Abdülmecit / İmparatorluk Çökerken Sarayda 22 Yıl

Abdülmecit, Osmanlı sultanları içinde yaşamı ve kaderiyle
öne çıkan ilgi çekici bir padişah...
Hıfzı Topuz bu romanda, 16 yaşında tahta çıkan,

Abdülmecit, Osmanlı sultanları içinde yaşamı ve kaderiyle
öne çıkan ilgi çekici bir padişah...
Hıfzı Topuz bu romanda, 16 yaşında tahta çıkan,


Değerlendirmeler

değerlendirme
8 puan

16-17 yaşında tahta çıkan ve 38-39 yaşında ölen Abdülmecit'in öyküsü Osmanlı padişahları içinde dikkat çekici ve çok üzücüdür. O yüzden merak edip aldım. İyi ki almışım oldukça doğru bilgiler içeren kitap öykü gibi yazıldığından okunması kolay. 19. yüzyıl Osmanlısının Harem hayatı çok güzel verilmiş. Bu eseri okuyanlar Ayşe Osmanoğlu'nun "Babam Abdülhamit"ini de okusunlar. Eğer padişahları tapılacak insanlar yarı Evliyalar gibi görüyorsanız sakın okumayın. Bu kitap hataları, günahları, zayıflıkları olan bir insanın hikayesini anlatıyor.

Abdülmecit, Osmanlı tahtına oturduğu zaman hiç devlet idare ve hayat tecrübesi olmaması nedeniyle oraya buraya çekilmiş. Ne babası II. Mahmut gibi dediğim dedik bir padişah ne de oğlu Sultan Abdülhamit gibi devlet işlerinde kafasında 99 tilkinin kuyrukları bile birbirine değmeden gezen kurnaz bir politikacıydı.

Her şeyi varken hiçbir şeysiz kalan bir adam haline gelmiş. Kadınlara kibar davranan bir adam olduğu için hem karıları , hem kızları istedikleri gibi davranmışlar. Başka padişahlar olsa bu kitapta bahsedilen olaylar için kimleri asmaz ve sürmezdi ki.

İmparatorluğun çökmesini önlemek için ilan edilen Gülhane Hatt-ı Hümayun'u yani Tanzimat Fermanı imparatorluğun içişlerine karışma nedeni olarak kullanılacağını kimse ön görememiş.

Tarih konularına meraklı olanlara tavsiye ederim.

Profil Resmi
5 puan

İyi tarihçi Hıfzı Topuz vesselam.

10 puan

Hifzi Topuz'un bu kitabi gercekten süperdi.
Padisahlarin etten kemikten duygudan daha farkli dusunenlerden iseniz bu kitabı okumayin... Abdülmecid tum zaaflarina ragmen iyi bir padisahmış hatta onca son dönem padisahlari icinde en iyilerinden biri.

6 puan

Tam 22 yıl süren hükümdarlığı döneminde Osmanlı'da ilk modernleşme adımlarının görüldüğü Avrupa ile yakınlaşmaya çalışıp zevk ve sefa içinde savurganlığın had safhada görüldüğü bir dönemi Hıfzı Topuz'un tatlı ve açıklayıcı diliyle tarih meraklıları için okunması son derece keyif alınacak bir kitap!


Baskı Bilgileri

205 sayfa


ISBN
9789751413574

Etiketler: tarihi roman

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

sare merih sireh
1 kişi

Okumuşlar

alp erdemcakal kitapseverbaykus Hilalim mantolumariapuder
34 kişi

Okumak İsteyenler

mhilal cigdemo inci16 Şeymanur Volunteer
6 kişi

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski