Основи на Аналитична Химия

Предговор

Настоящият учебник "Основи на аналитичната химия" представлява естествено развитие на издадения през 1974 г. учебник, претърпял второ и трето издание през 1979 г. и 1983 г., както и едно английско през 1979 г., и едно на испански език през 1994 г.

Материалът в настоящия учебник е основно преработен с оглед известно пренасочване към практиката. В тази връзка някои глави с теоретичен характер, като например "Структура на разтворите" са съкратени или включени в други, направен е опит за по-популярно изложение на теоретичните основи на аналитичната химия, а освен това са разгледани някои нови инструментални методи. Поради особеното значение на киселинно-основните взаимодействия в аналитичната химия, изложението им е запазено в първоначалния обем, като са извършени някои полезни корекции в символите (вместо рКкис е използувана рКа и др. подобни). Известни съкращения са направени в комплексометрията, както и в равновесията при малко разтворими съединения. Съкращаването на материала позволи включването на две нови глави в областта на инструменталния анализ "Спектрални методи за анализ" и "Разделяния в аналитичната химия", както и основна преработка на главата "Потенциометрия", преименувана в "Електрохимични методи за анализ". Като се има предвид все по-голямото значение на органичните съединения в бита, промишлеността, селското стопанство и др., както и в предишните издания, е направен опит да се изложат основите на химическия анализ в такава светлина, че придобитите познания да бъдат успешно прилагани както при анализа на неорганични вещества, така и при органични. В това отношение може би най-голяма полза ще допринесе включването на новите раздели за инструментален анализ като: хроматография, аналитични методи в ултравиолетовата и инфрачервената спектрална област и др.

Друга съществена промяна се отнася до пълното унифициране на измерителните единици съгласно SI в текста, което особено много засяга изчисленията в титриметричния анализ. В това отношение голяма полза оказа брошурата "Методически указания 16-89-Величини и единициот международната система измерителни единици, които се употребяват в аналитичната химия", изд. "Стандартизация", София, 1990 г.

Изказвам благодарност на рецензентите на учебника Дочка Нонова и Петър Зиколов, с които работих съвместно по коригирането на текста, а също и на Жасмина Тенчева и Цветомир Цанков, които помогнаха при изготвянето на ръкописа. Асистентите по аналитична химия при Фармацевтичен факултет на ВМИ-София, оказаха ценна помощ при доуточняването и прилагането в практика на измерителните единици съгласно SI, за което им благодаря най-горещо.

О. Будевски

София, януари 1995 г.

Предговор

Настоящият учебник "Основи на аналитичната химия" представлява естествено развитие на издадения през 1974 г. учебник, претърпял второ и трето издание през 1979 г. и 1983 г., както и едно английско през 1979 г., и едно на испански език през 1994 г.

Материалът в настоящия учебник е основно преработен с оглед известно пренасочване към практиката. В тази връзка някои глави с теоретичен характер, като например "Структура на разтворите" са съкратени или включени в други, направен е опит за по-популярно изложение на теоретичните основи на аналитичната химия, а освен това са разгледани някои нови инструментални методи. Поради особеното значение на киселинно-основните взаимодействия в аналитичната химия, изложението им е запазено в първоначалния обем, като са извършени някои полезни корекции в символите (вместо рКкис е използувана рКа и др. подобни). Известни съкращения са направени в комплексометрията, както и в равновесията при малко разтворими съединения. Съкращаването на материала позволи включването на две нови глави в областта на инструменталния анализ "Спектрални методи за анализ" и "Разделяния в аналитичната химия", както и основна преработка на главата "Потенциометрия", преименувана в "Електрохимични методи за анализ". Като се има предвид все по-голямото значение на органичните съединения в бита, промишлеността, селското стопанство и др., както и в предишните издания, е направен опит да се изложат осн... tümünü göster


Değerlendirmeler

değerlendirme
Filtrelere göre değerlendirme bulunamadı

Baskı Bilgileri

Karton Cilt, 476 sayfa
1995 tarihinde


Dil
Bulgarca

Etiketler: eğitim, analitik kimya

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

Şu anda kimse okumuyor.

Okumuşlar

giosue
1 kişi

Okumak İsteyenler

Okumak isteyen bulunamadı.

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski