hediyeusta

Profil Resmi
0 takip ettiği ve 0 takip edeni var. 0 değerlendirme yapmış.

Son Aktiviteler

Profil Resmi
hediyeusta bir yazarı favorilerine ekledi.

Rus roman yazarıdır. Çocukluğunu sarhoş bir baba ve hasta bir anne arasında geçiren Dostoyevski, annesinin ölümünden sonra Petersburg'taki Mühendis Okulu'na girdi. Babasının ölüm haberini burada aldı. Okulu başarıyla bitirdikten sonra İstihkâm Müdürlüğü'ne girdi. Bir yıl sonra istifa ederek buradan ayrıldı.Ordudan ayrıldıktan sonra edebiyata yönelen Dostoyevski'nin ilk kitabı İnsancıklar, 1846 yılında yayımlandı. Bu eserinin ardından yazdığı kitaplarla beklediği başarıya ulaşamayan Dostoyevski'nin umudu kırıldı ve politikayla ilgilenmeye başladı.

1849 yılında devlet aleyhindeki bir komploya karıştığı iddiası ile tutuklandı. On ay hapisanede kalan Dostoyevski, kurşuna dizilmek üzereyken diğer sekiz tutuklu arkadaşı ile affedildi. Cezası dört yıl kürek, dört yıl da adî hapse dönüştürüldü. Cezasını çekmesi için Sibirya'da bulunan Omsk Cezaevi'ne gönderildi. Burada geçirdiği dört yılın ardından er rütbesi ile hizmete verildi. Subaylığa kadar yükseldi. 1857 yılında Maria Dmitrievna Isayeva ile evlendi. Beş yıl boyunca görev yapan Dostoyevski, 1859 yılında özgür bırakıldı ve Petersburg'a yerleşti.

Petersburg'a döndükten sonra Ezilenler (1861) ve Ölüler Evinden Anılar (1862) adlı eserleri yazdı. Kardeşiyle birlikte iki dergi çıkardı. 1862'de arzuladığı Avrupa seyahatini gerçekleştirdi. Sara nöbetleri ve kumar bağımlılığı yüzünden maddi açıdan darlığa düştü. Bu dönemde Yeraltından Notlar (1864), Suç ve Ceza (1866), Kumarbaz (1866), Budala (1868), Ebedi Koca (1870) ve Ecinniler (1872) gibi eserleri yazdı. Eşinin ölümünden sonra sekreteriyle evlendi. Yeniden borçlandı ve kumaranelerde gezmeye başladı. Kızının ölümünün ardından büyük bir sarsıntı geçirdi. Delikanlı (1875), Bir Yazarın Günlüğü (1876) ve Karamazov Kardeşler (1879) adlı eserlerinde yazarlık hayatı boyunca konu edindiği temaları yeniden ele aldı. Karamazov Kardeşler adlı yapıtını üç yılda bitiren Dostoyevski, bir ciğer kanamasıyla yatağa düştü ve 28 Ocak 1881 tarihinde öldü.

Dostoyevski için 31 Ocak 1881 tarihinde yapılan cenaze töreninde yaklaşık otuz bin kişi tabutunun arkasından yürüdü.Dünya edebiyatını en çok etkileyen ve en çok okunan yazarlardan biri olan Dostoyevski'nin eserleri birçok 20. yüzyıl düşünürünün fikirlerini derinden etkiledi.

Rus roman yazarıdır. Çocukluğunu sarhoş bir baba ve hasta bir anne arasında geçiren Dostoyevski, annesinin ölümünden sonra Petersburg'taki Mühendis Okulu'na girdi. Babasının ölüm haberini burada aldı. Okulu başarıyla bitirdikten sonra İstihkâm Müdürl... tümünü göster

10 yıl, 8 ay
Profil Resmi
hediyeusta okumak istiyor.
Fyodor Dostoyevski

Anna Dostoyevski, büyük Rus yazarı Fyodor Dostoyevskinin genç yaşta eşi olmuş ve en verimli çağında onun yanında bulunmuştur. Dostoyevskinin yazarlık dünyasına katkılarıyla, eleştirileriyle öne çıkan bir kadındır o... Eşiyle paylaştığı 17 yıl boyunca onun yapıtlarının yazılış ve hatta yayımlanış serüveninin ilk tanığıdır. Yaşanan derin acıları, Rusya içinde ve dışındaki ilginç yolcukların sıkıntısını birlikte göğüslemişlerdir. Bu yapıt, hem biyografik bir anlatı, hem de bilinmeyen Dostoyevskinin ustaca yansıtılmasıdır.

Anna Dostoyevski, büyük Rus yazarı Fyodor Dostoyevskinin genç yaşta eşi olmuş ve en verimli çağında onun yanında bulunmuştur. Dostoyevskinin yazarlık dünyasına katkılarıyla, eleştirileriyle öne çıkan bir kadındır o... Eşiyle paylaştığı 17 yıl boyunca... tümünü göster

İşlemler için giriş yapınız veya kayıt olunuz
· 10 yıl, 8 ay
Profil Resmi
hediyeusta okumak istiyor.
Amerika'nın Yanık Çocukları

Uykudan yaratılan dublör eşler, fakir insanların kulaklarının arkasına yerleştirilen reklam çipleri, dokuz parmağı farklı kapıyı açabilen bir çocuk, Amerikanın büyük sanayicilerine mektup gönderen bir köpek...

