikle Yunan mitolojisiyle ilgilenenler kesinlikle okumalı.

Profil Resmi
10 puan

gerçek bir klasik, insanlığı anlatan en güzel destanlardan

Profil Resmi
9 puan

güzel bir kitaptı...

Profil Resmi
7 puan

Müthiş betimlemeleri ile uzun olmasına rağmen elden düşmeden okunan bir kitap
sabırla okuyun.ilk okuduğunuzda sıkıcı gelebilir manzum eser şeklinde yazıldığı için ama bir süre sonra tadını çıkarırsınız hele de akhilleus un savaşa girişinden itibaren.tolstoy savaş ve barışın önsözünde şöyle diyor: yapmacık bir alçakgönüllülük göstermek istemiyorum ama bu eser ilyada gibi birşeydir.

7 puan

Homeros'un hakkını vermek lazım gerçekten de tam bir destan olmuş.
Edebi açıdan oldukça kuvvetli bir kitap olsa da çoğu zaman sıkıldığımı söylemeliyim.
Kitap oldukça gerçekçi bir dille yazılmış,az kalıyor ki Zeus'un ya da Prometius'un Ahaylı ve Troyalılara gökyüzü tahtlarından inip yardım ettiklerine inanıyorsunz. :)
Netice itibariyle çok merak ettiğim,okumak istediğim bir kitabı okudum bitti serisine kattığım için mutluyum.Meraklısına tavsiye edilecek bir kitap.
İyi okumalar.

5 puan

herhalde en çok hollywood sevmiştir.

9 puan

Bana mitolojiyi sevdiren, her dizesinde ayrı bir heyecan ayrı bir hüzün ayrı bir neşe barından, evrensel bir mirastır bu eser.


Baskı Bilgileri

592 sayfa


ISBN
975-509-388-

Diğer baskılar


Etiketler: dünya klasikleri

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

ZeynepAlbayrak ssri seymour MelisaDenis
4 kişi

Okumuşlar

dreamberry hemeva ebruli hülya Evrenakcora berenice
195 kişi

Okumak İsteyenler

pi_den sadeceesraa Tashamam bogurtlen receli somut
123 kişi

Takas Verenler

yilmazo
1 kişi
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski