Kullanıcı Araçları

İsmail Karaçam

ismail karaçam düzenleme geçmişi

doganozmurat, ismail karaçam isimli yazarın açıklamasını düzenledi

eski halini göster | yeni halini göster | değişimi göster

Prof. Dr. Hâfız İsmail KARAÇAM



1937’de Burdur’un Kıravgaz (Kayaaltı) köyünde doğmuştur.1948 senesinde Burdur Kur’an Kursuna kaydoldu. Kursun hocası merhum Ömer GÜNDÜZALP’tan hıfzını ve merhum Ulu Cami imam-hatibi Hacı Hâfız Hamid BİLGE’den de tashîh-i hurûfu ikmal ederek 1951’de bu kurstan mezun oldu. 1939’da İstanbul İmam-Hatib okulundan mezun olup aynı sene İstanbul Yüksek İslam Enstitüsüne kaydoldu. Öğrenciliğinin yanı sıra çeşitli camilerde de görev yapmıştır; 1957–1959 senelerinde, İstanbul Fatih Müftülüğüne bağlı Küçük Mustafa Paşa Camiinde müezzinlik, 1959–1963 senelerinde de, Cerrahpaşa Camiinde imam-hatiplik yaptı.

1963’te enstitüden mezun olan hocamız, 3 sene Bursa İmam-Hatib okulunda Kur’an-ı Kerim ve meslek dersleri öğretmeni olarak görev yaptı. 1966 senesinde Konya Yüksek İslam Enstitüsüne “Kur’an-ı Kerim, İlm-i Vücûh ve Belâğât-ı Kur’aniyye” dersleri öğretmenliğine tayin olundu. 1971’de İstanbul Yüksek İslam Enstitüsüne Kur’an-ı Kerim Öğretim Üyesi olarak tayin edildi. İlmi araştırmalara olan aşırı düşkünlüğü ile ve pek üstün ahlaki meziyetleri ile tanınan kıymetli hocamız[1] profesör olup emekli oluncaya kadar Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalında, tecvid, tefsir ve kıraat dersleri okutarak vazifesini sürdürmüştür.

En mühim ve umuma lazım olan eseri “Kur’an-ı Kerim’in Faziletleri ve Okunma Kaideleri –Mufassal Tecvid” adlı eseridir. Bundan başka “Kur’an-ı Kerim’in Nüzulu ve Kıratı” gibi daha birçok eseri vardır. Bu mezkur eserleri Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı tarafından yayınlanmaktadır.
10 yıl, 5 ay