Sonrası Kalır I

En Son Değerlendirmeler

10 puan

Kafiye falan aramadan, günlük konuşma dilinde şiir okumak isteyen birini bulursanız o kişiyi Edip Cansever'le tanıştırın. Ben bu kadar sade bir dille, bu kadar düzyazıya benzer şekilde şiir yazıp da bu kadar etkileyen başka şaire rastlamadım henüz. Ya ben çok cahilim ya da Edip Cansever olayı aşmış bir abimizmiş.

Tek kelimeyle mükemmel! Özellikle Tragedyalar kesinlikle okunmalı.

10 puan

Puanlamaya kapalı olması gereken bir edebiyat mucizesi! Dildeki olgunluğu ve kusursuzluğu tartışmaya, konu etmeye dahi gerek yok. Yorum yapma erki bırakmıyor insanda Edip Cansever... Beni bitirmiştir! Beni darmadağın etmiştir! Sözcüklerle ifade edemediğim, yoğun bir şekilde hissettiğim, canlı, emsalsiz bir tecrübeyi yaşatmıştır. Duygularımı özgür ve doğal bir şekilde tepki göstermeye terk etmiştir. Meğer ne kadar eksikmişim Edip'den önce...

Profil Resmi
10 puan

Öldürüyor Edip Cansever beni. Ben Edip'ten başkasına böyle değilim. Severim çetrefilli metinleri. Uzun cümleleri severim. Benden emek isteyen yazara bayılırım. Dilin sınırlarını zorlayan adamı başımın tacı ederim de bu Edip öyle değil. Bu Edip dilin değil, basbayağı zihnin yalnızlık sınırlarını zorluyor. Kederin uğrak yeri yapıyor insan algısını. Yalnızlığın kitabını yazıyor. Yalnızlığı tanımlıyor, açımlıyor, yalnızlığa biçim veriyor Edip Cansever. 

Nasıl bir yalnızlıktır bu adamın şiiri? Kaç kapılı bir evdir her çıkışta başka durağa uğurlayan? Nedir Edip Cansever'i Edip Cansever yapan? 

Edebiyat dergileri karıştırdım, makaleler okudum, şiir analizleri edindim, tezleri yokladım, şiirlerini defalarca hatmettim, olmadı. Ne okuduysam, neresinden baktıysam, hangi kaynağa el attıysam anlatamadı Edip'in şiirini bana.

"günler günleri emdi, toprak toprağı, su suyu
bir gülüş bir başka gülüşü, bir durum bir başka durumu
kum kumu, rüzgar rüzgarı
her şey birbirini ve her şey her şeyi emdi
var yok'a dönüştü, yok var'a
ama biz
yenemedik arta kalan olmayı" 

Bak nasıl anlatıyor şair. Günlerin gidişini, gülüşlerin kimliğini, suyu ve rüzgarı... Hangi teze sığar Edip'in şiiri? Hangi akademik kelimenin solgunluğu, hangi biçimcilik, hangi kuram açıklar bana arta kalan olmayı? 

Bu kadar kişisel olmasını istemezdim değerlendirmenin. Gelgelelim, beni her şiirinde ayrı bir diyara uğratan bu adamı anlatırken nesnel olamıyorum. En nesnel cümlem şu olur: Türk şiirinin lezzetini almak için Edip Cansever okuyunuz!

11 yıl, 7 ay
geri ileri