esra_kya1996

Profil Resmi
0 takip ettiği ve 0 takip edeni var. 0 değerlendirme yapmış.

Son Aktiviteler

Profil Resmi
esra_kya1996 bir yazarı favorilerine ekledi.

Avusturya'daki bir göçmen kampında 1947 senesinde doğdu. Kırım Tatarı kökenlidir. Stalin'in politikaları neticesinde 2 yaşında ailesiyle beraber Türkiye'ye geldi. İlk ve orta öğrenimini Ankara'da tamamladı. 1965 yılında Ankara Atatürk Lisesi'nden mezun oldu.

1969 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni ve Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi'nin tarih bölümünü bitirdi. Viyana Üniversitesi Slavistik ve Orientalistik Bölümü'nde öğrenim gördü.

Yüksek lisans çalışmasını Chicago Üniversitesi'nde Prof. Dr. Halil İnalcık ile yaptı. Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde "Tanzimat Sonrası Mahallî İdareler" adlı tezi ile 1974 yılında doktor, "Osmanlı İmparatorluğu'nda Alman Nüfûzu" adlı çalışmasıyla 1979'da doçent oldu. 1982 yılında devletin akademik politikalarına tepki olarak görevinden istifa etti. Bu dönemde Viyana, Berlin, Paris, Princeton, Moskova, Roma, Münih, Strazburg, Yanya, Sofya, Kiel, Cambridge, Oxford ve Tunus üniversitelerinde misafir öğretim üyeliği yaptı, buralarda seminerler ve konferanslar verdi. 1989'da Türkiye'ye dönerek profesör oldu ve 1989-2002 yılları arasında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde İdare Tarihi Bilim Dalı Başkanı olarak görev yaptı.Yerli ve yabancı bilimsel dergilerde 16. ile 19. yüzyıllar arası Osmanlı tarihi ve Rus tarihi ile ilgili makaleleri yayınlandı. 2002 yılında Galatasaray Üniversitesi'ne, iki yıl sonra ise Bilkent Üniversitesi'ne konuk öğretim üyesi olarak geçti. Şu anda Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Türk Hukuk Tarihi derslerini vermektedir.Galatasaray Üniversitesi Senato üyesidir.Ayrıca İlke Eğitim ve Sağlık Vakfı Kapadokya Meslek Yüksekokulu Mütevelli Heyeti üyesidir.

2005 yılından bu yana Topkapı Sarayı Müzesi başkanlığı görevini yürütmektedir.

Ortaylı, bilgisayar ve internet kullanmayı sevmemektedir. Twitter'da adına açılmış hesap, kendisinin değildir. Beşiktaşlıdır. İlber Ortaylı'nın ayrıca çocukluğundan beri büyük bir tutku ve özenle biriktirdiği minyatür otomobillerden oluşan büyük bir koleksiyonu vardır.

Avusturya'daki bir göçmen kampında 1947 senesinde doğdu. Kırım Tatarı kökenlidir. Stalin'in politikaları neticesinde 2 yaşında ailesiyle beraber Türkiye'ye geldi. İlk ve orta öğrenimini Ankara'da tamamladı. 1965 yılında Ankara Atatürk Lisesi'nden mez... tümünü göster

7 yıl, 1 ay
Profil Resmi
esra_kya1996 bir yazarı favorilerine ekledi.
7 yıl, 1 ay
Profil Resmi
esra_kya1996 bir yazarı favorilerine ekledi.
7 yıl, 3 ay
Profil Resmi
esra_kya1996 bir yazarı favorilerine ekledi.

Jonathan Safran Foer 1977 yılında Washington DC'de doğdu. Princeton Üniversitesi'nden mezun oldu. Princeton Kıdemli Yaratıcı Yazarlık Tezi Ödülü'nü aldı. Yazarlığa devam etmekte ve Brooklyn New York'da, kendisi gibi yazar eşi Nicole Krauss ve oğlu Sasha ile yaşamaktadır.

Jonathan Safran Foer 1977 yılında Washington DC'de doğdu. Princeton Üniversitesi'nden mezun oldu. Princeton Kıdemli Yaratıcı Yazarlık Tezi Ödülü'nü aldı. Yazarlığa devam etmekte ve Brooklyn New York'da, kendisi gibi yazar eşi Nicole Krauss ve oğlu Sa... tümünü göster

7 yıl, 3 ay
Profil Resmi
esra_kya1996 bir yazarı favorilerine ekledi.

Patrick Rothfuss Amerikalı fantezi yazarı ve üniversite öğretim üyesi.

1973 yılında Madison, Wisconsin’de doğdu. Kablolu televizyonun yokluğu ve olumsuz hava koşullarından dolayı istekli bir okur olarak büyüdü. 1991’de University of Wisconsin–Stevens Point’e kaydoldu. Üniversitede aslında kimya mühendisi olmayı planlamıştı, ama klinik psikolojide kariyer yapmak için fikrini değiştirdi ve sonunda, üç sene sonra bölümünü “Açıklanmamış” olarak seçti- ilgisini çeken herhangi bir konuda çalışmaya devam ediyor.

Bu sırada, tuhaf işler alırken, Rothfuss The Song of Flame and Thunderadında son derece uzun bir fantezi romanı üzerinde çalıştı. Aynı zamandaThe Pointer adındaki kampus gazetesinde “Your College Survival Guide” köşesini yazmaya başladı.

