İlk Aşk (19 Başarısız Denemeden Sonra)

En Son Değerlendirmeler

7 puan

http://kralicekitap.blogspot.com.tr/2015/02/kitap-yorumu-ilk-ask-on-dokuz-basarsz.html

An itibarıyla ikinci John Green kitabımı bitirmiş bulunmaktayım... İlk okuduğum kitabı Aynı Yıldızın Altında'ydı. Çok büyük bir beklenti ve hevesle başlamıştım ama bir o kadar da büyük hayal kırıklığıyla bitirmiştim. O yüzden bu kitaba sıfır beklentiyle, sadece John'a bir şans daha vermek için başladım. Çünkü kitap zevkine çok güvendiğim birçok bloggerın favori yazarlarından birisi kendisi.

Şu an ister istemez Aynı Yıldızın Altında'yı ve İlk Aşk'ı birbiriyle karşılaştırıyorum ve sanırım bu kitabı okurken ki düşünce şekline Aynı Yıldızın Altında'yı okurken de sahip olsaydım, beğenirdim. Bana göre İlk Aşk oldukça eğlenceli ve çerezlik diye tabir ettiğimiz kitaplardandı. Ana karakterimiz olan Colin, üstün zekalı bir çocuk ve şimdiye kadar tam on dokuz tane kızla çıkmış. Çıktığı bütün kızların ismi aynı: Katherine.

19. kez, bir Katherine tarafından terk edildikten sonra tek ve en yakın arkadaşı Hasan'la birlikte kendisini garip bir yol macerasının içinde buluyor. Yolculuk sırasında yolu rastgele Gutshot isimli bir kasabaya düşüyor. Orada Lindsey Lee Wells ve annesiyle tanışıyorlar. İşler bu noktadan sonra daha da garipleşiyor.

Kitabı okurken zevk aldım. Colin'in garip düşünce tarzını ve anagram olayını çok sevdim. Dillere ilgim olduğu için Colin'in yeteneklerinin daha çok bu doğrultuda olması ayrıca hoşuma gitti. Sevdiğim bir başka nokta, sayfaların altlarındaki dipnotlardı. Hepsini eğlenerek okudum ve öğrendiğim tüm bu gereksiz bilgilerle kendimi çok daha farklı hissediyorum. :D

Bu türdeki, bu anlatım tarzındaki kitapları seven insanların beğeneceğini düşünüyorum. Değişik karakterler, değişik olaylar... Değişik bir yazar. :D

Ve son olarak... Sevgili çevirmenimiz, Çiçek Eriş'in önünde saygıyla eğiliyorum. Böyle bir kitabı bu şekilde çevirmek her yiğidin harcı değil. Kendisi çok bir iş çıkarmış, tebrik ediyorum. ^^

6 puan

Diğer romanların yanında biraz 'puf' kaldı sanki.

8 puan

güzel bir kitap tam tatilde okumalık...

5 puan

John Green gibi başarılı bir yazardan, böyle sıkıcı bir roman okumak şaşırtıcıydı. İlk Aşk, sıradan bir konuya sahipken, anlatımı da okuyucuyu sıkıyor. Yarım bırakmak ve bitirmek arasında kaldım ancak bitirdim. Yine de John Green kitaplarını beğenenler, bu kitabı da okuyabilir.

3 puan

Çok sıkıcı..Sırf bitirmek için atlaya atlaya okudum..

9 yıl, 6 ay
4 puan

kitabı beğenmedim.bu yazarın yalnızca aynı yıldızın altında kitabı güzel sanırım.alaskanın peşindeyi de hiç beğenmemiştim.

10 puan

Mükemmel !! Biraz mizah biraz duygusal harika bir kitap. Akıcı ve anlaşılır.

6 puan

Kotu bir kitap diyemem kesinlikle. Ama okudugum en kotu John Green kitabiydi. 19 Katherine ile cikmis olmasi ve cocugun bir dahi olmasi ilgimi cekti. Ama bu kadar matematik cok fazlaydi valla icim disim teorem oldu tablo oldu desem yeridir. Bide butun bir kitap boyunca terk edilme teoremini kendime uygulamaya calistigimi itiraf etmeliyim :D

Profil Resmi
4 puan

Kitabın matematikli olan kısımları oldukça sıkıcı ve anlaşılması zor ama genel olarak bakıldığı zaman oldukça komik bir kitap.

