Martin Eden

10 puan

Muhteşem bir kitabın sonuna gelmenin huzurlu tatmini ve hüznü içerisindeyim 🙏
Azmiyle, hayata bakış açısıyla, insanlara yaklaşımıyla, edebiyata sevdalanması - bu yolda, bu uğurda hoyratça harcanması ve sonra sıkıca sarılıp sarmalanması süreçlerindeki tavır ve tarzıyla büyük bir iz bırakarak bir Martin Eden geçti edebiyat dünyasından.
Kitabın çevirmeni Levent Cinemre bence kocaman bir alkışı hak ediyor. Kitabın sonuna eklediği notlarla kitabın yazıldığı dönemi, Jack London'ın kimlerden, nelerden etkilendiğini ve hayatına dair detayları, Martin Eden - Jack London benzerliklerini ve daha birçok önemli bilgi ve detayı okuma ve öğrenme şansı sunmuş biz okurlara 🙏 Sayesinde çok daha verimli ve anlayarak okudum. Bazı notlarda çeviri şiirlerini okumak da inanın apayrı bir keyif katıyor kitabın genel havasına.
Işçi sınıfı bir aileden gelen denizci Martin Eden'ın aristokrat sınıfa mensup Ruth'a tutulmasıyla aynı dili konuşabilmek, ortak noktalarda buluşabilmek adına edebiyata, bilgiye ve öğrenmeye kendini adamasıyla başlıyor hikaye. Yarı otobiyografik denebilecek bir roman çünkü Jack London'ın yaşamındaki detayları Martin Eden'ın hikayesinde görüyoruz.
Martin Eden içinde edebiyatın, yazarların, siyasi-edebi-felsefi fikirlerin, sosyal sınıf ve hayat farklarının, edebiyat kulislerinin, dergilerin-gazetelerin iç yüzlerinin, insanların başarıya karşı sahte samimiyetlerinin, insan-karakter tahlillerinin, aşk ve sadakatin, dostluğun ve hüsranın ve daha birçok eklenebilecek duygu, durum ve olayın barındığı muhteşem bir eser.
Ölmeden Önce Okumanız Gereken 1001 Kitap listesinden...
* Jack London'ın yıllar önce Beyaz Diş romanını okumuştum ama o kitaptaki vahşi hayata dair kaleme alınmış bazı bölümler bana ağır gelmişti çünkü normalde belgesellerde de vahşi doğa vs konulu bölümleri asla izleyemem. Beyaz Diş tecrübemden sonra da bir daha Jack London okumayı düşünmemiştim. Ta ki 1001 Kitap listesini tekrar okuma planıma dahil edene kadar.
Martin Eden bir başka, gerçekten bambaşka 💕
https://www.instagram.com/p/B5K14PWAL2B/

Yorumlar
« geri ileri »

0 ile 0 arası yorum gösteriliyor, toplam 0 yorum.
Yorum yazılmamış.
« geri ileri »