Genç Werther'in Acıları

En Son Değerlendirmeler

9 puan

"kavuşamazsan aşk olur" sözünü akıllara getiren klasik.

10 puan

Bazı gerçekleri yüzüne vuran kendinizi sorgulamanıza neden olan bir kitaptı. Özellikle de biraz da negatif düşüncelere boğulduğunuz bir zamanınızda okuduysanız benim gibi damardan damardan giriyor sözleri. Kitap hakkında incelemem.

http://kanvekuller.blogspot.com.tr/2015/05/genc-wertherin-aclar-intihar-uzerine.html

9 puan

Okuduğum Can Yayınları baskısının önsözünde romanın arka planının Goethe'nin 22 yaşında bir baloda tanıştığı 19 yaşındaki Charlotte Buff'a olan aşkına dayandığından bahsediliyor. Romanın baş karakteri Lotte gibi Charlotte'ın da kendinden yaşça büyük bir nişanlısı var. Yazar, oluşturduğu Werther karakteri gibi aynı acıları çekmiş ve yazarak, kendini sanata adayarak çektiği aşk acısının üstesinden gelmeyi başarabilmiştir. Öyle ki yine aynı önsözde, Werther'in Goethe gibi acılarını kağıda dökememesi nedeniyle ölümden kaçamadığı yönünde bir görüşün varlığından bahsedilmektedir.

Romanın okuyucuya sunulmasından sonra gençlerin Werther gibi giyinmeye başlaması ve birçok kişinin intiharına sebep olması sebebiyle kaleme alındığı 18. yüzyıl sonu Almanya'sını sosyolojik ve psikolojik olarak etkilediğini görüyoruz. Aşk acısı sebebiyle intihar eden belki binlerce, milyonlarca kişi vardır, kim bilir? Goethe, intihar eğiliminin derin aşk acısı ve üzüntüden de kaynaklanabileceğini etkileyici tasvirleri ve romantik anlatımıyla biz okuyucularına gösteren bir örnek sundu bize.

geri ileri