Gölge ve Kemik

9 puan

http://kitaptutkum.blogspot.com/2013/01/grisha-uclemesi-golge-ve-kemik-leigh.html

Alıntılar blogumdadır.

Kitabın başları bana biraz karmaşık geldi. Bir çok terim ve ırk olduğunu kitabın ilk sayfasında görüyorsunuz. Okumaya devam ettikçe, hangi ırkın ne olduğunu, ne çeşit bir kefta (toplulukları birbirinden ayıran cüppe şeklinde bir kıyafet) giyindiklerini ve toplum içindeki görevlerini anlıyorsunuz. Kitap 70’lerden sonra açılıyor ve elinizden düşüremiyorsunuz. Hatta 90’lara geldiğinizde ilk sayfalardan beri kafanızı kurcalayan sorulara cevap alıyorsunuz.

Ravka, Fjerdan, Kerch ve Shu Han adında topluluklar var. Bu topluluklar birbirinden belirli sınırlarla ayrılmış durumda. Bir de Grisha’lar var. Grisha’lar her ne kadar kendilerine yüce bilim ustaları deseler de Ravka dışındaki topluluklar onları cadı ya da büyücü olarak nitelendirmekte ve öldürmektedirler.

Grisha’ların başında Karanlıklar Efendisi, Karanlık Efendisi’nin başında da Ravka Kralı var. Karanlıklar Efendisi, yurdun dört bir yanına sınayıcıları göndererek küçük çocukların bir Grisha olup olmadığını kontrol ettirmektedir. Grisha olanlar, Küçük Saray’a getirilip özelliğine göre eğitime alınmakta ve ileride Karanlıklar Efendisi’ne ve Kral’ına hizmet vermektedir. Grisha’lar; şifacılar, cellatlar, askerler, rüzgarcılar, ateşi kullananlar, dalgacılar gibi kendi içinde çeşitli küçük topluluklara ayrılmaktadırlar.


Kitabımız ana karakter olan Alina’nin gözünden anlatılmaktadır. Alina, arkadaşı Malyen ile beraber büyümüş bir yetimdir. Küçükken, Grisha’lar tarafından sınansa da güçlerini bastırmayı başarmıştır. Gün gelip de bir olay sonucu gücü ortaya çıkınca arkadaşı Malyen’den koparılıp Küçük Saray’a getirilmiştir. Burada Grisha’ların senelerce gördüğü eğitimden alacaktır. Güçleri özel olduğu için hem Kral’ın hem de Karanlıklar Efendisi’nin gözdesidir. Özel öğretmenlerle her gün çalıştırılmaktadır ve arkadaşı Malyen’i çok özlemektedir.
Kitapta en sevdiğim yer, Alina’nın eğitim aldığı ve Küçük Saray’da geçen olaylardı. Eğitimleri zorlu ve acılıydı ama okuması zevkliydi.

Karanlıklar Efendisi’nin, Alina’yı yanında tutmak istemesinin bir nedeni vardır. Yüzyıllar önce Karanlık soyundan gelen dedesi tarafından yapılan Karanlık Diyarı yok etmek! Karanlık Diyar’dan hiçbir canlı geçememektedir. Çünkü volcra denilen yaratıklar (ben bu yaratıkları uçan dinozor türlerine benzettim) onları yemektedir. Alina’nın güçleri Karanlık Diyarı yok etmeye yetecek midir?
Kitabın ortalarında sizi öyle bir yer bekliyor ki çok şaşırıyorsunuz. Bu konuyu spoiler vermeden şöyle açıklayayım. A ve B adlı iki kişi olsun, bu iki kişi aynı şeyleri söylerken birden bir olay oluyor ve B kişisi A’nın söylediğinin tam tersini söylemeye başlıyor! Bu kısımdan itibaren kitaba yeni bir soluk geliyor ve heyecanlı bir şekilde okumaya devam ediyorsunuz.

Sizde fantastik kitaplarda çokça geçen vampir ya da kurtadamlardan başka bir tür okumak istiyorsanız bu kitabı kaçırmayın!

Grisha’ların büyülü dünyası sizi beklemekte!

Herkese keyifli okumalar!

Yorumlar
« geri ileri »

0 ile 0 arası yorum gösteriliyor, toplam 0 yorum.
Yorum yazılmamış.
« geri ileri »