Sahildeki Kulübe

Hayatta, özellikle de aşkta, asla rol yapamazsın. Yazarın daha önce Yağmur Sonrası adıyla yayımlanmış romanının Pena Yayınları tarafındanhazırlanmış yeni baskısıdır. Her kalpte güçlü ve güvenli bir sığınak olduğunu söylerler. Anne Calloway için bu sığınak binlerce kilometre uzaklıktaki terk edilmiş bir kulübededir.

1942 yılında tüm dünya savaştayken Anne ve Westry bir yandan geçmişin gizemini çözerken geleceğin hayalini kurarlar. Ama hatırlamak istemedikleri bir trajedi tüm hayallerini değiştirir. Hem de sonsuza kadar…

Hayatta, özellikle de aşkta, asla rol yapamazsın. Yazarın daha önce Yağmur Sonrası adıyla yayımlanmış romanının Pena Yayınları tarafındanhazırlanmış yeni baskısıdır. Her kalpte güçlü ve güvenli bir sığınak olduğunu söylerler. Anne Calloway için bu sığınak binlerce kilometre uzaklıktaki terk edilmiş bir kulübededir.

1942 yılında tüm dünya savaştayken Anne ve Westry bir yandan geçmişin gizemini çözerken geleceğin hayalini kurarlar. Ama hatırlamak istemedikleri bir trajedi tüm hayallerini değiştirir. Hem de sonsuza kadar…


Değerlendirmeler

değerlendirme
10 puan

Yaşlı Anne torunu ile birlikteyken Tahiti'den bir mektup alır. Mektubu gönderen Genevieve'nin onu bulması yıllarını almıştır. Onun savaş sırasında Bora Bora'da çalışan bir hemşire olduğunu bilir. Bin dokuz yüz kırk üç senesinde bir akşam Bora Bora'da kumsalda bir cinayet gerçekleşmiştir ve adayı pek çok açıdan sonsuza dek değiştiren bu olaydan önce neler olduğu ile ilgili bir kitap yazıyordur. O gece kumsalda bir şey ya da birini gördüyse çok küçük bir detay bile olsa adalet arayışında yardımı olabilirdi. Üstelik adada Anne'ye ait tekrar görmek isteyeceği bir şey bulmuştur. Anne'den temasa geçmesini istemiştir. Üstünden çok uzun yıllar geçmiştir ve Anne o yıllara dönmek istemez. Torununun verdiği eski resimlerin içinde üniforması içindeki Westry'nin resmini görünce torunu Tahiti'de ne olduğunu o adama ne olduğunu anlatmasını ister ve anılar ortaya çıkar.

Bin dokuz yüz kırk iki yılında Anne yirmi bir yaşındayken hemşirelik diplomasını almıştır. Bir aydan kısa bir süre içinde ise evlenecektir. Ailesi çalışmasını istememiştir. Tanıdığı hiçbir kadın çalışmıyordur. Nişanlısı ise kazanacağı az paraya rağmen çalışmak isterse onu destekleyeceğini söylemiştir. Gününü gün edip, zengin koca arayışında olan kadınların hayatlarına ters düştüğü için hemşireliği seçmiştir. Hemşirelik insanlara parayla alakası olmayan bir biçimde yardım etmek isteyen yanını doldurmuştur. Erkekler tek tek savaşa çağırılmıştır. Fakir erkekler giderken nişanlısının varlıklı ailesi onun gitmesini engellemiştir. Anne güvende olacağı için sevinse de bir parçası onu üniformalı ve paradan başka bir şeyle uğraşırken görmek istemiştir. Bu ayrıcalık onu rahatsız etmiştir. Peri masalına inanmıyordur ve tutkunun aptallara göre olduğunu düşünmüştür. Nişanlısı Gerard yakışıklı, varlıklı biridir. Aileleri küçüklüklerinden beri evlenmelerini istemiştir. En yakın arkadaşı Kitty nişanlısını sevmediğini evlenmemesi gerektiğini düşünüyordur. Evdeki yardımcıları da tek gerçek aşkını bulmak için kendisine yeterince zaman tanımadığını söylemiştir. Anne yanında kendisini seven, iyi bir hayat sunmak isteyen bir adam varken evli bir adama aşık olan Kitty'nin hissettiği tutkuyu kıskanmıştır. Evlilik hazırlıkları boğmaya başlamış, her şey çok hızlı gidiyor gibi gelmiştir. Bütün kadınlar savaşa katılan erkekleriyle gurur duyuyordur oda aynısını yapmak, nişanlısı için tutku dolu olmak istemiştir. Kitty savaşa destek olmak için Kara Kuvvetleri'nde hemşire olmaya gidecektir. Anne arkadaşının hayatının yolculuğuna tek başına çıkmasını istememiştir. Kendisini bekleyeceğini söyleyen nişanlısı ile düğünü bir yıl ertelemiş ve arkadaşı ile Bora Bora'ya gitmişlerdir.

