Kullanıcı Araçları

Ebu Abdurrahman Es-Sülemi

Yazar Açıklaması (düzenle)

Horasan’da yetişen evliyanın büyüklerinden. İsmi, Muhammed bin Hüseyn es-Sülemi [veya Selemi] el-Ezdî en-Nişâbûrî olup, künyesi Ebu Abdurrahman’dır. Şafi mezhebi fıkıh, tefsir, hadis, lügat, tarih ve diğer ilimlerde büyük alim idi. Evliyanın büyüklerinden Ebû Amr-ı Nüceyd’in torunudur. Babası ve annesi de, tasavvuf yolunda yüksek derece sahibi idi.

Sülemi, 942 Ramazan ayında doğdu. 1021 Şanan ayının 3. Pazar günü vefat etti. Kabri Nişabur’dadır. Küçük yaşta ilim öğrenmeye başladı. İlk tahsilini, dedesinden ve babasından yaptı. Küçük yaşta babası vefât edince, daha çok dedesinin himaye ve sohbetlerinde bulundu. İlk olarak Kur’ân-ı kerimi ezberledi. Daha sonra ilim öğrenmek için çeşitli yerlere gitti. Birkaç defa Bağdad’a geldi. Ebü’l-Kâsım en-Nasrabâdî, Ebû Nasr-ı Serrâc, Ahmed bin Ali el-Mukri ve başka bir çok zatlardan ilim öğrendi. Kendisinden de; Ebü’l-Kâsım Kuşeyrî, Ebû Abdullah Hâkimi Nişâbûrî, Ebû Bekr el-Beyhekî ve başka birçok büyük zâtlar ilim öğrendiler.
Zamanında bulunan evliyanın İmamı idi. Bütün ilimlerde alim, hadis ilminde hafız olup, tasavvufun inceliklerine vakıf idi. Bu yolun büyüklerinin hallerini, yollarını, tarihlerini anlatan çok kıymetli eserler tasnif etti. İlim öğrenmek için çok sıkıntılara katlandı. İlim öğrenmek, hadîs-i...

Yazar Detayları (düzenle)

Doğum Tarihi
942
Doğum Yeri
Horasan
Ölüm Tarihi
1021

Kitapları (birleştir)