Martin Eden

En Son Değerlendirmeler

10 puan

3 günde şipşak bitirdiğim martin eden analizimle karşınızdayım. Baştan uyarıyorum ağır spoiler içerir. Sonra ay ben okumadıydım okuycaktım niye anlattın filan demeyin. Başlıyom.
Jack london 2 farklı martin eden'la karşımıza çıkıyor bu kitapta. İlki fakir ama gururlu,ümitli, çalışkan, amacı için her şeyi yapabilecek damarındaki kan deli akan martin. Aşkı için seviye üstü seviye atlar ancak bireyciliği yüzünden gerçek aşkın manevi aşk olduğunu anlayamazjahdhshdhd(der burdan mevlanaya bağlarım😂) kitabın bu kısmında martine başta sempati duyuyosunuz kendini geliştirdikçe azmine hayran kalıyosun ah o ruth ben olsaydım uğruna kendini prof yaptı be adam diyosunuz. Ama adam doymuyo abi. Bilgilendikçe ukelalaşıyo. Ben herşeyi biliyom siz kimsiniz küçük bok böcekleri diyo. Ben o evreden sonra martine uyuz olmaya başladım şahsen. Zaten ukela dümbeleklerini oldum olası sevmem. Önceden elifi görse mertek sanır martin gidiyo yerine öfff bunlar da hiçbişe bilmiyo yha.s.s diyen felsefeci martin abimiz geliyo. Ben o evrede ruth olsam elli kere bırakmıştım martini aşırı uyuzdu çünkü. Ruth o ara buna aşığım filan diyerek dayanıyo ama aslında ruth buna aşık değil. Martinin boynunu kaslarını seviyo ruth. Kitapta bu özellikle vurgulanmış. Belirtmek isterim.
Neyse martin acılar içinde kıvranırken herkesin ona seni pis fakir git burdan serseri git bi iş bul ekmek paranı kazan demesiyle martin tabi ki keçi inadıyla aç da kalırım ama yazımı da yazarım ulen diyerek yoluna devam ediyo. Ruth diyo ki martin bak evlenecez. Çoluğumuz çocuğumuz olacak. Git eve ekmek getir. Ben burjuva kızıyım manikürüm pedikürüm var diyo ama dinletemiyo. Martin yazacam da yazacam. Zabahlara kadar yazıyo. Kimse bunu iplemiyo o aralar. Dostu yok kimsesi yok zavallı martinin. Taa ki kitapta en sevdiğim karakter brissenden sahnelere çıkana dek. Bu da bi çeşit ukela dümbeleği ama martin gibi sonradan görme değil. Konjenital. Doğuştan olması bununkini bi tık sempatik kılarken bu iki kafadar felsefe üstüne felsefe yapıyolar. Anam niçeler kantlar adını bile bilmediğim birsürü felsefeci herifi geçiyolar. İşte bizim brissendenı bulunca martin iyice kafayı sıyırıyo abi bunlar ne ya ben az bilmişim bunların yanında diyip kendini burjuva ve köle toplumdan iyice soyutluyo kendini hiçbiyere ait hissedemiyo. Ruth desen hala manikürüm pedikürüm. Martin aslında biliyo bu ruthdan bi nane olmicanı ama. Yine de dayanamıyo işte burjuvazi kızı ya. Martinin de gözü piremses diye onda. ( bi lizzieyi beğendiremedik martin beyimize) neyse bu martin en sonunda dibi görüyo. Brissendencım da hakkın rahmetine kavuşunca, millet da ayy fakir diye bunun kıçına tekmeyi vurunca ( ruth da başlayacam boynuna da kasına da eeh diyip o da naşlıyo) türk filmi edasıyla martine heryerden paralar yağmaya başlıyo. İnfiluunsır gibi gökten zembille para inip martin ünlü olunca herkes martinin köpeği oluyo tabi hemen. Neyse martin bir zamanlar hor gördüğünüz fakir ama gururlu genç var ya o bendim diyip kimseden intikam almıyo paraları saçıyo. Okey saç. Ama insan para saçarken biraz mutlu olur. Yok. Bu felsefeyle kafayı bozduğu için hayatın anlamını falan sorguluyo. Bu paraları ben napcem aşk yok meşk yok arkadaş yok aile yok diye diye depresyona giriyo. Ama major depresyon. Aklımda sürekli martine bi ssrı başlasak böyle olmazdı diye geçiyo. Ama o zamanlar freud filan yok psikiyatri yerlerde. Diyom şansına küs martin. Kaderinde ölmek varmış. Neyse martin major depresyonun pençelerinde sürekli ulan ben bunları fakirken yazdım allahsızlar şimdi mi kıymete bindi diye diye suisidal düşünceleri iyice yerleşiyo. Ruth geri dönüyo köpeğin oliyim martin beni al anama babama sırtımı dönerim diyo ama martin yer mi. Martin hayattan vazgeçmiş bikere. En son hayata gözlerini karanlık sularda yumarken siz de bi kendinizi sorguluyosunuz ulan para var meşk yok neyleyim böyle dünyayı martin haklı be diyerek. Martin Eden akıllarımızda ve kalplerimizde yer edinmeyi böylece başarıyo arkadaşlar. Velhasılı kelam Martini nasıl bilirdiniz? İyi bilirdik.
Jack london çok kral adammışsın. Bak samimi söylüyom.
Bu arada kitapta alt sınıf konuşma tarzını böyle yapıyom ediyom diye çevirdikleri için bu analizi böyle yazmaya karar verdim. Umarım beğenmişsinizdir. Kanalıma abone olmayı unutmayın.
Tişikirlerr tişikirler.

geri ileri