1999’da bir B.A ile İngiltere’de mezun oldu.Washington StateUniversity’den MA’ini (Master of Arts*) aldıktan sonra Stevens Point’e öğretim amaçlı iki sene arayla geri döndü. The Song of Flame and Thunder’ı tamamlamasından sonra Rothfuss eserini birkaç yayıncı firmaya sundu ama reddedildi. Rothfuss daha sonra kitabı DAW Books’a sattı. The Song of Flame and Thunder, The Kingkiller Chronicle adıyla yeniden isimlendirilerek üç bölümlük bir seriye ayrıldı, ilk bölümü olan The Name of the Wind Nisan 2007’de basıldı. Daha sonra roman, 2007’de en iyi fantastik kurgu/bilimkurgu dalında Quill Ödülü’nü kazandı ve New York Times En Çok Satanlar Listesi’nde yer aldı.

Serinin ikinci kitabı, The Wise Man’s Fear, Mart 2011’de, kalın kapaklı kurgu listesinde, New York En Çok Satanlar’da bir numaraya yerleşti.

Patrick Rothfuss Amerikalı fantezi yazarı ve üniversite öğretim üyesi.

1973 yılında Madison, Wisconsin’de doğdu. Kablolu televizyonun yokluğu ve olumsuz hava koşullarından dolayı istekli bir okur olarak büyüdü. 1991’de University of Wisconsin–Stev... tümünü göster

7 yıl, 3 ay
Profil Resmi
esra_kya1996 bir yazarı favorilerine ekledi.

Jean-Louis "Jack" Kerouac Kanadalı-ABD'li romancı ve şairdir. Yakın arkadaşları Allen Ginsberg ve William S. Burroughs ile birlikte Beat Kuşağı akımının kurucusu ve Yolda (On The Road) adlı romanıyla bu akımın simgesi olarak kabul edilir.

Kerouac, 1922'de Lowell, Massachusetts'te dünyaya geldi. Babası Léo-Alcide Kéroack ve annesi Gabrielle-Ange Lévesque Quebec'in yerlilerinden Fransız kökenli Kanadalılardı. Aile daha sonra Lowell'a yerleşmişti. Jack Jean Louis Kirouac adıyla vaftiz edildi ve ana dili evde konuşulan Quebec Fransızcasıydı (İngilizce'yi ancak 6 yaşında okula başladıktan sonra öğrenecekti). Dört yaşındayken abisi Gérard daha sonra Visions of Gerard romanında anlatılacak bir romatizmal hastalık sonucu dokuz yaşında öldü. Annesi dindar bir Katolik idi ve kocasının içki, tütün ve kumara düşkünlüğü arttıkça inancı derinleşti. Kerouac annesine çok bağlıydı, üzerindeki etkisi büyüktü ve ileride ondan "aşık olduğum tek kadın" olarak bahsetti.

Amerikan futbolundaki yeteneği sayesinde burs kazanarak New York'da Columbia Üniversitesi'ne girdi. Ağır bir sakatlık ve antrenörüyle sürtüşmeleri sonucu spor kariyeri sönünce bursu yenilenmedi. Bunun üzerine üniversiteden ayrılan Kerouac bir süre New York'un Upper West Side mahallesinde kız arkadaşı Edie Parker ile yaşadı. Romanlarında hep bahsedeceği Beat kuşağının çekirdeğini oluşturan insanlarla burada tanışmıştır: Allen Ginsberg, Neal Cassady ve William S. Burroughs. 1942'de deniz ticaret filosuna, 1943'te de Deniz Kuvvetleri’ne katıldı, fakat şizoid bir kişiliği olduğu gerekçesiyle ordudan uzaklaştırıldı. 1944'de arkadaşı Lucien Carr'ın işlediği bir cinayete Burroughs'la birlikte adı karışınca tutuklandılar. Edie'nin büyükbabasından kalan mirası alabilmesi için cezaevindeyken onunla evlendi ve böylelikle kefalet ücreti yatırılabildi.

Aşırı ölçüde alkol kullanan Jack Kerouac, 47 yaşında, sirozdan kaynaklanan şiddetli bir iç kanama geçirerek öldü. Öldüğü sırada üçüncü karısı Stella Sampas Kerouac ve annesi Gabrielle ile birlikte yaşamaktaydı. Mirasının büyük bir kısmı annesine kaldı. Gabrielle 1973'de ölünce, onun bıraktığı bir vasiyet gereği, eserlerinin hakları Stella'ya geçti. 2009'da diğer aile üyelerinin bir Florida mahkemesinde açtığı dava sonucunda bu vasiyetin sahte olduğu saptandı.

Kerouac’ın bütün kitaplarının otobiyografik olduğu söylenir. İlk kitabı The Town and the City 1950’de 'John Kerouac' imzasıyla yayımlandı. Eleştirmenlerden az sayıda ama olumlu tepkiler alsa da çok az sattı. 1951'de yazıp Viking Press tarafından 1957'de yayınlanan Yolda (On the Road) spontane ve görünüşe göre redaksiyondan geçmemiş yazım tarzı, enerjisiyle, tanınmış yazarları oldukça şaşırttı, çok sattı ve onu meşhur etti. Büyük ölçüde otobiyografik olan ve çoğu unsuru gerçek hayattan alınan romanda Kerouac'ın yüzyılın ortasında ABD'yi baştan başa dolaşmak için çıktığı yolda başından geçenler ve arkadaş çevresi anlatılır.

Jean-Louis "Jack" Kerouac Kanadalı-ABD'li romancı ve şairdir. Yakın arkadaşları Allen Ginsberg ve William S. Burroughs ile birlikte Beat Kuşağı akımının kurucusu ve Yolda (On The Road) adlı romanıyla bu akımın simgesi olarak kabul edilir.

Kerouac,... tümünü göster

7 yıl, 7 ay
Daha Fazla Göster

esra_kya1996 şu an ne okuyor?

esra_kya1996 şu anda kitap okumuyor.

Favori Yazarları (8 yazar)

Favori yazarı yok.