Zadie Smithin Sunumuyla Amerikanın Yanık Çocukları, Y Neslinin en önemli öykücülerini ilk defa bir araya getiriyor. David Foster Wallace, Jonathan Lethem, A.M. Homes ve Jonathan Safran Foer gibi isimlerden oluşan bu derleme, okurlara Bellowun, Rothun, Morrisonın Amerikasının ruhundan daha farklı, daha suskun bir Amerika sunuyor. Çağımızın en önemli yazarlarından Zadie Smithin, kendileriyle çatışma halinde, kararsız ve bir o kadar da hüzünlü diye nitelediği karakterlerle Amerikanın yanık çocuklarının yeniden doğuşuna şahit olacaksınız.

Uykudan yaratılan dublör eşler, fakir insanların kulaklarının arkasına yerleştirilen reklam çipleri, dokuz parmağı farklı kapıyı açabilen bir çocuk, Amerikanın büyük sanayicilerine mektup gönderen bir köpek...

Zadie Smithin Sunumuyla Amerikanın Yanı... tümünü göster

İşlemler için giriş yapınız veya kayıt olunuz
· 10 yıl, 8 ay
Profil Resmi
hediyeusta bir yazarı favorilerine ekledi.

Jamaika kökenli İngiliz yazar. Gün itibarı ile üç romanı vardır. 2003 yılında Granta dergisinin en iyi 20 genç yazar listesine girmiştir.

Zadie Smith, Londra'nın kuzey batısında çoğunlukla işçi sınıfının yaşadığı Brent kasabasında, Jamaikalı bir anne (Yvonne McLean) ve İngiliz bir babanın (Harvey Smith) çocuğu olarak Sadie Smith ismiyle (ismini 14 yaşındayken değiştirmiştir) doğdu. Jamaika'da büyüyen ve 1969 yılında İngiltere'ye göç eden annesi, babasının ikinci eşidir. Bir üvey kız kardeşi ve bir de üvey erkek kardeşi olan Smith'in kendisinden küçük iki erkek kardeşi daha vardır. Bu erkek kardeşlerden biri ünlü rap şarkıcısı Doc Brown'dur. Yazarın annesi ve babası o daha genç bir ergenken boşandılar.

Küçük bir çocukken step dansına çok düşkün olan Smith, genç kızken müzikallerde oynayan bir aktris olmak istiyordu. Üniversite yıllarında caz şarkıcısı olarak para kazanırken bir gazeteci olmayı hayal ediyordu. Mezun olduğunda ise en büyük ilgi alanı edebiyattı.

Smith'in devam ettiği okullar sırası ile Malorees Junior School, Comprehensive School ve Cambridge İngiliz edebiyatı eğitimi aldığı Cambridge Üniversitesi'ne bağlı King's College'dır. Cambridge'de okurken kısa hikâyeler yazmaya başlayan yazarın bu hikâyelerinden bir kısmı öğrencilerin yazdıklarından derlenen Mayıs Antolojisi'nde yayınlandı. Bu hikâyeleri ile bir yayıncının ilgisini çekip ilk romanı için teklif alınca bir temsilciyle çalışmasının doğru olacağına karar veren Smith, İnci Gibi Dişler'in ilk bölümünü gönderdiği Wylie Agency ile anlaşma imzaladı.

İnci Gibi Dişler'in yayınlanacağı tamamlanmasından çok önce 1997 yılında duyruldu. Pek çok yayıncının almak için çabaladığı roman Smith'in Cambridge'deki son senesinde bitti ve 2000 yılında yayınlanır yayınlanmaz en çok satan kitapların arasına girdi. Yazar bu romanla pek çok ödül de aldı(Romanları bölümüne bakınız).

Röportajlarında ilk romanının başarısından sonra bir süre yazamama krizine girdiğini söyleyen Smith'in bu krizi uzun sürmedi. 2002 senesinde ikinci romanı İmza Toplayan Adam'ı yayınlandı. Bu roman her ne kadar edebiyat eleştirmenlerinden İnci Gibi Dişler kadar iyi eleştiriler alamasa da büyük bir ticari başarı kazandı.
İkinci romanı yayınlandıktan sonra Smith 2002-2003 döneminde Amerika Birleşik Devletleri'nde Harvard Üniversitesi'ndeki Radcliffe Institute for Advanced Study Fellow'a katıldı. Burada The Morality of Novel isimli ahlakbilim merceğinden bakarak 20. yüzyıl yazarlarından bir seçki yapacağı denemelerden oluşan bir kitap üzerinde çalışmaya başladı.

Üçüncü romanı Güzelliğe Dair Eylül 2005'de yayınlandı ve Man Booker Ödülü'ne aday oldu. Kitap 2006 senesi Orange Prize for Fiction'ı kazandı.

