İnsiyak

En Son Değerlendirmeler

10 puan

Eminim belirteceğim hususu benden çok daha iyi gerçekleştiren okurlar vardır ama ben de mümkün olduğunca klasikleri ya da kendi ilgi alanımdaki eserleri okumanın yanı sıra günümüzün yazarlarını da okumaya takip etmeye çalışıyorum. Bu bağlamda "Mehmet Durmaz" da yeni bir yazar ama "İnsiyak" adlı romanını bilinen, kült, ünlü bir yazarın eseri olarak elime tutuştursalar, kesinlikle yakın zamanda yazılmış bir kitap olduğunda ısrar etmezdim.

Bundan iki yıl önce, popüler bir yazarın kendisi gibi popüler bir romanını, birbirini izleyen nasihatlerin, bilgiçlik kokan ve onay bekleyen soruların yanı sıra aşırı didaktik üslubu nedeniyle oldukça sıkıcı bulmuştum. Ama bu romanda nasihatler, duygular, hikayenin akışı adeta güzel bir biçimde bir kaneviçe üzerine adeta nakşedilmiş.

İnsiyak bünyesinde kurgulanan hikaye bünyesinde ağırlıklı olarak şu hususlara değinmiş yazar:

- Hayatın anlamı, gayesi, özü,
- Gerçek sevginin, gerçek aşkın (gerek mistik, gerek insani, gerekse mecazi olarak) tanımları,
- Tabiat, insan ve hayvan sevgisi,
- Sabır, kanaat, olgunluk, bilgelik, değer bilmek, adalet, merhamet vb. erdemler,
- Haklı-güçlü, iyi-kötü, güzel-çirkin, hırs-kanaat paradoksları,
- Merak, bilim, hurafe ve taassup,
- Yalnızlık, çaresizlik, vazgeçiş, çekip gitme arzusu gibi melankolik ruh halleri,
- Yol, irade ve gönül pusulası,
- "Bazen de kendi akışına bırakmalı" realitesi,
- En güzel varlık olarak yaratılmış insanın ne kadar gaddarlaşabileceği,
- Ezip bırakanlar ve iz bırakanlar,
- Yanmadan yakmaya çalışanlar,
- Vesaire vesaire...

"Bu kadar kusur kadı kızında da olur" misali, eserde yer yer yazım hataları mevcut ancak bunlar hem sayıca çok azlar hem de okumanın akışına engel olacak mahiyette değiller. Gelecek baskılarda çok zahmet gerektirmeyecek editoryal bir müdahaleyle giderilirlerse çok isabetli olur. Bir diğer husus; eserin anlaşılmasını kolaylaştırmak için sözlük eklenmesi çok güzel olmuş. Ancak bu sözcüklerin, metin akışı içinde yer aldıkları sayfalarda dipnot olarak verilmesi de değerlendirilebilir.

Şatafatlı sözlerle kitap ya da yazarı hakkında daha fazla uzatmayı gerekli bulmuyorum. Tek söyleyebileceğim felsefi, mistik ve edebi açıdan son derece okuması keyif veren bir kurgusu olduğu; ister güzel bir okuma keyfi için, ister her insanın bir şekilde gönül dünyasında boşluğunu, eksikliğini yaşadığı güzellikleri hissetmek, düşünmek, değerlendirmek için İnsiyak'ın son derece yerinde bir tercih olacağı...

Şeytanın aklına ancak gelebilecek entrikalara boğulmuş, sunilikten geçilmeyen, ekran başında zaman katliamına teşvik eden sezonluk dizilerin yerine böylesine temiz ve rafine bir eserin sinemaya ya da diziye uyarlanmasını kendi adıma çok isterdim.

Kendi hayatınıza ve hayatınızdakilerin hayatına güzel dokunuşlar yapmanıza vasıta olarak güzel okumalar dilerim...

geri ileri