Tarihçi

En Son Değerlendirmeler

Profil Resmi
9 puan

Konusunu ilk duyduğumda Drakula hikayelerinden nefret ederim diye düşünüp okuduğumda, neden bitti ki dediğim çok sürükleyici elden bırakamadığım bir kitap

10 puan

ben böyle bir kitap okumadım ve sanırım bu tadı alacağım bir kitapta bulamam bir daha .kesinlikle tavsiye olunur .

9 puan

Dracula efsanesini sevenler için gerçek bir nimet. Bilinen hikayeyi kendininkine dahil edişi ve bunu yaparken de tarihi bir karakter olan kazıklı Voyvoda'ya da dokunuşu çok güzel

8 puan

Tarihçi-Elizabeth Kostova

Son zamanlarda okuduğum en iyi kurgulanmış bir eser bence..
Fantastik Severlerin muhakkak okuması gerek ..Bunca Kont Dracula hikayesi okuduktan sonra kesinlikle es geçilmemesi gereken bir eser..
Yazar o kadar güzel kurgulamış ki olayları sahici sanıyorsunuz..
Bir avuç tarihçinin Eflak Prensi ve zamanında Osmanlı İmparatorluğunun belası Drakula'nın yaşayıp yaşamadığını araştırıyor..Bu acımasız sapık katil..zamanında babası tarafından Osmanlı İmparatorluğuna bir şey yapmayacaklarının garantisi olarak rehine verilmiş ve 5yıl düşman topraklarında yaşamış ama burada da öğrenebileceği her şeyi öğrenmiş.Fatih Sultan Mehmet'in amansız düşmanı..Fatih bu meseleyi gizli bir örgüt kuracak kadar ciddiye almış..
Ve sonra da ülkesinde hüküm sürmeye başladıktan sonra binlerce kişiyi kazıktan geçirmiş Prens Drakula'nın yaşayıp yaşamadığını araştıran tarihçilerin inanılmaz maceralarını içeriyor bu kitap...
Tarihçi bir babanın kızı babasının kütüphanesinde bir gün çok garip bir kitap bulur ve babasına bunu sormak zorunda kalır çünkü incelemelerini babasından saklayamaz..Bu hikayeyi tarihçi baba hep seyahat için gittikleri yerlerde anlatmaya başlar..
Öyle bir maceraya dalınır ki..Macaristan,Romanya,Türkiye'ye kadar süren araştırma maceralarını okumak ve iki tarihçinin aşkına tanık olmak çok güzeldi..Çok özel bir kitaptı..
1930Lu yıllardan 1974lü yıllara kadar süren bir dizi araştırmanın maceraları..Tavsiye ederim...


Profil Resmi
7 puan

her ne kadar icindeki tarihi bilgilerin dogrulugu suphe verse de surukleyici bir kitapti .

10 puan

Etkilendiğim nadir kitaplardan

9 puan

Belki de okuduğum en iyi vampir kitaplarından biri. Romanda Dracula ile Kazıklı Voyvoda efsaneleri başarılı bir şekilde birleştirilmiş ve ikisinin de aynı kişi olduğu konusu üzerine yoğunlaşmış. Elbette bu konu daha önce defalarca işlendi ama bu kadar başarılısına pek rastlanmıyor. Geçmişte ve günümüzde yaşanan olaylar o kadar güzel bağlanmış ki okurken yazara hayran olmadan edemiyorsunuz. Kesinlikle tavsiye edilir.

Profil Resmi
5 puan

konu ilginçti fakat arayış uzadıkça zorlandım.

10 puan

Çok beğendim. Tekrar okuyacağım kitaplar arasındadır.

Profil Resmi
9 puan

Kitabı bir arkadaşım hediye vermişti. Bana pek hitap etmediğini düşünüp aylarca kıyıda köşede süründürmüştüm kitabı. Sonra kitapsız kaldığım bir anda elime alıp bakayım diyince neye uğradığımı şaşırmıştım. Vampirlerin baygınlık verdiği bir dönemde önyargılı olmanın bana az daha neler kaybettireceğini çok güzel şekilde gösterdi.

10 puan

Yıllar önce henüz bir öğrenciyken çok yakın bir arkadaşımdan duymuştum adını. Bir türlü alamadığım ama aklımdan da atamadığım bir kitaptı "TARİHÇİ"... Hiç olmadık bir anda ve yerde kendini yeniden hatırlattığında artık bu anlamsız kavuşamama durumuna bir son vermek için hemen sipariş ettim. Elime ulaştığı Cuma gününden haftasonu programım belliydi. Tatilim bu gizemli sayfalarla geçecekti. Ve haftasonu tatili elbette ki yetmeyecekti. Söylemeden geçemeyeceğim; elinizden bırakamasanız da bir solukta okunacak türden bir kitap değil karşınızdaki. Bazı yorumlarda denk geldiğim ortak kanı betimlemelerin çok yoğun olduğu yönündeydi ancak bence kitabın atmosferi ancak bu şekilde sağlanabilirdi.

Yazarın anlatım gücü o kadar başarılı ki olay örgüsü içinde bahsi geçen mekanı birebir hayal etmenizi sağlıyor. Kitapta yer alan bütün yerler gerçek olduğundan kafamda canlandırdığım yerin fotoğrafına bakmak için sıklıkla okumamı bölmek durumunda kaldım. Ve internette karşıma çıkan fotoğraf tıpkı ben çekmişim gibi karşımda duruyordu.

Dracula efsanesi yüzyıllardır bir edebiyat figürü olarak var olsa bile Kazıklı Voyvoda'dan doğuşu öyle gerçekçi şekilde işlenmişti ki çoğu yerde acabalara düştüğümü itiraf etmeliyim. Kalkıp İstanbul'a gitmek, Sultanahmet'te gezmek ve Elizabeth Kostova'nın anlattığı tarihi görmek istedim. Adı gibi tarihin tozlu sayfalarında gezen TARİHÇİ bence "muhteşem" bir deneyimdi.

Kitabın kalınlığına sakın aldırmayın. Yazarın anlatmak istediği o kadar çok şey varmış ki tıklım tıkış bir olay örgüsü kurmak yerine rahat rahat anlatmış. Ve gerçekten çok iyi yapmış. Kitabın içine girdikten sonra Oxford'tan İstanbul'a, Bulgaristan'dan Romanya'ya uçarak değil sayfalar arasında koşarak varıyorsunuz. Şehirlerin sokaklarında, kütüphane arşivlerinin rafları arasında dolaşıyorsunuz. Kitapların tozlarını alıyor, eski haritaların üzerine eğilip ipuçlarını bulmaya çalışıyorsunuz. Kendimi sayfaların içinde o kadar kaybettim ki yaklaşık bir hafta sonunda kitabı bitirmek üzereyken ben şimdi ne yapacağım endişesi duymaya başladım. Sanki her anınızı birlikte geçirdiğiniz çok yakın arkadaşlarınız denizaşırı bir ülkeye taşınıyormuş gibi bir duyguydu. Ve bu gerçekten her zaman yakalanabilen bir his değil ne yazık ki...

Kitabı okurken Loreena McKennitt'in "The Mask and The Mirror albümü eşlik etti bana. O mistik melodilerle birlikte gezdim bu tarihsel kurgunun koridorlarında..

Belki denemek isteyen olur diye; naçizane tecrübem ve tavsiyemdir.
Yazara, sanatçıya ve çevirmen İdem Erman'a saygıyla...

geri ileri