Yaşlı Adamın Savaşı (Yaşlı Adamın Savaşı, #1)

9 puan

www.seymaatasoy.com

"Yetmiş beşinci doğum günümde iki şey yaptım. Önce karımın mezarını ziyaret ettim. Sonra da askere yazıldım." diye muhteşem bir şekilde başlıyor Yaşlı Adamın Savaşı.

Kahramanımız John Perry yetmiş beşine bastığı gün Koloni Savunma Güçleri'ne katılıyor. Zaten KSG'ne katılabilmeniz için yetmiş beş yaşınızı doldurmanız gerekmekte. KSG'nin amacı uzayda yaşamaya uygun gezegenleri kolonilerine katarak insanların oraya yerleşmesini sağlamak. Tabi bu gezegenler başı boş bir biçimde durmuyorlar. Bu gezegenler için savaşmaları gereken uzaylılar var. Kim yetmiş beş yaşında orduya katılır diye düşününce yanıt basit: KSG'nin bizim yaşlıları tedavi ederek gençleştireceklerini söylemeleri -ki bunun da sıra dışı bir yöntemi var.

Uzaylılar fikrini hep sevmişimdir. Bence koca evrende bir tek insanların yaşaması çok düşük bir ihtimal. O yüzden konu bana oldukça ilgi çekici geldi. Yeni yerlerin keşfedilmesi ve oralar için uzaylılarla savaşılması... Scalzi uzaylılarının hepsinin ayrı ayrı karakteristik ve fiziksel özelliklerini çok güzel anlatmış. Kitap boyunca birçok uzaylıyla tanışıyorsunuz ve yazarımız sayesinde gözünüzde rahatlıkla canlandırabiliyorsunuz.

Kitabımız Perry'nin ağzından anlatılıyor. Perry çok espritüel, kitabı okurken sık sık güldürüyor. Bu da bilim kurgu kitaplarının okuma zorluğunu alıp götürüyor. Verilen fizik bilgileri tam kararında. Hem ne demek istediklerini rahatlıkla anlıyorsunuz hem de bunu kitabı bölmeden kurguya, kitabın akışına uygun bir şekilde verildiği için anlam karmaşası yaşamıyorsunuz.

Kitabın ilk yüz sayfası tam olarak konuya girilemediğinden biraz sıkabiliyor. Fakat bir ilerlediniz mi elinden bırabilene aşk olsun. Military/askeri tarzda hiç kitap okumamıştım ve o alanla ilgili pek bir bilgim yoktu. Bu kitap da bilim kurgunun yanında askeri bir kitap. Ama hiçbir bilgim olmamasına karşın hiç zorluk çekmeden okudum. Biraz bir şeyler de kaptım açıkçası.

Perry karakterini inanılmaz benimsedim. İçimizden biri desek yeridir. Aslında bütün karakteler için aynı şeyleri söyleyebiliriz. Öyle gerçek dışı karakterler (Evet, biliyorum bilim kurgu kitabından bahsediyoruz ama başka bir gerçek dışı kastettiğim) yok. Hepsi günlük hayatta karşılaşacağımız tipler.

Bir dörtlemenin ilk kitabı YAŞ. Kısa zamanda ikinci kitap Hayalet Tugay'ı almayı düşünüyorum. Sonuç olarak çok büyük zevk alarak iki gün içinde yuttum bu kitabı. Bilim kurguya karşı ön yargılı olanlar ama okumak isteyenler bununla beraber başlayabilir. YAŞ serisi Hayalet Tugay adıyla televizyona uyarlanacakmış. Scalzi bu adı Hayalet Tugay kulağa daha cool geldiği için seçmiş.

Yorumlar
« geri ileri »

0 ile 0 arası yorum gösteriliyor, toplam 0 yorum.
Yorum yazılmamış.
« geri ileri »