Kullanıcı Araçları

Fatma Fahrünnisa Hanım

Yazar Açıklaması (düzenle)

Ahmet Vefik Paşa’nın torunu Fatma Fahrünnisa Hanım, Tanzimat döneminde yetişmiş önemli kadın yazarlardan biridir. Hanımlara Mahsus Gazete’de yayımlanmış pek çokfikir yazısı, tefrika edebi eseri bulunmaktadır. Osmanlı kadın modernleşme tarihinefikirleri ve eserleri ile katkı sağlamıştır.

1876’da doğdu. Babası Ispartalı Kutbî Efendi’nin oğlu Evkaf Varidat ve Mahlulat Müdür-i Umumisi İsmail Hakkı Bey, annesi Ahmet Vefik Paşa’nın kızı Hurrem Hanım’dır. Musullu Said, Kerküklü Abdurrahman, Hindli İskender, Faslı Abdulkadir ismindeki hocalardan özel ders aldı. Yetişmesinde, babası İsmail Hakkı Bey, dedesi Ahmet Vefik Paşa ve amcaları Giritli Ahmet Muhtar Bey ile Rıza Bey etkili oldu. Ahmet Rüştü Bey ile evlendi. Selma Berker, Ömer Nazmi Tezcan ve Nizamettin Tezcan isminde 3 çocuğu dünyaya geldi. 13 Ocak 1969’da vefat etti. Yenikapı Mevlevihanesi Hamuşan Mezarlığı’na defnedildi.

İlk yazılarını 1895’te yayınlamış, 1900 yılından sonra edebî hayatına faal olarak devam etmemiştir. Hanımlara Mahsus Gazete’de roman, hikâye, hatıra, deneme, mektup, makale ve tercümeleri yayımlanmıştır. 1896’da Bursa’yı ziyaret eden yazarın gözlemleri “Hüdavendigar Vilayetinde Kısmen Bir Cevelan” ismiyle, 11 Kânunusani 1311 - 9 Mayıs 1312 tarihleri arasında, Hanımlara Mahsus Gazete’de tefrika edilmiştir. Bu eser, “bir Osmanlı kadını tarafından yazılan ilk seyahatname" niteliğini taşıması ve “modern edebiyat alanında üretilen Anadolu’ya dair ilk gezi kitaplarından...
daha fazla

Yazar Detayları (düzenle)

Cinsiyet
Kadın
Doğum Tarihi
31 Temmuz 1876
Ölüm Tarihi
13 Ocak 1969
Ölüm Yeri
İstanbul

Kitapları (birleştir)