Savaş Artığı

En Son Değerlendirmeler

7 puan

Aslında temelde Kore Savaşı'na Çin cephesinden bir bakış olsa da öyle evrensel fakat hemen hiç işlenmeyen bir sorunu ele almış ki gayet tarafsızca okutuyor kendini. Savaş esiri olmanın ve başarılı da olsa başarısız da olsa kendi ülkesi dahil kimse tarafından istenmemenin, kelimenin tam anlamıyla bir artık bir çöp olmanın oldukça etkileyici bir romanı. O kadar sade hatta yer yer düz bir dille anlatılmış ki gerçekçiliği ağır basıyor. Özellikle Çin Komünizmi ve milliyetçiliği çatışmasında adeta bir "taraf olmayan bertaraf olur" resmi çizilmiş.

8 puan

Kore Savaşında Çin ordusunda görevli olup Amerikalılara esir düşen Yu Yuan'ın esir kamplarında komünistlerle anti-komünistler arasında sıkışıp kalmasının hikayesi. Aslında komünist olmakla pek de ilgili değildir. Tek derdi ülkesine, annesine ve nişanlısına dönebilmektir ama üçüncü bir yol yoktur ve köprüyü geçene dek ayıya dayı demek sorunda kalacaktır defalarca.

"Komünizm, düşmanlarına karşı kendi insanlarına olduğundan daha yumuşaktır." anlamında bir söz var kitapta. Sovyetlerle ilgili tarih kitabı, roman ve filmlerinde sıklıkla gördüğümüz gibi komünist Çin de bundan geri kalmıyor. İdeoloji insandan önemli tutulup hayatlar bozuk para gibi harcanıyor.

Anlatım basit, akıcı, yer yer kuru ve yavan. Yine de savaş ve yaşam hakkında altı çizilecek cümleler hiç az değil. Çeviri ve tashih sorunu yok.
Kore Savaşını komünist taraftan bir esirin gözüyle okumak güzeldi.

geri ileri