Kullanıcı Araçları

İmam-I Şibli

Yazar Açıklaması (düzenle)

İmam-ı Şibli d. 861 (Hicri 247) Bağdat, Samarra ö. 945 (H. 334) Adı Câfer, babasının adı Yunus'tur. Künyesi Ebû Bekr'dir. Tam adı Ebu Bekr-i Şiblî'dir.

İslam Alimi olarak bilinen Ebû Bekr-i Şiblî'nin adı'nın Cafer, baba adının ise Yunus olduğu söylenir. Orjinali Arapça olan bir çok tercüme eserde Samarra'da doğduğu ve Bağdat'a yerleştiği anlatılır. Tarihte adına çok sık rastlanan Cüneyd-i Bağdadi'nin talebesi olduğu şeklinde kayıtlara rastlanır. Yine bir çok kaynakta Maliki mezhebinin fıkıh alimlerinden olduğu şeklide bilgilere ulaşılmıştır. Maliki Ehl-i Sünnet mezhebinin kurucusu Mâlik bin Enes'in eseri olan El Muvatta'yı tamamen ezbere bildiği şeklinde ifadelere rastlanır. Ebu Bekr-i Şiblî 'nin vefatı da 945 (H.334) yılında Bağdat'ta talebelerinin yanında olduğu bilgileri günümüze kadar ulaştı.
İmam-ı Şibli günün birinde bu konuda birbirleriyle tartışan iki çocuk ile karşılaştı. Onlara yardımcı olmak amacıyla yanlarına yaklaştı. "Çocuklar neden kavga ediyorsunuz. Söyleyin size yardımcı olayım" dedi. Çocuklar, yerde buldukları cevizi paylaşamadıklarını söyleyerek ondan yardım istediler. İmam-ı Şibli, elleriyle sıkarak kırdı. Ceviz açılınca bir de ne görsünler, içinde meğersem hiç bir şey yokmuş, ceviz uzun süre önce zaten çürümüş durumdaymış. Oradan geçen birisi olaya şahit olarak dalga geçmiş. "Şibli efendi, eğer gerçekten insanlara adalet dağıttığını...

Yazar Detayları (düzenle)

Cinsiyet
Erkek
Doğum Tarihi
861
Doğum Yeri
Bağdat, Samarra
Ölüm Tarihi
945
Ölüm Yeri
Bağdat,

Kitapları (birleştir)