Kurma Kız

9 puan

2 gün içinde kendisini okutup bitirecek kadar sürükleyici olduğunu söyleyebilirim.

Kurma Kız, beklediğimin aksine düşünce ağırlıklı bir kitap değildi. Kurgusu ön plandaydı daha çok, olay akışı arka plandaki dünyayı gölgeleyecek derecede yoğundu bazı yerlerde. Geleceğe dair inanılmaz bir hayal gücü ve gerçekçi bir yaklaşımla oluşturulan atmosferi gerçekten özgündü ama aynı oranda yöreseldi de. Gelenekçi bir halkın içinde yenilikçi olmak gibi bir düşüncenin yer yer görülebildiği kitapta oluşturulan düzenin evrenselliği çok daha iyi verilebilirmiş diye düşünüyorum. Karbon temelli yakıtların tükenmesi ve insanların yeni nesil enerji kaynaklarıyla yaşaması sadece fonu oluşturmuş havası veriyor bazı yerlerde maalesef. Bu, kitabın akılda kalıcılığını baltalamış biraz.

Kurgusu ciddi anlamda sürükleyici ve merak uyandırıcıydı. 5 farklı kişinin bakış açısından okuyabildiğimiz hikayede aynı dünyayı çok farklı yerlerden, çok farklı düşüncelerle görebiliyoruz. Karakterler bir şekilde okurken size kendisini sevdiriyor; aslında buna sevdirmek değil kabul ettirmek desek daha doğru olabilir zira hepsinin kendince bir amacı var ve biri için üzülürken diğerinden nefret edebiliyor, gene de yaptıklarına hak verirken bulabiliyorsunuz kendinizi. Olay örgüsünün sürükleyiciliği, kitap boyunca devam eden olayların öngörülemezliği ve gelecekte karşımıza çıkabilecek pek çok şeyin normalmiş gibi anlatılıyor olması da kitabın diğer güzel yanlarıydı.

Yalnız şunu da belirtmeden geçemeyeceğim, bazı sahneler ciddi anlamda, ama gerçekten çok ciddi anlamda, açık ve doğrudandı. Sadece 2 kez karşımıza çıkıyor olsa da bazı okuyucuların çok ciddi rahatsızlık duyacaklarından eminim.

Kurma Kız genel olarak güzel bir roman. Beklentimi tam anlamıyla karşılayamamış olsa da kendisine has atmosferiyle, alttan verdiği bazı mesajlar ve düşündürücülüğüyle, gelecekte karşımıza çıkabilecek pek çok olayı bugün içinde bulunduğumuz dünyada bile görebildiğimiz olaylarla göstermesiyle ve başından kalkmanıza izin vermeyen akıcılığıyla kesinlikle okunası, aldığı ödüllerin hakkını da veriyor. Türü sevenlerinin denemesini tavsiye ederim.

Yorumlar
« geri ileri »

0 ile 0 arası yorum gösteriliyor, toplam 0 yorum.
Yorum yazılmamış.
« geri ileri »