Denemeler

En Son Değerlendirmeler

9 puan

Kütüphanemde istiyorum.

7 puan

Hata yapmak korkusuyla suç işliyoruz. / söz kime aitti bilemiyorum ama cümle akıllarda kalıyor.

Profil Resmi
8 puan

böyle ustaca yazılmış bir kitabı okumak düşerdi bize.

9 puan

Aydınlanma kitaplarındandır. Hangi çeviriyi okuduğunuza dikkat etmelisiniz. Aksi taktirde tam bir işkenceye dönüşebilir.

Profil Resmi
8 puan

Hayat şu bu vs.. hakkında Montaigne'nin düşünceleri bakış açıları. güzel kitap lakin bazı kimseleri sıkıcı gelebilir.

Profil Resmi
7 puan

ankaradan istanbula otobüsle yolculugum sırasında başladıgım ve okurken inanılmaz zevk aldıgım insanın kendisini daha iyi tanımak için mutlaka okuması gereken bi kitap

10 puan

En iyilerim arasında, 5-6 kez tekrar okuduğum bir kitaptır.. Filozof olmamasına rağmen über muhteşem bir herif Montaigne.

11 yıl, 11 ay
5 puan

ben çok fazla koptum bu denemelerde .denemeler güzel konuları harika fakat bana çok fazla sıkıntı verdi yani bilmediğim tanımadığım karakter ve kişilerden bahsetmiş tabi o dönemi bilmediğim için o kişileri tanımadığım için olabilir.denemelerde bu kadar sıkılacağımı hayal etmemiştim bir hevesle kardeşimden aldım okuyacağım diye ama yok çok zorladım olmuyor .demekki ben bu tarz okuyamıyorum.
montaigne çözümlemek onu anlamak için iyi bir kitap sadece

Profil Resmi
5 puan

Kompozisyon ve denem yazmak için faydalı bir kitap fakan ben Montaıgne'nin dediklerine fazla katılmıyorum çünkü bazı denemelerinde kaba bir denemeye göre uygun olmayan dil kullanmış fakat bu benim fikrim herkese göre değişebilir.

11 yıl, 3 ay
6 puan

Zaten çözdüğüm ve her insanın çözebileceği meseleleri ele almış Montaigne. Çok ilginç, ufuk açan bir bakış açısına rastlamadım. İçtenliği ve tarihten verdiği örnekler hoşuma gitti. Bir de hafızasının zayıflığı benimle özdeş durumda.

Profil Resmi
5 puan

Her zaman okunabilir. Ortaokul ve lise öğrencileri için daha çekici olabilir. Adı üstünde deneme, çok incelememek gerekir. Ara verip okunabilecek bir kitap.

Profil Resmi
9 puan

Okunması için tavsiye etmeye gerek görmüyorum.Çünkü mutlaka okunmalı..

1 puan

bana hitap etmemişti lisedeyken bir daha bakmam gerek belkidee

8 puan

Çok çeşitli konularda kaleme alınmış bu denemeler okunmalı. Yıllar önce lisedeyken bir ödev için almak zorunda kalmıştım diğer arkadaşlarım gibi, ancak daha sonra neredeyse tüm denemeleri okudum.

9 puan

Hani Türkçe ders kitaplarında illaki bir deneme örneği olur ya işte o da Montaine'in olurdu. Ve işte ilk Montaigne i orada tanırsınız

12 yıl, 10 ay
Profil Resmi
10 puan

Benim için senede bir kez okumam gereken ender kitaplardan. Baştan sona kopmadan bağlar sizi. Deneme yazmama başlamamı sağlayan kitaptır kendisi.

10 yıl, 11 ay
8 puan

Bir anda okunamayacak kitap. Kafa dağıtmak için de öyle. Not almaktan parmaklarım ağrıdı.
Kitaptan bir alıntı -güzel noktaya parmak basmış-
Yiyecek aramaya giden kuşların bulduklarını hiç dokunmadan götürüp yavrularına vermeleri gibi, bizim eğitimcilerimiz de kitaplardan topladıkları bilgileri dudaklarının ucuyla alıp rüzgara savuruyorlar.
Sanırım ne geçmişin, ne geleceğin değil, yalnızca bugünün bilgeleriyiz. Ama daha da kötüsü, öğrencilerin de bilgiyle beslenmeyip bilgiyi yalnızca elden ele geçirmeleri.
Kendileriyle değil başkalarıyla konuşmaları.../çiçero

Bir de 16. yy'de fransa eski yunanlılar olmadan bir hiçti sanırım. toplantılarında, ikinci dillerinde, sanatta, edebiyatta hatta hayat tarzlarında hep onların borusu ötüyormuş. Ya da montaigne takıntılıymış.

