Metro 2034

En Son Değerlendirmeler

4 puan

Bana göre gereksiz olan bir kitaptı birincisine nazaran. Çevirinin ilk kitaptan daha kötü ve yerlerde olması bir yana , 550 sayfalık kitabın 400 sayfasında "oradan oraya gittiler sonra oradan buraya geçtiler" türünde aktarılması ve karanlık havası ile konu yine Metro'nun diğer istikametinde devam ederken okuyucuya, gerilim kavramı dahil herhangi bir şey verememesi bu kitabı kesinlikle zaman kaybı sınıfına sokuyor.

İlk kitabı şevkle bitirip , ikincisinde birinciye yakın bir iz aramak boşa kürek sallamak oldu benim için. Hatta ilk kitaptan tamamen ayrı olduğunu sadece ufak bir satırda Artyom'dan bahsetmesiyle kesin çizgisini çizen bir kitap olmuş. Bu bile maalesef ki hayal kırıklığı yarattı bende. Kısacası ilk kitabına yakışmayan ve 2-3 metro istasyonunda sıkışmış konusuyla dibe saplanmış olup , benden geçer bir not alamadı.

Yine de okuyan ve beğenenlere saygı duyarım , keyifli okumalar.

6 puan


Belki çeviriden ötürü kimi kısımları anlamakta zorlandım, karmaşık anlatım insanı hikayeden soğutuyor.İlki kadar heyecan vermedi. Moskova metrosuna olan ilgim ise hayli arttı.

6 puan

İlk kitabı okurken yepyeni bir ortamla tanımıştık, olmuş bitmişlerin insanı çarpan o büyüsü bu kitapta o kadar güçlü değil ne de olsa alıştık artık. Hikayeye gelecek olursak birincisi kadar olmasa da sürükleyici olduğunu söylemek yanlış olmaz sanırım lakin ilkinden sonra biraz basit geldiğini ve detayın daha az olduğunu da vurgulamak gerekir. Birinci hikayesi ile olan bağı fena değil hatta bir nokta da felsefi olarak birleşiyor. Sonuç olarak ortalama bir roman sınıfında kalıyor.

7 puan

Serinin bu ikinci yapıtı'nın ilk kitapla ve bundan sonraki çıkan son kitaptan bağımsız farklı karakterlerle, farklı bir istasyonda geçen olayları ele almaktadır.
Artyom bu kitapta yer almıyor.
Ancak bu kitapta hikayesini öğrendiğimiz Homer serinin son kitabı metro 2035'te Artyom'un yol arkadaşı.
Serinin bu kitabını okumadan da sonraki yapıtı okuyabilirsiniz.

4 puan

Aslında ilk 100 sayfa hedefe atılmış ok gibi. Sonrasında sündükçe sündü, sündükçe sündü.

Başlangıçta, ilk kitaptaki karakterimiz Artyom'un gel-gitlerindense bu kitaptaki kahramanımız Homer'ın gözünden olayları okumak keyifliydi. Sonra ne olduysa oldu hikaye dibe düştü. Bu kadar mı sündürülür bir hikaye anlamış değilim. Benim gözümde çok sıkıcı ve kötüydü. Hiç bir şey olmuyor.

Çeviri sıkıntılı, yazım yanlışları var ki cümlenin anlamı değişiyor düzeltmezseniz. Ayrıca, anlatım da kopuk kopuktu. Hani TRT'de 90 dakikalık bir film izlemeye çalışırsınız da film kesile kesile 60 dakikaya düşürülmüştür ve siz de hiç bir şey anlamadan öylece bakarsınız, bağlantı kurmaya çalışırsınız. Bu kitapta öyleydi. Sanki hikaye fazla uzun gelmiş de orasından, şurasından paragraf kese kese tamamlamışlar gibiydi.

Serinin üçüncü kitabını almayı ve okumayı düşünmüyorum. Bu kitabı ilk hikayeyi okuyanlara dahi tavsiye etmiyorum.

geri ileri