Kör Saatçi

8 puan

Benim elimdeki kitap (Tübitak Yayınları) 11. Baskı. Kitabın yazıldığı tarih 1986. Tübitak, kitabın yayın haklarını 1998 yılında satın almış ve ilk baskıyı 2002 yılında yayımlamış.

Türkiye bilim kitapları yayıncılığını epeyce geriden takip ettiği için, Gen Bencildir (Felfish Gene) ve Kör Saatçi (Blind Watchmaker) Türkçe'ye çok geç çevrildi. Dolayısıyla da Dawkins Türkiye'de daha çok ateizm üzerine yazdığı kitaplarla tanındı.

Kör Saatçi toplam 11 bölüm, kaynakça ve dizinden oluşuyor. Kitabın son üç bölümü daha çok bilimsel polemiklere odaklı. Noktacılık ve taksonomi tartışmalarından oluşan 9. ve 10. bölümler (ortalama bir okuyucu için) gereğinden uzun ve sıkıcı ayrıntılarla dolu. Bu iki bölüm hariç tutulursa kolayca okunan bir kitap.

Bazı bölümlerde verilen örnekler beni yeterince tatmin etmedi. Örneğin 8. bölümdeki dul kuşunun kuyruğu tartışmalarına (ki Darwin'in cinsel seçilim kuramına verilen örneklerden biridir) Dawkins'in "düz geri besleme" açıklamasını fazlasıyla spekülatif buldum. Ancak elbette ben bir evrim biyoloğu değil, popüler bilim meraklısı bir okurum ve bu değerlendirmeyi bir kitap okuru olarak yapıyorum.

İlgilenmediğim (dolayısıyla okurken sıkıldığım) "disiplin içi" polemikleri uzun uzadıya tartışan 9. ve 10. bölümler hariç, kitabı genel olarak beğendim.

Yorumlar
« geri ileri »

0 ile 0 arası yorum gösteriliyor, toplam 0 yorum.
Yorum yazılmamış.
« geri ileri »