Pezevenk

Siyah gettolarının en önemli yazarı sayılan Iceberg Slim'in ilk kitabı Pezevenk Türkçede. Iceberg Slim, