Yanılmışım Tanrı Varmış

En Son Değerlendirmeler

7 puan

Gelmiş geçmiş en büyük ateist olarak bilinen Antony Flew çarpıcı Deist (Teist değil Deist) olma hikayesi. Kendi kaleminden.

8 puan

Muhafazakar medyanın Meşhur ateistin imana geliş hikayesi olarak lanse ettiği "Yanılmışım Tanrı Varmış" bana kalırsa insanlarımızın ateistler hakkında sahip olduğu önyargıları ifşa etmeye yarayan bir turnusol kağıdı. Mesela kapak tasarımına bakın, "Ateisttim karanlıktaydım, sonra aydınlığa ulaştım." teması sizce de gözümüze sokulmaya çalışılmamış mı? Ya da kitabın gayet ılımlı orijinal ismi "There is a God"ın, nasıl "pişmanlığı içinde sürünen ateist" havası vermek için ne şekilde değiştirildiği dikkatinizi çekti mi?

Şimdi gelelim kitabın "Türk yayıncılar" tarafından manipüle edilmemiş özüne.

Flew, Hıristiyanlıktan Ateizm'e ve oradan Deizm'e uzanan kişisel "hac yolculuğunu" anlatmakla işe başlıyor. Sonra Deizm'e geçmesinin sebebi olan argümanları sıralıyor. Bunlar kabaca: fizik yasalarının bir yasa koyucuya götürmesi, ince ayarlanmış evren argümanı ve yaşamın kökeninin doğaüstü bir olay olması gerektiği. Kendisi yeni bir iddia ortaya koymamış, eskiden ateist olmasına neden olan argümanları çürütmeye de uğraşmamış. Dolayısıyla kitap "din felsefesi" açısından oldukça eksik. Ama kesinlikle okunmaya değer.

geri ileri