Tabutlar,eski ev eşyaları müzelik. Genetik şifrelerin çözüldüğü,tek hücreli canlıların eşyalara dönüştürüldüğü,hücre yenileme ve klonlama ile ölüm ve yaşlanmanın tarihe karıştığı bir dönem. Savaş utanılacak bir olgu halinde. Yıprandıkça kendilerini yenileyen,kirlendikçe temizleyen giysiler,ışığa ve uzaklığa göre kendini ayarlayan canlı lensler,organik evler,yaratılan mitolojik varlıklar.(Şahmeran,Anubis,Pegasus,Sfenks,Janus,Melek,Minotauros). Bellekler dahil her şey yeni bedene(klona) aktarılabiliyor. Bilimsel terimler ağır basıyor kitapta.İnsanlığın geçmiş olduğu aşamaları,evrimleri ve devrimleri anlatıyor. Kitapta altı çizilesi sözcükler var.Üstelik düşündürücü; ...Diyelim ki bilmediğimiz 'salt tin' var.En küçük nitelikleri örneğin sayıları,renkleri bile kavrayabilen beynimiz bu büyük niteliği de kavrayabilmeli. ...Onun varlığını hiçbir beyin yadsımamalıydı.Tek,gerçek bir tanrı olsaydı,insanlık boyunca bazı kafalarda totemler,tanrıaltı tinsel düşler....cirit atmazdı. ....İmparator yanında başka imparator ister mi? ...Kadınlarda bu topluluklarda yaşamları boyunca ard arda gebe bırakıldı.Birer insan fabrikası gibi çalıştırıldı.Öyle ki ekonomi politik terimleriyle kavramlaştırılarak 'araç yapan araçlar' durumunda bulundukları söylenebilir. ...Sözde kutsal saydıkları kadına amaç olma hakkını tanımayacaklardı.Hatta bir peygamber onu mülk sayacaktı.Kadınlar sizin tarlanızdır,onları dilediğiniz gibi ekin diye buyruk çıkaracaktı. ...Organik devrim öncesi emekçiler hafta boyunca araç gibi kullanılacaklardı.Hafta sonunda bu gerçeği unutturmak için ruhları yıkanacaktı.Kendilerine 'patronun değil,tanrının kulu' oldukları anlatılacaktı. ...Mutluluk 'manada diyor,insanları madde ile sınıyorsunuz.Bu dünya cehennemi yaşattığınız uşağınızı,öte dünya cenneti ile avutuyorsunuz. Dinleri,inançları,kutsal değerleri;amaç-araç,neden-sonuç ile sınırlandırıp açıkladığı için yetersizdi. Yine de bu ütopik denemeyi kesinlikle tavsiye ederim.
Başlangıç kitabı.Ancak eğer ki sosyalizm hakkında bilginiz varsa okumanızı tavsiye etmiyorum.Zaten bilindik fikirleri tekrar ediyor. Adamın(!) birinin hayatını değiştirecek kadar aman aman bir kitap nasıl olabilmiş şaşıyorum.Sanırım sosyalizm özürlüsü... http://www.okul.gencliginsesi.net/klasikler/sosyalizminalfabesi.htm Bu linkten çok rahat okunabilir.
Sevgili Gons... Gerçek bir hikaye olsada,pek de etkileyici bulmadım.Zaten kitap uzun bir süre kızın çıktığı erkeklerden,beğendiklerinden,hayallerinden(Amerika'da yaşamak,artist olmak,tanınmak vs vs...) bahsediyor. 'Sabahları hasta uyanmanı istiyorum Hastaysan eğer yaşıyorsun demektir.'
Başarısız bir reklamcının kaynak bulma çabaları ile başlar.Yeni fikirler üretmeye çalışır.Ancak başarılı da olamaz.Sanırım genelevde piyanist olmak fikri kulağa daha hoş geliyor.
Hiç o taraklarda bezim olmaz diyenlerin bile zevkle okuyacabileceği bir kitap. Ablamızın sitesi http://www.stepheniemeyer.com/ Tanrı adam ve sakar kızın hikayesi. Bu arada Debussy'yi kesinlikle tavsiye ederim.Her ne kadar Oblomov'daki Casta diva kadar güzel olmasada piyano sonatı kategorsinde harikadır. http://www.youtube.com/watch?v=LlvUepMa31o Yalnız hikayeyi anlatırken kişilerin konuşmalarındaki hisleri somut olarak anlatmış hatta detaylandırmış.Misal;x kişisi bunu derken yüzünde şöyle bir ifade vardı,y kişisi saklamaya çalışsada sesi onu el veriyordu... Kitabıyla,filminden daha sonra karşılaşma gafletine düştüm.Ancak kitabı filminden çok daha güzeldir.Analar ne vampirler doğuruyor)
Kafanızdaki küçük cehennem...Kirli bir dünya tablosu. Anlattığı Afganistan içindi bu betimleme. Okurken merak ettiğim konulardan biri,ne kadarına kendinden bir şeyler katmıştı? Sığınma hakkı alıp Kaliforniya'ya yerleşmeleri mi? Şu anda yazarın Mülteciler Yüksek Komisyonunda çalışmış olması mı? Bunlar bir yana kitapta altı çizilecek kelimeler bulunmakta.Misal; Mollalar ruhumuzu şeytana sattığımızı söylüyor, ruslar ruhumuz olmadığını... Beynimde iblisler at koştururken,algı yeteneğin bir lüks olup çıkar. Çok zordur esasen,okur aklında betimlemeleri tiyatral biçimde var edebilmek. Ancak bunu başarılı bir şekilde kullanmış.Aksiyon ise bolca kullanılmış. Ancak Afganistan ve Rus halkı kötü canlandırılmış.Amerika ise cennet ülke! Taliban bu kitabı okusa ne olurdu aceba?