Yeni Hayat

En Son Değerlendirmeler

6 puan

Aslında tam olarak anlayamadığım bir kitabı puanlamam doğru değil. Yeniden okuyup yeniden değerlendirmem lazım. Sorun bende mi kitapta mı bilemiyorum.

11 yıl, 11 ay
7 puan

İlk okuduğum bir Orhan PAMUK romanıydı. İlginç,sürükleyici ve etkileyici bir romandır.

9 puan

“Yeni Hayat”, bazen benim planını yaptığım bir hayatın nasıl olacağını gösteriyor. Özellikle bir kazıdan diğerine giderken otobüs terminallerinde, mola yerlerinde kapıldığım duyguları bana bir kere daha hatırlattı. Bir gün ben de, Yeni Hayat’ın kahramanı Osman gibi nereye gittiğini bilmeden bir otobüse bineceğim ve ne aradığımı bilmeden, aradığım şeyi bulmaya gideceğim; otobüsün gittiği yere kadar otobüsle, gitmediği yere de yürüyerek gideceğim ve en ücra köşelerde kalmış köy ve kasabalarda arayacağım onu. Neyi?


Roman’ın sonlarına doğru Osman, kitapta anlatılan “Yeni Hayat”ı yazan Rıfkı Amca’nın kitabı yazarken yararlandığı kitaplardan 33 tanesini sürekli okur; bu kitaplar üzerine yoğunlaşır, notlar alır. Burada ‘33’ rakamı aynı zamanda tespihteki boncukların sayısıdır ve tespih sufilikte tefekküre dalarken çekilir.


Yeni Hayat da, Kara Kitap, Beyaz Kale ve Gizli Yüz’de olduğu gibi, kahraman (Osman) sürekli arayış içindedir; bu hayatın (aynı zamanda ‘Yeni Hayat’ın) onu nereye götürdüğünü merak etmektedir. Ayrıca bu romanda da, yine yukarıdaki kitaplarda olduğu gibi yer değiştirme ve ikizlik söz konusudur.


Roman kahramanı Osman, roman boyunca peşinden gittiği ve sonunda bir silahla öldürdüğü Mehmet’le bir bakıma yer değiştirir. Çünkü aslında Nihat olan Mehmet’i bulduğunda adı Osman’dır: Aynı kitabı (Yeni Hayat) okuyup ‘hayatlarını kaydırmışlar’, aynı tutkularla yola düşmüşlerdir.


Yine bu kitapta Orhan Pamuk’un bir özelliği daha karşımıza çıkmaktadır. Daha önceki romanları arasında da görülen bu özellik, romanlarındaki hikayeleri birbirine bağlamasıdır. İlk romanı “Cevdet Bey ve Oğulları” ile başlar bu özellik; “Sessiz Ev”de sık sık adı geçer Işıkçı Cevdet Bey’in! Üçüncü kitap “Beyaz Kale” ise Sessiz Ev’in sonunda ölen evin torunu Nilgün Darvinoğlu’na ithaf edilmiştir. Dördüncü kitap “Kara Kitap”ta ise bütün önceki romanlarına gönderme vardır; dördüncü kitap olmasına rağmen, sanki o romanlarının taslağını görür gibi oluruz kitabı okurken. “Yeni Hayat”ta da, ölmüş Galip Salik’in yazılarından ve onun yerine yazıları yazan yeğeni “ikizinden” bahsedilir.


Ayrıca bu romanın hikaye örgüsünde de, belki burada anlatamayacağım bir paradoks söz konusu. Roman hayatı, bir gün okuduğu bir kitabın etkisiyle tamamen değişir: Kitabın adı “Yeni Hayat”tır. Hem kitabın hem de hayatının sırrını çözebilmek için yollara düşer Osman: Kitap aynı zamanda onun hayatını anlatmaktadır. Çünkü kitap üzerine yaptığı araştırmada, yazarının kendi mahallesinde oturan İstasyoncu Rıfkı Amca olduğunu ve bu kitabı da kendisinden esinlenerek yazdığını öğrenir. Aslında, sonunda öğreniriz ki Osman da bizim okuduğumuz kitabı okumuştur. Ancak, Rıfkı Amca’nın yıllar önce yazdığı kitap toplatıldığından olsa gerek, bizim okuduğumuz baskıda yazar Orhan Pamuk mahlasını kullanmıştır. Bu da, Orhan Pamuk’un diğer kitaplarında da karşımıza çıkan bir paradoksa sebep olmaktadır; hele bir de kendimizi Osman’ın yerine koyarsak….


