adnantopcu, 129 adet değerlendirme yapmış.  (2/19)
Aldatmak
Aldatmak

8

Okumak için okuduğum bir roman olmasına rağmen, okurken hikâyenin içine dahil olduğum nadir romanlardan biri oldu Aldatmak. Hikâyede cinselliğin çok fazla dile getirilmesi, Aydan'ın cinsel hazları uğruna eşini aldattığı hissi uyandırdı bende nedense.

Dört Mevsim Sonbahar
Dört Mevsim Sonbahar

8

Baba, oğul, sevgili ilişkilerini sorguladığı ilginç bir "ilk" roman Dört Mevsim Sonbahar. İlginçliği romanın başkahramanı aynı zamanda romanın yazarı olduğu ve romana istediği gibi müdahale etmesi. Bu türde okuduğum bir ilk. Okurken zaman karmaşalığı yaratsada çok keyif aldım. Baba Çetin Altan'ın nasihat gibi önsözünün bir bölümünde "Küçükken, seni kucağımda balkona götürdüğümde, yıldızları tutacakmış gibi ellerini gökyüzüne uzattığında anlamıştım herşeyi." sözleri, Ahmet Altan'ın yazarlık başarısını özetliyor.

Yüreğinin Götürdüğü Yere Git
Yüreğinin Götürdüğü Yere Git

8

Yaşlı bir kadının torununa yazıp göndermediği ya da gönderemediği mektuplardı, "yüreğinin götürdüğü yere git"; seksen yıllık yaşam deneyiminin torununa bırakılan mirası belkide... Kendi düşüncesini kitapların satır aralarında bulmak bir okur olarak çok etkiliyor beni. Kitabın bir bölümünde, "Anlayış, bilgiçliğin kibriyle değil, alçak gönüllülükle doğar. Yanlışlık yapmak doğaldır, ama bunlardan ders çıkarmadan ilerlemek bir yaşamın anlamını yitirmesine yol açar. İnsanın kendi iç dünyasına bakmak istemediği zaman bahaneler bulması dünyanın en kolay şeyidir. Dıştan bir suçlu her zaman vardır. Suçun -ya da daha iyisi sorumluluğun- yalnızca bize ait olduğunu kabullenmek çok cesaret ister." okurken bir kez daha anladım; sonunda "haklı" bile olsa, "ben sana demiştim"le kurulan her cümlenin hükmünü yitirdiğini...

Bütün Şiirleri
Bütün Şiirleri

10

İki saatte okunacak bu harika şiirleri okumak için ne kadar geç kalmışım. "Hürriyete Doğru"yu yeniyetmelik dönemimde Haluk Levent'in şarkısıyla duymam ne büyük kayıp.

Şiirler, 5: Memleketimden İnsan Manzaraları
Şiirler, 5: Memleketimden İnsan Manzaraları

10

Nâzım Hikmet, Haydarpaşa tren garından roman tadında şiirleriyle Anadolu'ya yolculuğa çıkarıyor. Anadolu Sürat Katarı'nda başlayan hikâye karakterlerin birinci ağzından anlatıldığı için okurken işçisiyle işçi, mahkûmuyla mahkûm, çocuğuyla çocuk oluyorsunuz.

Zulmün Artsın
Zulmün Artsın

10

Yaşar Kemal'in "tehlikeli konuları" anlatıp yargılandığı, röportaj ve yazılarının derlendiği bir kitap Zulmün Artsın. Demokratikleşme ve Kürt sorunun çözümüne ilişkin yorumları, analizleri çok net bir şekilde ifade etmiş. Özellikle Kürt sorunuyla ilgili gözlemleri kafamdaki birçok soru işaretini ortadan kaldırdı. Barışı savunup "Kürtlere ana dilde eğitim hakkı verilirse, iş bölünmeye kadar gider" düşüncesinde olan, sürece kuşkuyla yaklaşanlar kesinlikle okumalı.

Eskici ve Oğulları
Eskici ve Oğulları

6

Bir ailenin dramını, yaşam mücadelesini anlatır Eskici ve Oğulları. Kitap ilerledikçe Gazap Üzümleri'ni yeniden okuyorum hissine kapıldım.