Fırtınakıran, 58 adet değerlendirme yapmış.  (2/9)
Marslı
Ölümsüz
Başka Dünyalar Mümkün
Başka Dünyalar Mümkün

10

Bu kitaba 10 puan verme nedenim içerik değil, gösterilen emek ve oluşturulmasının ardında yatan fikir. Bu kitapta bulunan makalelerin hepsi zaten kendini kanıtlamış ve bilimkurgu alanında söz sahibi olan ustalarca yazılmış. Onlara bir de benim 10 puan vermem oldukça saçma olur. Ancak o makaleleleri derleme fikrine, her makaleyi bu kadar başarılı biçimde çevirenlere ve o çevirilere böyle muazzam editörlük edenlere tam puan verebilirim. Her bilimkurgu okurunun edinmesi gerek. Türkçe kaynak konusunda çok ciddi sıkıntılarımız var ya hani, Varlık Yayınları'nın 2007'de yaptığı bu girişim meğer nasıl bir cevheri içinde barındrıyormuş! Hatta bilimkurguyla da bitmiyor, çünkü yazarlar hep usta isimler. Onlar da tek yerle sınırlı kalmayarak daha birçok konuda ufuk açıyorlar. Yer yer okuduğum kısımların orijinal metnini düşünüp "yahu burayı nasıl bu kadar başarılı çevirdiler!" diye şaşıp kaldığım, fazlasıyla yetkin ellerden çıkmış bir çeviriye sahip. Editörlük de öyle. Ayrca seçilen makaleler de güzel bir seçim sürecinin sonucunda derlenmiş, o da belli. Özellikle çoğu makaleyi okurken dönüp ülkemize bakmadan edemiyor insan. İşte bu nedenle bence doğru seçimler bunlar. Ne diyelim, bilimkurgu tutkunları bu kitabı mutlaka edinsin. Kısa zamanda tükenenler listesine girer. Kıymeti bilinmemiş, bari şimdi bilelim.

Erotologya?
Erotologya?

10

Aslında bu kitaba puan vermek istemiyorum, çünkü ben bu kitabı değerlendirebilecek düzeyde değilim. Ancak madem sistem böyle gerektiriyor, ben de bu puanı uygun görüyorum. Denemelerle aram yoktur. Bu kitaba başlamamsa periyodik neşriyat adlı güzel yorumlar sahibinin bu eser için olan yorumunu görmemle oldu. Evet, bu kitap Türkiye ve Orta Doğu'nun erotologyası. Evet, bu denemelerin birçoğu cinsellik ve cinsel tarihimizle ilgili. Önyargı mı oluştu? Yapmayın, etmeyin. Hulki Aktunç gerçek bir usta. Ben bu kitabı okurken sayısız kelimenin kökenini, tarihi ve siyasi bilgileri öğrendim. Okudukça şaşırdım, bilge dağarcığım genişledi. Hulki Aktunç'un ne kadar iyi bir "okur" olduğunu görerek kıskançlıktan çatladım. Sonrasındaysa Türkçeyi bu kadar samimi kullanışına alkış tuttum. Bu kitabı sadece "cinsellik" boyutuna indirgerseniz bu sizin dar görüşlülüğünüzden başka şey olmaz. O zaman sakın okumayın bu güzel eseri. Düşüncelerinizle kirletmeyin. Aama eğer Türkiye'nin önemli aydınlarından birinin tatlı mı tatlı diliyle yepyeni şeyler öğrenmek, hatta onunla bir iki sohbetin belini kırmak istiyorsanız hiç durmayın! Ne diyor Hulki Aktunç o samimi diliyle? "Allahım bu ülke bildiğin gibi değil!"

Elif
Elif

9

Daha önce hiç böyle bir kitap okumadım. "Elif"i, tam adıyla "Görünmez Elif"i, okuduğum hiçbir kitaba benzetemiyorum. Kitabın tam adıl, Alif the Unseen, yani Görünmez Elif. Yayınevinin bu adla basarak çocuk kitabı imajı vermesinden çekinmesiyle kitap bize Elif adıyla geldi. Ama bu bir şekilde bir kayıp olmuş. Çünkü Görünmez Elif adının kitap içerisinde o kadar çok manası var ki, her yeni manayı satır aralarından kazıyarak çıkarmaktan büyük keyif duydum. 2013'te World Fantasy Award'ı kazanmasına hiç mi hiç şaşırmadım. O ödülü nasıl hakettiğini sayfalarında bana defalarca kanıtladı. Peki neyin nesidir bu kitap? Bu kitap, hackerlerın, sosyal medyanın gücünün, Arap Baharı'nın ve cinlerin kitabı. Evet, ciddiyim. Cinlere dair küçüklüğünüzde duyduğunuz pek çok şey bu kitapta görerek şaşıracaksınız. İyisi, kötüsü ve nötrü, hepsi bu kitapta. Elif kullanıcı adına sahip hackerımız ise devletle ters düşüp olmadık şeyler yaşayınca kaçışı cinler aleminde buluyor. Bitmedi, bir de ortada Binbir Gündüz Masalları var. Yo, dalga geçmiyorum. Cinler tarafından anlatılmış masallardan derlenmiş bilmem kaç yüzyıllık bir kitap. Ve bunca alakasız şey birbirlerine halka halka geçmeye başlayınca ortaya sıra dışı bir eser çıkıyor. Açıkçası Elif, yazarının Doğu kültürünü şaşırtıcı derecede iyi özümsemesinin de sonucu. Derviş Evi kitabını bilenler bilir, o da Arthur Clarke gibi büyük bir ödülü almıştı ama okuduğumuzda yazara lanetler etmiştik. Anlattığı toprakları hiç bilmeyişinden rahatsız olmuştuk. İşte bu kitap onun tam tersi. Okurken sık sık çocukluğumu ve Geziparkı'nı düşündüm. Evet, bu kadar tezat şeyleri aynı potada eritiyor. Son cümlem de alın okuyun olsun. Not: Vikram karakteri için bile okunur bu kitap. Kitaba dahil olduğu anda birkaç seviye atlatıyor.

Gündüz Nöbeti (Nöbet Serisi #2)
Gece Nöbeti