10 yıl, 10 ay
10 puan

Montaigne'nin Kendimi Anlamak ile başladığı ilk denemesinde, "Birçokları içip sarhoş oluyor diye, şarabı yasak etmek yanlıştır; fazla kaçırılan şeyler hep iyi şeylerdir. Kendinden sözetmenin kötü sayılması bence yalnız, halkın düşeceği kaba hatalardan ötürüdür. Bu türlü kurallar budalalara vurulan dizginlerdir: Ne azizler -ki kendilerinden pekâlâ sözederler- ne filozoflar, ne bilginler bu kuralları dinler; onlara hiç benzememekle beraber ben de bu kuralları dinlemiyorum. Onların ereği kendilerini anlatmak değildir, ama sırası gelince de kendilerini uluorta göstermekten çekinmezler." deyip başlar anlatmaya hayata ve insana dair tüm halleri.

"Olgun bir okuyucu çok kez başkasının yazdıklarında yazarın düşünmediği güzellikler bulur, okuduklarına daha zengin anlamlar ve renkler kazandırır" diyen hümanist filozoftan zihnime çakılı kalıp derinlemesine düşünmemi sağlayacak olan sözleri kalır:

"Başkalarının bilgisiyle bilgin olabilsek bile, ancak kendi aklımızla akıllı olabiliriz."

"İki alış veriş, (dostluk ve aşk) raslantı ve başkalarına bağlıdır; biri aramakla bulunmaz kolay kolay, öteki yaşla solar gider. Onun için hayatımı doldurup doyuramazdı onlar. Üçüncü alış veriş, kitaplarla kurduğumuz ilişkidir ki daha sağlam ve daha çok bizimdir. Ötekilerin başka üstünlükleri vardır, ama bu üçüncüsü daha sürekli ve daha kolayca yararlıdır. Ömür boyu yanı başımda her yerde elimin altındadır. Kitaplar yaşlılığımda ve yalnızlığımda avuturlar beni. Sıkıntılı bir avâreliğin baskısından kurtarır, hoşlanmadığım kişilerin havasından dilediğim zaman ayırıverirler beni."

"Hayatımız, der Pythagoras, Olimpiyat oyunlarında biriken büyük kalabalığa benzer: Kimileri oyunlarda ün kazanmak için bedenlerini işletir; kimileri para kazanmak için satılık mallar getirirler; kimileri de, en kötüleri değildir onlar, başka çıkar düşünmeden herşeyin niçin, nasıl yapıldığına bakar, kendi hayatlarını anlamak ve düzenlemek için, başkalarının hayatlarını seyrederler."

"Bilinecek, bilinince de daha fazla hatırı sayılacak diye iyi adam olan, insanların kulağına gitmesi şartı ile iyilik eden kişi, kendisinden daha fazla yarar sağlanılacak biri değildir."

"Yaptığı iyiliği başkaları duysun diye, kendisine daha fazla değer verilsin diye yapan, doğruluğu dillerde dolaşmak şartı ile doğru olan adamdan pek hayır gelmez."

"Rahatsız, gözü doyaz, telaşlı bir zengin, düpedüz yoksul kişiden daha zavallı gelir bana."

"Çocuğa, daha akıllı ve daha iyi olmasına yarayacak şeyleri ögrettikten sonra mantığın, fiziğin, geometrinin ne olduğunu anlatırım. Böylece kafası işlemeye başladıktan sonra seçeceği bilimin kolayca hakkından gelebilir."

10 puan

16. yüzyıl Fransız yazarı Michel de Montaigne'nin deneme türünde çeşitli yazıları kaleme aldığı özgün bir eseridir. Düşüncelerini büyük bir içtenlikle dile getiren yazar okurlarıyla adeta sohbet ediyor gibi yazmıştır. Kişisel düşüncelerini, aklından ne geçiyorsa, kısa ve ya uzun bir şekilde okurlarıyla paylaşmış ve onların özgür düşünmelerini sağlamaya çalışmıştır. Ayrıca, günlük hayatımızda dikkat etmediklerimiz şeyleri vurgulamıştır. Okur bu eseri okuduğunda, kendisini ve yaşamını daha iyi değerlendirmekte, düşünceleri, karakteri ve vicdanıyla yüzleşmektedir. İnsan üzerine eğilen en önemli düşünürlerinden birisi kabul edilen Montaigne bu eserinde bunu tümüyle ispat etmiştir. Bu eser, günümüzde hümanist kültürün en önemli kaynaklarından birisi olmayı ve aydınların başucu kitabı olmayı sürdürmüştür.

7 puan

Yazarın bazı söylediklerine katılmayan arkadaşları tebrik ediyorum, bu eseri en güzel yapan yanı bu zaten. Düşünsenize hayat hakkında, benliği hakkında belki de henüz hiç düşünmemiş bir çocuğa/gence bu kitabı veriyorsunuz ve o bile Montaigne gibi, bir konu hakkında fikir yürütebileceğini farkediyor, Montaigne böyle düşünüyor ama ben böyle düşünüyorum diyor. Bir kitabın her yaştan insan için tartışılabilir şeyler ortaya koyması daha değerli. Mümkünse genç yaşta okumak/okutmak lazım.

Ve en sevdiğim cümle;
"Issız yerlerde kedin için bir evren ol. Tibullus"

9 puan

başucu kitabı olmalı..

1 | 2 ileri