Kitty gider gitmez albay ve bir asker ile yakınlaşmıştır. Anne ise kendisini rahat bırakmaları için askerlerle kavga eden Westry ile tanışmıştır. Onunla kumsalda içinde bir tablo ve kitap olan bir kulübe bulmuşlardır. Westry tablonun önemli sanatçılardan birinin olabileceğini düşünmüş ve orayı korumak zorunda olduklarını söylemiştir. Orada oldukları süre boyunca restore edeceklerdir. Böylece kulübe ile ilgilenmeye başlamışlardır. Kulübe birbirleri yokken gittiklerinde gizli yerlerine notlar, hediyeler bıraktıkları sığınma yerleri olmuştur. Westry Gerard'dan ve onun ölçülü, tutarlı tavırlarından çok uzak canlı, aklına eseni yapan biridir. Çok geçmeden Anne Gerard'ın neden daha özgür daha yaşam dolu olamadığını düşünmeye başlamıştır. Onunla ilgili endişeleri orada daha çok artmıştır. Savaştan kaçması zihnini kemirirken onun savaşa katılmaya karar verdiği haberini almıştır. Fakat görevlerinden kalan zamanda vakit geçirdikçe Westry'yi sevmeye başlamıştır. Kitty'nin görüştüğü asker Lance'nin kötü davrandığı, yakınlaştığı yerli kız Atea ressamın kulübesinin lanetli olduğunu, oraya kim ayak basarsa bir ömür boyu kalp ağrısı çektiğini söylemiştir. Fakat Westry ile özel küçük dünyalarını çok sevmiş o şekilde kalmak istemiştir. İlişkiler başlamış ve nişanlısı ile hiç hissetmediği duyguları hissetmiştir. Westry'yi tüm benliğiyle seviyordur. Duyguları karşılıklıdır ve Westry'de onu kimseyi sevmediği kadar çok sevmiş, Anne'yi nişanlısı ile paylaşmak istememiştir. Savaş bittiğinde ise bir daha hiç ayrılmayacaklarını düşünmüştür.
Kitty oraya gider gitmez tuhaf davranmaya başlamış, bir yere gittiğini söyleyip başka yerden çıkmıştır. Anne ile fazla vakit geçirmeyip, sık sık ortadan kaybolmuştur. Sessizleşip, içine kapanmaya başlamıştır. Konuştuğu albay ve Lance başka kadınlar ile görüşmeye başlamıştır. Anne adanın onları değiştirdiğini düşünmeye başlamıştır. Çok geçmeden Kitty'nin hamile olduğu ortaya çıkmış ve kızını onların kulübesinde doğurduktan sonra oradaki bir aileye vermişlerdir. Askerler sürekli savaşa gitmiş, savaşın ardında bıraktığı çirkinliği, zalimliği görmüşlerdir. Anne bu kadar değişmiş insanlar olarak nasıl eve döneceklerini, ev dedikleri o yabancı yerde eski rollerine nasıl devam edeceklerini bilemez bir hale gelmiştir. Kitty adaya gelen o eski kıza benzemiyordur kendisinden uzaklaşıp, işe yoğunlaşmış ve eve dönmemeye karar vermiştir.
Bir gece Westry ile kulübedeyken Atea'nın öldürüldüğünü görmüşlerdir. Kim olduğunu görmeseler de Anne Lance olduğunu düşünmüş ve ortaya çıkarmalarına Westry izin vermemiş, iyilikleri için susmasını söylemiştir. O geceden sonra her şey değişmeye başlamış Anne'nin her zaman ki yerlerine bıraktığı mektup yok olmuş, geldikleri ilk gün bir hemşirenin sevgilini arkadaşından uzak tut lafı gerçek olmuştur. Kitty'nin Westry'ye karşı bir şeyler hissettiğini anlamıştır. Görevleri bitmiştir Anne eve dönecek ve Westry savaşmak için Fransa'ya gidecekken Westry'den Kitty ile ilgili ondan sakladığı bir şeyler olduğunu öğrenmiş ve tam konuşamadan ayrılmak zorunda kalmışlardır.
Anne eve dönmüş, annesi ve babası ayrılmıştır. Babası evdeki yardımcılarına aşıktır. Gerard ise yaralı dönmüştür. Savaş her şeyi, hepsini değiştirmiştir. Dönmüş olması Gerard için yetmiştir. Bir yıldan uzun bir süre geçtikten sonra Anne düğün hazırlığındayken hemşire arkadaşından bir telefon almıştır. Westry yaralıdır ve gelip son kez görmesini istemiştir. Nişanlısı bekleyeceğini söyleyince Anne düğünden önce yapması gereken bir şey olduğunu düşünerek Paris'e gitmiştir.
Kitty hastanede çalışıyordur ve Westry'nin onu görmek istemediğini söylemiştir. Sevdiği tek adamı görmek en iyi arkadaşı tarafından yasaklanmıştır. Gerard onunla evlenecek olabilirdi ama kalbinin sahibi Westry'dir. Bunu kendisine nasıl yaptığına inanamadığı Kitty ile Westry'yi görünce bir not bırakıp dönmüştür. Arkadaşının mektubu vermeden kendisini astığını öğrenmiştir ama düğün sabahı Gerard geldiğinde Westry'nin kendisini bekleyip, hala sevdiğini sanarak saflık ettiğini, notu alıp almamasının fark etmeyeceğini anlamıştır. Nişanlısına yeni bir gözle bakmıştır. Gerard onu seviyordur ve hep sevecektir. Bu ona bir ömür yetecektir bu düşünceler ile evlenmiştir. Torunları bile olmuştur. Evlilikleri boyunca Gerard onu hep sevmiş, hayatını ona adamıştır üstelik kalbinin sadece bir kısmını ona vermişken. Evlendikten sonra her şeyin peşini bırakmış Westry ve Kitty onlara ne olduğunu bilmez. Torunu adaleti bulma konusunda verdiği sözü, oradan getiremediği ressamın tablosunu hatırlatıp Anne'yi Bora Bora'ya gitmeye ikna eder.

