Fedailerin Kalesi Alamut

En Son Değerlendirmeler

10 puan


Semerkant'ı okumayı bitirdikten yaklaşık 15 dakika sonra okumaya başladığım kitap, içerik olarak HASAN SABBAH ile ilgili tarihi çelişkiler iki kitap arasında bariz bir şekilde göze çarpıyor


"FEDAİLERİN KALESİ ALAMUT" Alamut efsanesi üzerinde tarihi roman türünde piyasada bulunabilecek kapsamlı tek eser Ancak dediğim gibi Hasan Sabbah Ömer Hayyam Nizamülmülk üçlemi tarihte bir gizem olarak yer alıyor hangisini nasıl görmek isterseniz öyle görmekten başka bir çareniz yok gerçek cevaplar daima gizli kalacak kesin olan bir şey var bu dünyada Ömer Hayyam Kadar rahat yaşıyorsanız Hasan Sabbah kadar zeki olmanıza Nizamülmülk kadar hesap yapmanıza gerek yok


ve Alamut Efsanesinin en kısa özeti

Hiçbir Şey Gerçek Değil Her şey Mümkün

Profil Resmi
7 puan

İlk başta kitap sıkıcı geldi. Ama sonradan hikaye ilgi çekmeye başladı. Hasan Sabbah ,Tahir ve sahte bir cennet.

10 puan

Hayatımda okuduğum en güzel, en derin kitaplardandı bu kitap. Ergenlik çağımda, çalkantılı ruh halim ve kontrolünü kaybettiğim düşüncelerime acı verici fakat sonradan tatlıya çalan bir darbe vurdu. Hikayesi,kurgusunun işleyişi, tarihe dayanışı,felsefesi ve tüm deli dolu duygularıyla, her insanın kesinlikle okuması gereken bir kitap.

4 puan

Düşüncelerime ve inancıma tamamen zıt fikirleri olan, şeytani zekasıyla ideallerini gerçekleştirmek uğruna insanları acımasızca kullanan bir adam .Her şeyi anlarım da bu adama neden bu kadar hayranlık duyulduğunu anlayamam. Bir blog da bu kitabın büyülü olduğu yazılmıştı ona istinaden merak edip almıştım..Bir kaç yerde okumayı bırakma noktasına kadar geldim ama inatla yarım bırakmamak için devam ettim Şükür ki bitti Hasan Sabbah ile ilgili okuyacağım ilk ve son romandır.

10 puan

Okuyup bitirdiğinizde büyük bir öfke duyacağınız fakat bunun yanı sıra Hasan Sabbah'ın zekası ve yerleştirdiği düşüncesine hayran olacağınız bir roman. Yazarın dilinin fazla yormaması kitabı akıcı kılan nedenlerden biri. Şii inancı, kökeni, mezhepçilik ve Haşhaşilik hakkında sağlam fikirlere sahip olabilirsiniz. Mutlaka tavsiyedir!

10 puan

Fedailerin Kalesi Alamut özetle Karl Marx'ın ünlü "din kitlelerin afyonudur" sözünü en iyi açıklayan kitap..1938 yılında yazılıp bir dönem yasaklanan kitap dünyanın ilk teröristi olan Hasan Sabbah’ ın aklından o anda neler geçtiği ve mantığının son derece kusursuz oluşunu gözler önüne seriyor. İnsanoğlunun nasıl bilinçaltına girilerek hipnotize edildiği ve ardından nasıl itaatkâr bir hale geldikleri gerçekten şaşırtıcı. Bir öğretiye olan inancın insana neler yaptırabileceğini çok iyi anlayabiliyorsunuz. Şöyle ki; fedailere haşhaş içirip kalenin arka tarafında içinde güzel kızların, meyve ağaçlarının bulunduğu bahçede dünyada kısa bir cennet adı altında insanları kandırabiliyor. İlk canlı bomba olayı Hasan Sabbah ile başlar. Kitapta birkaç defa tekrarlanan "hiçbir şey gerçek değildir, her şeye izin verilmiştir." sözü sadece iktidarın elde ettiği bir bilgidir. Bu bilgi iktidarın kalabalıklar üzerinde her türlü manipülasyonu yapmasına ve para şan şöhret gibi her türlü dünyevi zevklerini rahatlıkla yapmasına olanak verir. Kitap ayrıca dinin her zaman iktidar ve güç sahibi olmak isteyenler için bir araç olduğunu anlatır. Kitabın öylesine inandırıcı bir dili var ki kendinizi o anda o olayları yaşıyormuş hissine kapılıyor, aklınızdaki soru işaretlerine o anda cevap buluyorsunuz. Bu nedenle Slovak çevirmen Wladımır Bartol’un tarih kitapları arasında geçen ve 9 yıl süren çalışmalarının sonucunda çıkan bu çalışması boşuna olmamış dedirtiyor insana..
Kitaptan altını çizdiklerim:
- ''Hiçbir şey doğru değildir, herşey mübahtır.''
- “Mükemmelliğe giden yolda kendine ve kardeşlerine güven...”
-“Ya inandığın şeyler gerçek değilse... “
-“Dostun düşmanın olur, düşmanın dostun olur unutmayın
-''Aslında şeylerin kendileri bizi mutlu veya mutsuz kılmazlar, aksine bunu yapan onlardan edindiğimiz izlenimler ve yanlış algılamalardır''

6 puan

Kitlelerin mutluluğunu düşünmek gerektiğini, hayatın ancak bu şekilde bir tatmin getirebileceğini bu kitapta bir kez daha öğrendim.. Neye sahip olursa olsun; uğruna can verenler, onu sevenler, para, güç, iktidar, sağlık, ZEKA.. hiçbir şeyin kendisini mutlu etmediği bir ruh hastasının hayatı. Bilge demiş Hasan Sabbah için kimileri. Bilge olan bilgili davranır. Eline insandan kılıçlar alıp cellatlık yapmaz. Yoksa bilginin ne anlamı kalır? Demek ki bu adam bilge falan değil. Çok bilmek insanı olgunlaştırmadıktan sonra bu insanı nasıl ''bilgin'' yapıyor, anlayamadım. Elbette ki bu kitaptaki kurgu ve konuşmalar için konuşuyorum.
Bu kitabı okumamış olan bir şey kaybetmez bence. Okumuş olan da sürükleyici bir kitap okumuş olur. Ama buna kadar okunacak ne kitaplar var yahu.

5 puan

Kitabı okumaya başlar başlamaz, henüz okumasam da Amin Maalouf'un Semerkant kitabı ile kıyaslamaya başladım kafamda tuhaf bir şekilde :) Maalouf'un Işık Bahçeleri kitabını çok sevmiştim, muhtemelen Semerkant'ta da benzeri bir yetkinlikle yazdığını düşünüyorum. O nedenle kafamda edebi bir başarı beklentisiyle bu kitabı okuyarak önyargılı davranmış oldum tabii. Yine de edebi açıdan zayıf bir kitap oldu benim için. Haşhaşiler konusunu biraz daha detaylı öğrenmek adına ilginç gelse de , batının oryantalist " harem fantezileri"ni kitapta uzun uzun okumak sıkıcı geldi.

1 | 2 | 3 | 4 ileri