Kavgamız

En Son Değerlendirmeler

6 puan

Kitap konusu ve içeriği itibariyle bir hayli ilgi çekici roman tadında yakın dünya tarihi ile ve özellikle Hitler dönemi Almanya'sı Yahudiler ve Yahudi bilim adamlarını işlemesiyle gayet iyiydi ama zaman zaman fizik konusunda uzun ve abartılı açıklamalara yer vermesi kitaptan kopmalara ve sıkıntıya neden oluyor!

10 puan

İkinci Dünya Savaşı öncesi zemininde nükleer fiziğin tarihçesi, ünlü fizikçilerin ve atom bombasının öyküsü. Nazi Almanyasında sıkışan Yahudi bilim insanlarının kendilerine yeni yurt bulma çabaları ve bu vesileyle genç Türkiye Cumhuriyeti'nin 1933 Üniversite Reformu ile ülkemize gelişleri. Atom bombasının teorisi geliştikçe gerçeğe dönüşme ihtimalinin artmasıyla Nazilerin ve Müttefiklerin bunu düşmanından daha önce başarmak için çabaları...

Yazar akıcı bir dille ve kısa bölümler halinde, sıklıkla roman havasında olan, bazı yerlerde kurgusal diyaloglarla desteklenmiş sürükleyici bir eser ortaya koymuş. Einstein ve Szilard gibi bazı fizikçilerin yaşam öykülerinden uzunca bahsetmiş. Bunun yanında adını yeni öğrendiğim bir çok bilim insanının öykünün parçalarını yerine oturtması keyifli bir nükleer fizik bilim tarihi anlatımı oluşturmuş. Nükleer fizik hakkında abartılı bir bilgi yok. Fizik bilmeden herkesin anlayabileceği basit bir şekilde, konu bütünlüğünün ve gelişmesinin anlaşılmasına yetecek kadar fizik bilgisi mevcut.

Ayrıca dönem hakkında başka kaynaklar okumuş olmama rağmen ilk kez rastladığım bilgiler de vardı ve tatmin ediciydi.
Bilim tarihine ve dönem tarihine başka bir bakış için tavsiye edilir.

geri ileri