Utopia

En Son Değerlendirmeler

Profil Resmi
8 puan

Felsefi kitaplara meraklı olanlar ve ilgilenenlerin okuması gereken bir kitap.

Profil Resmi
7 puan

kitabın kahramanı bizzat yazarın kendisidir.yazarın yarattığı dünya kusursuz özelliklere sahip bir dünya yaratmış devletin sorumluklarını çok güzel bir dille anlatmıştır

Profil Resmi
7 puan

İçinde birçok aksaklık barındırsa da, More'un dönemini çok iyi analiz ettiği ortada.

Profil Resmi
7 puan

Zamanına göre güzel bir kitap, ama günüzme değerler keşfedilmiş hatta olağan olmuş...ama yazarın o günkü yaşam koşullarına göre hakkını vermek lazım..

Profil Resmi
7 puan

Çok iyi bir dil kullanılmış gerçekten.

10 yıl, 11 ay
Profil Resmi
7 puan

Genel ütopyalar içinde en tutarlı olanlarından.Mina Urgan'ın kitabın sonunda ki verdiği bilgiler içinde Thomas More'un hayatı ile ilgili verdiği bilgiler yararlı fakat mukayese bana kalırsa tam bir hayal kırıklığı.Bilimsel bir yaklaşımdan uzak eklektik bir anlayışla diğer ütopya türleri ile kıyas gerçekleştirilmiş.Bu konuda yapılabilecek en güzel şey diğer ütopyaları da okuyup objektif temelde kıyas yapmak.

Profil Resmi
9 puan

Üzerinden 500 yıla yakın zaman geçmesine rağmen popülerliğini koruyan bir kitap. Yazarın o yıllarda hayal ettiği devlet yapısının kısmen günümüzde gerçekleştiğini söylemek mümkün. Ancak gerçekleşmeyen kısımları görünce ve kalan ömrümde gerçekleşmeyeceğini bilmek üzüyor insanı.

9 puan

Kitap Hayvan Çiftliği 1948 platon devlet gibi kitapları sevenler için mutlaka okunması gereken bir kitap içinde yapılan adaletsizlik ideal devlet nasıl olmalı zenginler zengin olmak için nasıl insanları kullanıyor devleti asıl ayakta tutan fakir halk bunlarla ilgili bilgiler veriyor. Bunların yanında ütopya isimli hayali bir devletle devlet nasıl olmalı insanlara nasıl davranmalı bunları anlatıyor.Devlet Kominizme benziyor olabilir ama çok daha adil çok daha insancıl bir devlet hayali kurmuştur. Dinlere karşı da büyük hassasiyet getirmiş olan more'un devletinde insanlar farklı dinlere bağlı olabilirler hatta dinsiz bile olabilirler ama birbirlerine son derece saygılıdırlar. Mümkün görünmüyor ama inşallah böyle bir devlete yakın bir devlet gelecekte olur

7 puan

Gerçek dünyayı biliyorum, bu yüzden ütopya'ya inanmıyorum!

9 yıl, 11 ay
10 puan

Paperback (edit)
Review Korkunç bir darbe girişiminden sonra psikolojik olarak zor günler geçirdiğimiz günlerde başladım Thomas More'un Ütopya'sını okumaya. More, tıpkı Platon'un Devlet eserindeki gibi diyaloglarla anlatıyor ütopik devlet düzenini.

Maceraperest Rapheal Hythloday, gezintileri sonucunda kaybolup kendini ütopya adasında bulur ve beş yıl yaşadığı kibirden, kıskançlıktan, hırstan yoksun insanlardan kurulu adadan Avrupa'ya geri dönerek yaşadıklarını anlatır.

Farklı görüşlere, farklı dinlere saygının olduğu, insanların güven ve refah içinde yaşadığı ütopya adasının bize çok uzak oluşu, kitap biterken canımı sıkıyor.

9 puan

İnsanı birçok açıdan bilgilendiren, fikir veren yararlı ve okunması gereken bir kitap. Utopia sevgili yazarımız More'nin düşlediği mükemmel ülkenin ismidir.Bu ülke her anlamda harika tasarlanmış bir siyasete,ekonomiye,hukuka vs. sahip. Çağının ötesinden, çağını eleştiren bir şaheser. Tek sıkıntı, yazarın düşlediği ülkeyi biraz fazla mükemmel düşleyip gerçeklikten ve mantıktan kopuk, insanı rahatsız eden kısımlara yer verişidir.Okurken bazı noktalarda '' Yahu kardeşim tamam abartma'' diye isyan edecek olsanız da bu ülkeyle ilgili tüm detayları öğrenmek isteyeceksiniz.

8 puan

İngiliz düşünür Thomas More, çok güzel bir devlet hayal etmiştir. Gerçekte olması mümkün olmayacak kadar güzel bir ülkeyi hayal etmiş. Böyle bir ülke geçmişte olmadığı gibi gelecekte de olmayacaktır. Hele hele canilerin, vahşilerin, kinin, nefretin, ölümün, savaşın, çıkarların, benciliğin, adaletsizliğin olduğu 21. yüz yılda hiç mümkün değil. Çünkü Thomas More’nin hayal etiği ülke de bunlardan hiç biri yoktur. Tam tersi: Barışın, yardımlaşmanın, adaletin, insan haklarının, demokrasinin olduğu bir devletten bahsediyor.

9 puan

Çağının ötesinde devlet ve adalet kavramlarını sorgulatan sosyalizmin tohumlarını içeren büyük bir eser !

7 puan

bolca altını çizerek okudum kitabı.. 1500 lü yıllarda yazılmış olmasına rağmen o zamanın olan devlet anlayışlarının şimdiye bu kadar benziyor oluşu beni biraz şaşırttı açıkçası. ütopya ya gelince mülkiyetin olmaması, para, altın, gümüşe bakış açıları çok güzel olsa da hep genellemesi, sadece toplumsal düzeyde bakılması ve bireyselleştirmemesi, bireylerin düşüncelerinden bahsetmemesi gerçekten bu toplumun var olamayacağının kanıtı bence. çünkü insanız, hırs,kibir,oburluk,yetinememe bizim doğamızda var..

10 yıl, 11 ay
7 puan

Öncelikle yazıldığı döneme rağmen, günümüzde de rahatça uygulanabilecek hatta uygulanması gereken örf, adet ve düşünce kalıplarından bahseden, oldukça sürükleyici bir eser.

Ütopya ülkesinin yaşayış tarzında belirli sıkıntılar olduğu ortada, bunu kitabın sonunda Thome More'un kendisi de belirtiyor zaten. Köle kavramının, zamanındaki köle yapısından farklı olduğunu da belirttiği için o kısma çok takılmadım. Kadın ve erkek eşitliğinin ve kadının toplum üretimine faydalı ve resmen bir 'birey' olarak sunulması, o dönem açısından oldukça yenilikçi olsa gerek. Beğendiğim bir kısım daha.

Çok beğendim, bir gecede okudum, tekrarladığım not aldığım oldukça fazla yeri var. Tavsiye ederim.

"Yurttaşlarının yaşamını iyileştirmenin yolunu onları yaşamın sunduğu bütün zevklerden mahrum etmekte arayan bir kral, özgür insanlara hükmetmeyi bilmediğini açıkça itiraf etmeli. Her şeyden önce de kendi beceriksizliğini ya da gururunu bastırmakla işe başlamalıdır."

geri ileri