Mülksüzler

9 puan

güzel bir kitaptı ama sanki daha da güzel olabilirdi
insani bencilliğin, egonun, ihtiyaçtan fazlasını elde tutma güdüsünün insanın en yıkıcı yönü olduğunu ve her ne kadar eşitlikçi, bireysel ve de düzene karşı bir topluluk kurulsa da insanın içindeki o kara deliğin yine de ideal gibi görünen düzende çatlaklar oluşturduğunu anlatan bir kitap.

insanlar kendinden farklı, marjinal ve de ortalamanın çok üstündeki bireyleri illaki kıskanıyor, kuyusunu kazıyor veya onun yörüngesine giriyor

okunması gereken kitaplardan,, ama bazı kısımlar sanki daha bir doldurulabilirdi.

kitabı okurken birçok cümlenin altı çizilecek özellikte. Bazı alıntılar:

"erkeğin istediği özgürlüktür. kadının istediği mülkiyettir. seni ancak başka bir şeyle takas edebilirse serbest bırakır. bütün kadınlar mülkiyetçidir."

Oiie: insanları düzen için de tutan ne ? neden birbirlerini soyup öldürmüyorlar ?

Shevek: Hiç kimse çalınacak bir şeye sahip değil. eğer bir şeyi istersen gidip depodan alabilirsin.Şiddete gelince , bilemiyorum. Oiie , durup dururken beni öldürür müydün ? eğer öldürmek isteseydin , buna karşı çıkarılan bir yasa seni engeller miydi ?
zorlama , düzeni sağlamanın en etkisiz yoludur.

"düşünceler baskı altına alınarak yok edilemez. Onlar ancak dikkate alınmayarak yok edilebilir. Düşünmeyi reddederek-değişmeyi reddederek"....

" ...Nereden alıyor bu iktidarı? Kazanılmış bir otoriteden değil, çünkü böyle bir şey yok. Entelektüel yetkinlikten değil, çünkü yetkin de sayılmaz. Ortalama insan aklının doğuştan korkaklığından alıyor gücü. Kamuoyu!"

"ileri doğru yürüyüp bir yerlere varıyordunuz. eğer şanslıysanız, gidilmeye değecek bir yer oluyordu bu"

"eğer hırsız yaratmak istiyorsan bir sahip yarat. suçlu yaratmak için yasalar koy"

Yorumlar
« geri ileri »

0 ile 0 arası yorum gösteriliyor, toplam 0 yorum.
Yorum yazılmamış.
« geri ileri »