Son olarak, Osman’ın okuduğu kitabın sonunda Osman kendi ölümünü görür, ama buna rağmen o kitapta yazılı olan hayatı yaşamaya devam eder. Biz de “Yeni Hayat”ı bitirdiğimizde Osman’ın ölümünü görürüz.

http://solsoledo.blogcu.com/yeni-hayat/361843

11 yıl, 11 ay
Profil Resmi
7 puan

En sevdiğim kitabı. Genelde insanlar bu kitabı sevmese de karakterleri ile yakın bir bağ kurmuştum okurken.

9 puan

Çoğu insanın sevmediği Orhan Pamuk kitabıdır. Benimse favori kitaplarımdandır.

10 puan

Tam benim kafamdaki gibi anlatıyor herşeyi

10 yıl, 11 ay
Profil Resmi
6 puan

farklı bir kitap ben sevmiştim,bazı detaylarda kopukluk var birkaç arkadaşım pek beğenmemişti,kitabın arkasındaki açıklama bölümü ilginizi çekmiyorsa hiç girişmeyin bence

9 puan

zeki kurgu.

Profil Resmi
7 puan

Nedir bu yeni hayat diye düşünmeden edemediğim .Orhan Pamuk'un yazımını beğendiğim ama tam yüzde yüz sevemediğim kitabıdır.

1 puan

Bugune kadar okudugum en sacma kitap diyebilirim.

9 puan

Yıldız Ecevit' in, Orhan Pamuk' u okumak isimli kitabı okunmadan tam olarak anlaşılması mümkün olmayan eserdir.

Ben dünyada bu kadar ince düşünülerek yazılmış çok az kitap olabileceği düşüncesindeyim. Kitapta geçen her sayı, her renk, her isim bir göndermedir aslında, bir şeyleri simgeler. burada özetlemem mümkün değil elbette sonuçta kitap yazılmış bu eser üzerine .

Yeni Hayat romanı kanımca Orhan Pamuk' un zirve noktasıdır. Ama öyle bu kitabı okuyup arkadaşlarınıza tavsiye edebileceğinizi, günlerce etkisinden çıkamayacağınızı filan sanmayın. Orhan pamuk vb. yazarların; yani modern edebiyatın üst noktalarından biridir Yeni Hayat. Matematiksel bir yapıttır. Üzerinde uzun uzun çalışılmış bir eserdir. Hikaye pek de önemli değildir. Yeni Hayat' ta Orhan Pamuk' un derdi hikayenin içeriği değil, onun kuruluş biçimidir. Basit bir örnek vereyim; romanda 18 argo sözcük var, bunların 9 tanesi ana kişinin bunalıma girdiği 2 bölüme sıkıştırılmıştır.

Yıldız Ecevit' ten bir alıntı: '' Kullandığı dili çeşitli söz sanatlarıyla süsleyerek, bir dil ustası olduğunu kanıtlamaya kalkışmak, çağdaş romancıların başat amacı değildir.'' Yani ezanı müezzin yerine imama okutmak hiç önemli değildir Orhan Pamuk tarzı romancılıkta.

Orhan Pamuk; Hemingway, Steincbeck gibi yazarların kullandığı dili pek tutmadığını belirtmiştir. Bu iki yazar çok sade ve akıcı bir üsluba sahiptirler. Orhan Pamuk dil konusunda joyce, proust, woolf, faulkner ve nobokov gibi karmaşık bir dil kullanan yazarları ölçü olarak almıştır.