7 puan

Konu olarak ne kadar ilgi çekici olsa da bir John Green kitabı olarak beklenenin altında kaldı bana göre. Yine de beğenmediğimi söyleyemem. Özellikle dipnotlar çok yaratıcı ve eğlenceliydi. Kitabın sonunu başlamadan okuduğum için Yazarın Notu bölümünden azıcık azar da yemiş oldum :)

10 puan

henüz iki gündür okuyorum ama aynı yıldızın altındaya nazaran daha sempatik gözüküyor ve ben daha çabuk bağlandım. Nerdeyse okuduğum her sayfası için özet çıkrata bilirim daha bilgilendiğim zaman uzun bir değerlendirme yaparım

9 puan

ilk defa greenin okuduğum kitapları arasında bir kitabın sonunda ayrılık ölüm yok şaşırdım :D adam güzel yazıyor okumanızı öneririm .

Profil Resmi
7 puan

John Green dörtlemesinin üçüncü kişi ağzından yazılmış tek kitabı, ve dört kitap arasında en samimi dille yazılmış olanın bu olduğunu düşünüyorum. Aynı Yıldızın Altında'ya nazaran, okuma kültürü olan olmayan herkesin elinde olmaması da mutluluk verici.

9 puan

Okurken çok eğlendim,gerek konusu,gerek üslubu çok yaratıcı ve samimiydi.Dipnotlara bayıldığımı söylemeliyim.Kesinlikle diğer kitaplardaki hava yoktu ve bu bence çok hoş bir şey.Bir yazarın tüm kitaplarının aynı tarz olması bana o kadar hoş gelmiyor.John Green yine yapmış yapacağını kısacası.

6 puan

Eğer John Green'in diğer kitapları da bu kitap gibiyse abartıldığı kadar iyi bir yazar olmadığını düşünüyorum. Bu kitap çok güzel konusuna rağmen iyi işlenmemiş. Kapak, cilt her şey çok güzel ama ortalama bir kitap olmaktan kurtaramamış kendini. Bu yüksek puanı da (kitaba göre evet yüksek) kitabı okunulabilir kılan küçük ayrıntılar. En çok o gereksiz gibi görülebilen ünlü insanlar hakkındaki ilginç detayları okumak çok güzeldi. Bir iki güzel alıntı da var ama bu orijinal konunun hakkını verebildiğini düşünmüyorum.

7 puan

Sanırım dipnotlarına güldüğüm tek kitap (ki dipnotları göz ucuyla okurum :P). Üstün zekalı çocuğumuz (dikkat:dahi değil!) Colin,Katherinelere takmış tam tersi de olabilir :) son terk edilişini kaldıramıyor. Kim on dokuz kez (?) terk edilmeyi kaldırabilir ki? Ama Allahtan çok komik bir arkadaşı var:Hasan. Birlikte yol macerasına çıkmak için kandırıyor bizimkini. Sanıyorsun ki yol boyu gezip duracaklar. Ama öyle bir şey olmuyor. Kısa bir yolculuktan sonra bir yere yerleşiyorlar. Vee hayatlarına LindSey Lee giriyor. Colin bu esnada terk eden/terk edilen grafiği çıkarmaya çalışıyor. Yani işin içinde matematik de var ama makul düzeyde. Amacı ilişkilerin öngörülebilirliğini ispatlamak. Saçma sapan şeyler işte.. Her neyse gene de eğlenceli ve bazı yerlerde duygusal.

10 puan

Dikkat! bu kitapta diğer kitaplarda rastlanamayan günah işleyen bir müslüman karakter var. :D

islami romanların hepsindeki o itici mükemmellikteki cennetlik müminlerin yanında bu kitaptaki hasan o kadar doğal ki kitap boyunca beni gülümsetip durdu..

john green bu işi biliyor.

tabi bir de koordinat sistemi anlatımı var. adeta antrenmanlarla matematik 0.001 :D

