Silmarillion

10 puan

Fantastik kurgunun temelini Antik Yunan mitolojisi oluştursa da hayalindeki dünyayı günümüz gerçekliğinden farklı bir şekilde ele alan Tolkien, belki de o zamanlar bilmiyordu, yaptığının edebiyata ve günümüze damga vuran bir Orta Dünya gerçekliği olacağını.

Kafasında öyle bir şey icra etmiş ki üstad; Yunan ve Fin mitolojisinden yararlanmasına rağmen onlardan çok da farklı olan düşünü Silmarillion'da kurgulamış. Büyük bir kitlenin Yüzüklerin Efendisi dolayısıyla takip ettiği Silmarillion'da, öncesine işaret ediyor Tolkien bizlere. Frodo yüzüğü ateşe atmadan, yüzük için savaşlar yapılmadan hatta yüzükler yapılmadan asırlar öncesine gidiyoruz. Yaşanan her bir olayın arkasında ne tür acılar yaşandığını ürpererek okuyoruz.

"Başta Eru vardı, elfler IIûvatar derler adına,"diye başlıyor büyü, okurken bitmesin istiyorsunuz bu hikâye; yer yer artan kalp çırpıntıları arasında, yer yer tebessüm eden bir yüzle ya da gözleriniz ıslanmaya yakın halde o şiirsel bütünlüğe öyle bir kapılıyorsunuz ki söylenmesi mümkün olmayan bir sözcük lazım geliyor.

Turambar Turin'in kederli hikâyesinde bam telinize vuruyor Tolkien, elflerin son yüce kralı Fingolfin'in kötülüğün sureti Melkor'a atını sürdüğünde içinizde cesaretli bir şarkı vuku buluyor. Elflerin değerleri Silmariller çalındıktan sonra, kötülüğe duyulan hiddetten yaptıkları kardeş katliamı asalet timsali elfleri sorgulatıyor bizlere ve Beren'le Luthien aşkı, fedakârlığın imgesi olup, aşkın bizim reel dünyamız için özlem duyduğumuz bir sembol olduğunu fark ediyorsunuz.


Anlatımına gelirsek, kitap içinde çok isim ve bir çok aile var; ayrıca bu ailelerin ve bu isimlerin değişik olan farklı isimleri de var. Bu sebeple okuyucunun ya pür dikkat okuması lazım ya da ikiden fazla okuması gerekli ama değecektir bu okuyuşların her biri. Şiirsel anlatım kitabın her anında hissettiriyor kendini, alıştıktan sonra bu anlatıma bağlanacağınızdan kuşkum yok. Bir tarih kitabını okuduğunuzu hissediyorsunuz Silmarillion'da, her bir anı yaşayarak.

Ayrıca kitapla ilgili olarak Blind Guardian, Nightfall in the middle-earth albümünün tamamını Silmarillion'a adamıştır ve şarkılarıyla vuku bulan önemli olayları, farklı bir bakış açısıyla ele almışlardır.

Yorumlar
« geri ileri »

0 ile 0 arası yorum gösteriliyor, toplam 0 yorum.
Yorum yazılmamış.
« geri ileri »