Yine de genel bir şeyi belirteyim bu kitapla ilgili Yıldız Ecevit' in kitabından alıntılayarak;

Tasavvufta bir inanç vardır. 4 aşamada insanın tanrıya ulaşacağını, hakikati bulacağını savunan bir görüş vardır:

1- Halktan Hakk' a
2- Hakk ile Hakk' ta
3- Hakk' tan halka
4- Hakk ile halkta

İşte yeni hayat romanı bu kurguya göre yazılmıştır.

--spoiler--
1-) Ana karakter önce halktan kopar ve ayrı bir dünyaya dalar, Canan' ın peşinden gider, Canan' ı arar.

2-) Canan' ı bulur onunla birlikte yaşamaya başlar

3-) Sonra tekrar kendi dünyasına, hayatına geri döner

4-) Son olarak gerçek huzuru bulur, yolculuk tamamlanmıştır.
--spoiler--

5 puan

hiç birşey anlamadım kitapdan :( hızlı hızlı okudum sürekli

Profil Resmi
10 puan

Orhan Pamuk külliyatının altın çocuğu. Lirik üslubu, yer yer Büyülü Gerçeklik'e, yer yer klasist anlatıya kaçan tavrı, Novalis'le, Dante ile bezenmiş dokusu, sözde bir aşkı özde bir arayışı anlatışı ile Pamuk romanlarının -kanımca- en iyisi. Diğer romanlarının aksine, Orhan Pamuk "Yeni Hayat"ta oldukça serbest bir biçemi yeğlemiş. Söz dizimini zorlayan cümleler yerine daha kısa, daha açık ifadeleri tercih etmiş. Uzun cümlelerini de şiire yaklaştırmış. Romandaki arayış ile yolculukların hüznü, otogarların ıssızlığı, kederli benzin istasyonlarının yalnızlığı tam bir uyum içinde. "Nazımı nesire yaklaştıran şair" tamlamasını okumuşsunuzdur, işte Orhan pamuk bu romanında tam aksini yapıyor: Nesiri nazıma yaklaştırıyor.

8 puan

Sıradan okurunun geneli tarafından anlaşılamayacak kadar derinlikli bir kitap. Ama bizim millet ilk cümleye tav olup okumaya başlar, ellinci sayfaya gelince de ya yarım bırakır ya da dişini sıkıp sonunu getirir. Sonu gelince de "Bu muymuş yani," deyip hayal kırıklığı dile getirilir. Uçağa gözü kapalı binim "Buna uçmak mı diyorsunuz?" demeye benzer.
Tabii kıymetini bilen okuyucu da çoktur.

1 puan

cok zorla bitirdigim bir kitap
bitmesin diye yazilmis

11 yıl, 11 ay
6 puan

"Bir gün bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti." sözleriyle başlayan Orhan Pamuk romanını keyifle okuyorum, henüz yarıladım fazla lirik olmasına rağmen Osman ile Canan'ın serüveni sıkılmadan okunuyor.

10 puan

Masumiyet Müzesi favorimdi ama şimdi Orhan Pamuk deyince aklıma gelecek iki kitaptan biri "Yeni Hayat"

Profil Resmi
4 puan

Orhan Pamuk sanki Oğuz Atay'a öykünmüş gibi bu kitabında. Turgut Özben'in bir sonraki kuşaktaki yansımasını yaratmaya çalışmış belki de.

10 yıl, 11 ay
2 puan

Çok uzun cümleler. Çok denedim ama ben Orhan pamuk kitaplarını okuyamıyor, sonunu getiremiyor ve hatta anlamıyorum...

10 puan

Orhan Pamuk deyince diyeceğim kitaptır..Seveni azdır belki ama az olmak kötü olmak değil nasılsa..

7 puan

Kesinlikle sabirla okunmasi gerekiyor cunku ara ara beni boğsa da,ama bütününe baktığımda epey sürükleyici bir roman.Guzel ve farkli buldugum kitaplardan artik okumayi dusunenlere oneririm pisman olmassiniz,

Profil Resmi
5 puan

kitab güzel fakat öyle the guardian gazetesinin dediği gibi bir özel vaka falan değil

5 puan

Üniversitede, ders için okumuştum. Beğendiğimi söyleyemem.