Jamaika kökenli İngiliz yazar. Gün itibarı ile üç romanı vardır. 2003 yılında Granta dergisinin en iyi 20 genç yazar listesine girmiştir.

Zadie Smith, Londra'nın kuzey batısında çoğunlukla işçi sınıfının yaşadığı Brent kasabasında, Jamaikalı bir a... tümünü göster

10 yıl, 8 ay
Profil Resmi
hediyeusta bir yazarı favorilerine ekledi.

Chuck Palahniuk 21 Şubat 1962'de Washington'da doğdu. Asıl adı Charles Michael Palahniuk'tur. Palahniuk Washington eyaletinin doğusundaki bir çiftlikte büyüdü. Bir süre Eyalet Üniversitesi'ne devam ettikten sonra Oregon Üniversitesi'ne geçti ve öğrenimini orada tamamladı. Otuzlu yaşlarına kadar herhangi bir edebi metin yazmayan, sanıldığını tam aksine, ilk romanı olan Invisible Monsters (Görünmez Canavarlar) dır. Bu romanı yayıncılar tarafından içeriği nedeniyle kabul görmemiştir ancak Palahniuk yayıncılara olan bu öfkesi nedeniyle içeriği çok daha "yok edici" olan Dövüş Kulübü'nü yazmıştır ve bu romanı yayıncılar tarafından zevkle kitaplaştırılmıştır.

Palahniuk üniversite yıllarından sonra üç yıl boyunca Freightliner adlı bir şirkette montaj hattında, ardından tamirci olarak çalıştı. İlk yazdığı metinler taşıt modifikasyon prosedürleri ve kamyonların onarımı üzerinedir.

Dövüş Kulübü'nün ortaya çıkmasında büyük etkisi bulunan bir olayıda bu yıllarda yaşar. Arkadaşlarıyla birlikte tatildedir. Bitişikteki kamp yerinde müzik rahatsız edici derecede açılır ve bu nedenle başlayan tartışma yerini kavgaya bırakır. Bu olayda yaralanan Chuck tatil'den döndüğünde iş yerinde kimse tarafından ilgi görmez çünkü kimse korkunç derecedeki yüzü hakkında bir şey sormaya, yorum yapmaya cesaret edemez. Bunun üzerine Chuck, eğer insanın yeterince kötü görünürse dilediği gibi hareket edebileceğini keşfeder. Bu olayın ardından devam ettiği bir edebiyat grubu bünyesinde yaptıkları çeşitli gösteri ve eylemler "Kargaşa Projesi"ni esinler. Kısa bir süre sonra aynı isimle bir kısa öykü yayımlar ve bu öykü,üç ay içinde Fight Club (Dövüş Kulübü) romanına dönüşür.

Romanlarındaki tavır isyan gibi görünse de, aslında varoluşumuza özlem duymamıza neden olur. Yarattığımız değer yargıları, para, şöhret, saygınlık, güzellik gibi tüm önemli şeylerin anlamsız yalanlar olduğunu söyler.

Chuck Palahniuk 21 Şubat 1962'de Washington'da doğdu. Asıl adı Charles Michael Palahniuk'tur. Palahniuk Washington eyaletinin doğusundaki bir çiftlikte büyüdü. Bir süre Eyalet Üniversitesi'ne devam ettikten sonra Oregon Üniversitesi'ne geçti ve öğren... tümünü göster

10 yıl, 8 ay
Profil Resmi
hediyeusta bir yazarı favorilerine ekledi.

ABD'li müzisyen ve şair. 1975 yılında çıkardığı ilk albümü Horses ile punk rock'ın doğmasında en etkili isimlerden biri oldu. Smith, punk'ın vaftiz anası olarak çağrıldı.Beat şiiri performans tarzını garage rock ile birleştirdi. Kadınsılıktan uzak diliyle disko çağına meydan okurken, Amerikan gençlerini 19. yüzyıl Fransız şiiri ile de tanıştırdı. Smith, çok geniş kitleler tarafından Bruce Springsteen ile birlikte yazdığı ve listelerde 13 numaraya kadar yükselen "Because the Night" isimli şarkısıyla tanınır. 2005 yılında, sanatçıya, Fransa Kültür Bakanlığı tarafından edebiyata ve kültüre yaptığı katkılardan dolayı "Ordre des Arts et des Lettres" nişanı verildi.Ayrıca 2007 yılında "Rock and Roll Hall of Fame"e kabul edildi.

ABD'li müzisyen ve şair. 1975 yılında çıkardığı ilk albümü Horses ile punk rock'ın doğmasında en etkili isimlerden biri oldu. Smith, punk'ın vaftiz anası olarak çağrıldı.Beat şiiri performans tarzını garage rock ile birleştirdi. Kadınsılıktan uzak di... tümünü göster

10 yıl, 8 ay
Daha Fazla Göster

hediyeusta şu an ne okuyor?

Favori Yazarları (4 yazar)

Favori yazarı yok.