Profil Resmi
5 puan

john green`in bu zamana kadar okudugum 3. kitabi. okudugum diger iki kitabin benzerlikleri soyleydi ki sonu beklenmedik ve huzunlu bitti. yarim kaldi bile denebilir. ama ikiside favori john green kitaplarim arasina girmisti. yani adamin simdiye kadar okudugum iki kitabida favorim olmayi basardi. oyle devam edecegini dusunurken ilk ask beni yaniltti. asla yapmadigim bir seyi yaparak sayfa atladigim oldu. gereksiz ve bunaltici seyler fazlasiyla. sonu diger kitaplari gibi degildi en azindan ama alisilmis bir john green kitabi degildi bence. matematikten hoslanan biri degilim ve kitapta sacma sapan yerler boyleydi. anlatilan hikaye belki hos ama kesinlikle iyi yerlere deginilerek anlatilmamis. din muhabbetininde gecmesi aralara espri yerlestirmek icin ideal olmuş gibi. katherine konusu fazla gereksizdi ve yer yer bunaltti. butun bunlara ragmen hikayenin temelinde guzel bir konu ve macera yer aliyor. favorim olamadi ama okunabilir bir kitap.

8 puan

* 。 ღ˛° 。* °* 。 ღ˛° 。* °* 。 ღ˛° 。* °
Öncelikle şu notu kitabın münasip bir yerine yapıştırmak istiyorum:
UYARI!
Bu kitap küfür ve benzeri argo sözcük ve sözcük öbekleri içermektedir.

Yazarın şimdiye kadarki okuduğum en esprili ve (sonunda artık bir tane) mutlu sonlu (*-*) kitabı.

Beni gidi sinsi, kitabı bitirmeden, bir dipnotta haberini verdiği eklere atlamaya kalktım ve yazarın notuna takıldım. Başka bir yazar olsaydı ikazını takmaz, eki okurdum ama John Green olunca sabrettim bitirdim. Seni gidi sinsi yazar :P
Ayrıca o nasıl bir ektir... Mübarek, sanki anne şefkatli matematik anlatıyor :)

Her neyse kitap eğlenceli ama bir yandan da akıcı değil - sıkabiliyor. Okumak için gözlerimin parladığı kitaplardan değildi yani.

Son olarak John;
Bok topakları!
Küfür kalbi karartır... :*
* 。 ღ˛° 。* °* 。 ღ˛° 。* °* 。 ღ˛° 。* °

6 puan

Aynı yıldızın altında gibi bir kitaptan sonra açıkçası hayal kırıklığına uğradım.Yorumları okuduğum için beklentim pek yüksek değildi ama bu kadarını hiç beklemiyordum.5 verecektim ancak sırf tebessüm ettiren bölümler için 6 verdim.Kitabı çekilir yapan tek karakter Hasan'dı.Yazarın yalnızca aynı yıldızın altında kitabıyla karşılaştırmam mümkün yani diğer kitaplarını bilmiyorum.O yüzden size tavsiyem beklentinizi yüksek tutmayın.

1 puan

John Green den beklemediğim bir kitaptı. O kadar zorla okudum ki bitirene kadar canım çıktı.
Büyük hayal kırıklığı..

6 puan

Eğlenceli yerleri vardı ama elimden bırakamadım diyemeyeceğim. Aksine zorla bitirebilirdim.

6 puan

Bu yazarı çok duydum okuma fırsatı bulamamıştım ya da popülarite etken oldu diyelim itiraf etmek gerekirse:) neyse bu kitabı kısa sürede bitirdim ve gerçekten çok eğlendim okurken çok güldüm:)) Colin ana karakterlerinden biri yakın arkadaşı Hasan ile bir maceraya yelken açıyor. Colin üstün zekalı entelektüel dünyada iz bırakmayı yaşama amacı halinee dönüştürmüş biri Hasan ise hayatta bir amacı olmayan alabildiğine rahat bir tip bu ikisi muhteşem ikili olmuşbence okuyun derim sayfalar nasıl ilerlemiş siz de benim gibi şaşıracaksınız:)) dipnotları da atlamayın sakın okurken:)

5 puan

Okurken çok eğlendiğim - özellikle dipnotlarda eğlendiğim- bir kitaptı.Alıştığımız John Green-mutsuz-son'u yoktu.Hasan'a ayrı bir güldüm kitapta.Benim için tek sorun kitapta matematik kullanılmasıydı ama kitabın önüne geçmedi.

geri ileri