Profil Resmi
2 puan

Orhan Pamuk'un okuduğum ilk ve son kitabıdır.Bu kitapdan sonra Orhan Pamuk için bende önyargı oluştuğu için diğer kitaplarını okumayı aklımdan bile geçirmedim.

9 puan

bugüne kadar en çok etkilendiğim kitaplardan. ikinci kez okudum ve daha çok keyif aldım..

8 puan

ikinci okuyuşum.ilk okuyuşum orhan pamuk'la tanışmamızdı aynı zamanda.her iki okuyuşumda da aynı şeyi yaşadım hızlı bir giriş yapan ortalarına doğru beni sikmaya başlayan fakat son kısımlara doğru da soluksuz okutan.yer yer kara ki romaninin tadini vermiş ama onun kadar da yoğun değil yine de. okuyunuz efendim.

Profil Resmi
2 puan

en berbat kitaplarından birisi...fikir uçuşması...zorlama bir kurgu...

7 puan

Birçoğumuz Orhan Pamuk’u “2006 Nobel Edebiyat Ödülü 'Kentinin melankolik ruhunun izlerini sürerken kültürlerin birbiriyle çatışması ve örülmesi için yeni simgeler bulan' Orhan Pamuk'a verilmiştir.” bildirisiyle yayınlanan ve bazı kesimlerce “Türkiye tarihi ile ilgili demeçleri “dolayısıyla verildiği öne sürülen tepkilerle olay olan aldığı Nobel ödülü ile daha bir tanır olduk. Dönemin cumhurbaşkanının kendisini kutlamaması başta olmak üzere, Amerikan patentli post modern romanlar yazdığı ileri sürülmesinden, Nobel’in Pamuk’a ücret olarak verildiğine kadar birçok siyasi söylemle gündemde yer etti. Ayrıca hakkında “Türklüğe hakaret” davası açılmış fakat yargılanması için Adalet bakanlığından beklenen yazının gelmemesi nedeniyle dava düşmüştür. Ben bu tüm söylem ve olayların dışında sanatın her dalı için siyasetin karıştırılmaması gerektiğini düşündüğümden Pamuk için; bizi yurtdışında temsil eden, birçok edebiyat ödülüne layık görülen, TIME dergisince dünyanın en etkili 100 insanı listesine giren, eserleri 60 dile çevrilmiş yüzden fazla ülkede on bir milyondan fazla basılmış bir yazar olmasıyla ilgilendiğimi belirtmek isterim.
Yeni Hayat; Orhan Pamuk’un okuduğum ikinci kitabı. “Yeni hayat”ı bir diğer okuduğum “Kafamda bir tuhaflık var”la kıyaslayacak olursak; Kafamda bir tuhaflık var’ın anlatımı ve kurgusu basit, konuşma diline daha yakınken, Yeni hayat ise bilinç akış tekniğinin kullanıldığı, daha çok sanrılardan oluşan, çözümlemeleri olan dili ağır bir roman. Romanları postmodern romancılığı tarzında değerlendirilen Pamuk’un bu kitabında Dante Alighieri’nin tutkulu aşkı Beatrice’se adanmış düşsel ve romantik bir yaşamı içeren “ Yeni Hayat” isimli şiir kitabından ve Dostoyevski’nin “düşünce ve ışık ülkesi” temasından, Tutunamayanların Olric’inden ve sürekli mastürbasyon yapmasıyla başlayan ama partner bulduğu halde hala cinsel sapmalar yaşayan kahramanını anlatırken Freud’un özdoyum felsefesinden esinlendiği fikrine kapıldım.
Kitap; “Bir gün bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti” şeklindeki merak uyandıran giriş cümlesiyle başlıyor. Esasen bir kitabın tüm hayatı değiştirebileceği fikrine katılmıyorum ya da o güçte bir kitapla henüz karşılaşmadım diyelim. Lakin şunu da söylemeden geçemeyeceğim tesadüfen hikayesini duyduktan sonra benimde merak edip alıp okuduğum Goethe'nin bunalımlı bir aşk öyküsü anlattığı Genç Werther'in Acıları adlı eserinin yayımlanmasıyla birlikte "Werther salgını" baş göstermiş insanlar romandaki kahraman gibi giyinmeye başlamış hatta kahramanı romanın sonunda intihar etmesiyle bazı okurlar da romandaki öykünün kahramanı gibi ölümü seçmiştir. Yani bu ya da bunun gibi henüz okumadığım siz değerli okurların bilebileceği başka örneklere bakılacak olursa bir kitabın bütün hayatı değiştirdiği doğrudur. Ben yinede henüz öyle bir kitapla tanışmamış biri olarak kesin bir ifadeyle kitap okumanın insanı değiştiren, geliştiren ve dönüştüren etkisi olduğuna inandığımı söyleyebilirim. Gerçi o da kişinin alma kapasitesiyle alakalı!
Şu sıralar genellikle kült eserler ve tavsiye üzerine not aldığım kitapları okuyorum. Yeni Hayat okuma listemde yoktu kimse de tavsiye etmedi peki neden okudum? Şöyle ki son okuduğum kitap Siddhartha’yla ilgili içsel yolculuğu araştırırken Pamuk’un bu kitabına denk geldim. Normalde şu an için okumazdım ama Hilmi Yavuz’un “Türkiye’de bu kitabın değerini bilecek nitelikli okuyucu azdır” sözüne takıldım.” Nedir bu kitabı okuyacak nitelikli okuyucunun özelliği deyip, başlayalım bakalım eğer anlayamazsam Orhan Pamuk’un “Sessiz ev” kitabında nineye söylettirdiği "kitap bittiği zaman, anlaşılmaz olan şeyi ve hayatı yeniden anlayabilmek için istersen başa dönüp biten kitabı yeniden okuyabilirsin” söyleminden yola çıkarak başladım kitaba..Öyle ya roman dediğin modern oyuncak!