Anne yetmiş yıl sonra Bora Bora'ya gider. Kalbi yuvasına dönmüştür. Gider gitmez bir çift ile tanışır Westry hep geleceğini söylemiştir. Kulübe hala duruyordur ve notlarını bıraktıkları yerde Westry'nin kendisine yazdığı mektupları bulur. Savaş onu felç bırakmış tekerlekli sandalyede ki haliyle her sene onu bulmak umuduyla oraya gidip bir mektup bırakmıştır. Anne'yi bulmaya çalışmamış, bir ailesi olduğu için bunun ona düşmeyeceğini, bir gün anılarındaki gibi kulübede onu bekleyeceğine inanmıştır. Anne'yi hep sevmiş, hastanede mektuplar yazmış niye cevap alamadığını, kendisini görmeye niye gelmediğini merak etmiştir. Mektuplara engel olan Kitty evlendiğini söyleyince aşklarından sonra evlenebildiğine inanamamıştır. Savaştan sonra sanat okumuştur. Tabloları, heykelleri vardır ve üniversitede sanat dersleri vermiştir. Sanatın bir yerlere kapatılmasını değil paylaşılması gerektiğini düşündüğü için eserlerini çeşitli galerilere bağışlamıştır.
Yazar Kitty'nin yıllar önce bıraktığı kızıdır. Katil yıllar önce birçok kadını hamile bırakmıştır ve Anne'nin yıllar önce sakladığı bıçak sayesinde asıl katil ortaya çıkar. Anne'nin torununun aradığı heykelin sanatçısı da ortaya çıkmış olur. Hepsi evlenmiş, çocukları olmuştur ama geçmişi arkada bırakamamışlardır. Yıllar sonra her şey ortaya çıkar, adalet yerini bulur ve geçte olsa ikili kavuşur.

Yazarın Yağmur Sonrası kitabının baskısı. Yazar yine geçmiş ile günümüzde ki kişiler arasında güzel bir bağlantı kurmuştu. Sonunun etkilediği, üzücü, etkileyici bir hikaye daha.


Baskı Bilgileri

Karton Cilt, 344 sayfa
2018 tarihinde, Pena Yayınları tarafından yayınlandı


Dil
Türkiye Türkçesi

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

Şu anda kimse okumuyor.

Okumuşlar

ezgigurr yasmin3543 ebrusner pl1
4 kişi

Okumak İsteyenler

Lulu Marley
1 kişi

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski