Semerkant

7 puan

Tarihi olayları romanlaştırarak anlatan bir kitap. İranın demokrasi/meşrutiyet mücadelesi ile ilgili hiçbir bilgim yoktu.
Ancak bir noktada takıldım. Okay Tiryakioğlu'nun Alparsan adlı kitabında Hasan Sabbah'ın Alparslan zamanında Nizamülmülk ile çalıştığı; şu an ismini hatırlayamadığım bir kalenin alınmasında son kez yardım ettiği; bu kalenin fethinden sonra Nizam ile anlaşıp, para alıp adamlarıyla birlikte oradan ayrıldıkları anlatılıyor.
Ancak Semerkant kitabında Hasan Sabbah Melikşah zamanında Nizam ile çalışıyor. Nizam'ın bir oyunu ile Selçuklulardan ayrılmak zorunda kalıyor, daha sonra Melikşah ile gizlice anlaşıp Nizam'ı öldürtüyor.
İki kitabın da anlattığı çoğu yerin aynı olmasına rağmen, bu farklılığın nedenini anlayamadım. Hangisinin doğru olduğunu merak ediyorum.

11 yıl, 2 ay

Yorumlar
« geri ileri »

1 ile 2 arası yorum gösteriliyor, toplam 2 yorum.
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Ben o kitabı okurken tarihi roman olan "Alparslan" kitabıyla kıyasladım. İran'da geçen olayları bilemem. Ama Alparslan kitabı ile çoğu yer örtüşüyor. Eğer örtüşme olmasaydı o yorumu da yapmazdım.

İlk yorumumda da "bu edebi bir roman değildir" diye bir ifade de geçmemiştir.

11 yıl, 1 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.
Profil Resmi

Semerkant tarihi bir romandan çok tarihi olayları konu edinen edebi bir romandır. Amin Maalouf bu kitapta kendi kurgusuna göre tarihi olayları yorumlamış ve değiştirmiştir.

11 yıl, 1 ay     
« geri ileri »