mursel123

Profil Resmi
0 takip ettiği ve 0 takip edeni var. 0 değerlendirme yapmış.

Son Aktiviteler

Profil Resmi
mursel123 okumak istiyor.
1793 Devrimi

Victor Hugoya göre 1793 yılını özel yapan şey, bu yılın Parisin Fransa ile ve Fransanın da Paris ile mücadele ettiği yıl olmasıdır; ona göre bundan daha trajik bir şey olamaz. Romantik gerçekçiliğin en ünlü şairi ve yazarı Hugo, çeşitli politik ve ekonomik çıkarların kaos alanına dönüşen Fransanın bu İç Savaş dönemini, bir tarihçinin dikkati, bir romancının duyarlılığıyla anlatır bize. XVI. Louisnin Konvansiyon kararıyla idam edildiği, iktidarın güç dengelerinin bir günden ötekine değiştiği, Fransız halkının, işçilerin feodalizmin bütün kalıntılarını ortadan kaldırma öfkesiyle her şeye saldırdığı ve iktidar oyunlarına alet edilmek istendiği günlerdir bunlar. Victor Hugo, gerçek tarihsel kişilere yer verse de, asıl olay örgüsünü farklı cephelerden temsili karakterlerle örerken fedakârlık, yurtseverlik, vicdan, ideal vb. sorularını da bu tarihsel fonda tematize eder.1793 Devrimi: Kaos ortamında sınıfların hesaplaşması.

******

Mayıs 1793ün son günlerinden biriydi. Santerrein yönettiği Paris taburlarından biri Bretagnea gelmiş, Astilledeki kaygı verici Saudraie ormanında araştırma yapıyordu. Sayıları ancak üçyüz kadardı; çünkü bu çetin savaş, taburu kırıp geçirmişti. Argonne, Jemmapes ve Valmy savaşlarının sonunda, altı yüz mevcutlu Birinci Paris Gönüllü Taburunun da elli yedi mevcuda düştüğü günlerdi. Destansı kavga günleri.

******

Victor Hugoya göre 1793 yılını özel yapan şey, bu yılın Parisin Fransa ile ve Fransanın da Paris ile mücadele ettiği yıl olmasıdır; ona göre bundan daha trajik bir şey olamaz. Romantik gerçekçiliğin en ünlü şairi ve yazarı Hugo, çeşitli politik ve ek... tümünü göster

İşlemler için giriş yapınız veya kayıt olunuz
· 8 yıl, 6 ay
Profil Resmi
mursel123 bir yazarı favorilerine ekledi.

Fransız şair, yazar, devlet adamıdır. Victor Hugo 26 Şubat 1802'de Fransa'da doğdu. Liseyi bitirdikten sonra kendini tümüyle edebiyata adadı. 1824 yılında Fransız coşumcularının (romantikler) yayın organı olan La Muse Française dergisini kurdu. Cenacle adını taşıyan coşumcu sanatçılar çevresinin üyesi ve onun odak noktası oldu. 1830-1843 arasında en verimli dönemlerinden birini yaşadı. Romanları, tiyatro yapıtları ve şiirleriyle başarıdan başarıya koştu. 1831'de Notre Dame de Paris (Paris'in Notredame Kilisesi) adlı büyük romanını yayımladı. 1841 yılında Fransız Akademisi'ne üye seçildi. Çok sevdiği kızı Leopoldine'nin 1843'te kazayla boğularak ölmesi üzerine 1852'ye dek yeni yapıt vermedi. 1848 Devrimleri'nden sonra parlemento üyeliğine seçildi. 3. Napoleon'un hükümet darbesini engellemeye çalıştı, başaramayınca 1851 yılında Belçika'ya kaçmak zorunda kaldı.

Ateşli bir demokrasi ve cumhuriyet yanlısı olarak imparatorluk rejimini eleştiren yapıtlar yazdı. 1855-1870 arasını küçük bir İngiliz adası olan Guernsey'de geçirdi. O dönem yazarlığının en üretken yılları olmuştur. 1862 yılında başyapıtı olan Les Misérables (Sefiller) adlı romanını yayımladı. Bunu 1866'da Les Travailleurs de la Mer (Deniz İşçileri) ve aynı yıl L'Homme qui Rit (Gülen Adam) gibi önemli romanları izledi.

Fransa'da Cumhuriyet yeniden kurulunca Paris'e döndü. Ulusal Meclis'e seçildi. Artık Fransa'nın en gözde kişilerinden biriydi. Paris Komünü'nün ezilmesinden sonra komüncülerin bağışlanması için çok uğraştıysa da sonuç alamadı. Giderek siyasal ve toplumsal yaşamdan elini eteğini çekti.

1885 yılında ölüm döşeğinde iken; "Tanrı'ya inanıyorum, ahirete inanıyorum; fakat hiçbir kilise papazını başımda istemiyorum. Beni seven bütün dünya insanlarının gönülden dualarını bekliyorum. Bu benim için kafidir." diyerek 22 Mayıs 1885 yılında hayata gözlerini yummuştur.

Fransız şair, yazar, devlet adamıdır. Victor Hugo 26 Şubat 1802'de Fransa'da doğdu. Liseyi bitirdikten sonra kendini tümüyle edebiyata adadı. 1824 yılında Fransız coşumcularının (romantikler) yayın organı olan La Muse Française dergisini kurdu. Cenac... tümünü göster

8 yıl, 6 ay
Daha Fazla Göster

mursel123 şu an ne okuyor?

mursel123 şu anda kitap okumuyor.

Favori Yazarları (1 yazar)

Favori yazarı yok.