Romanda; okuduğu kitaptan etkilenip kitabın vaat ettiği yeni hayatın peşinden koşan bir gencin hikâyesi anlatılıyor. Kahramanımız evinden, okulundan ayrılıp üç ay gibi uzun süren otobüs yolculukları yapmaktadır. Bu yolculuklarda kimi zaman yanında kitapla tanışmasına vesile olan ama -ona göre kitap Canan’la tanışmasına vesile olmuştur- aşık olduğu kızda yanındadır. Kızın aşık olduğu Mehmet, gittiği yerlerde tanıştığı diğer insanlar, bunlarla kesişen yolları, hatta Nahit-Osman-Mehmet bağlamında kimin kim olduğu, kimin yaşadığı- kimin öldüğünü anlamada anlatıcının da dediği gibi tuhaf bir kafa karışıklığı yaşarken, aşk, ölüm, varoluş, keder, kader gibi temaların işlendiği romanın gizemli, postmodern ve bilinç akışı tekniğiyle yazılmış olması bu labirente dönen hikayede kopmalara neden olsa da bu önemli yazım tekniğini kaçırmamak, otobiyografik bir eser olduğuna inandığım Orhan Pamuk’u bu yönüyle tanımak ve Hilmi Yavuz’u haklı çıkarmamak adına okumanızı tavsiye ederim…
Kitaptan Altını Çizdiklerim:
-Önemli olan insanın içindeki iyiliği koruyacak bir hayat yaşayabilmesidir.
-Hiçbir şey, her şeyi unutabilmenin verdiği huzurdan değerli olamaz.
-İyi bir kitap bize bütün dünyayı hatırlatan kitaptır.
-Neden kelimelerle düşünür de insan, görüntüler yüzünden acı çeker.
-İnsan düşündüğünün, yaptığını sandığı şeyin tam tersini yapar çoğu zaman. O ülkeye giderken kendine dönersin. Kitabı okuyorum sanırken yeniden yazarsın. Yardım ediyorum derken yaralarsın. İnsanların çoğu aslında ne yeni bir hayat isterler, ne de yeni bir dünya.

geri ileri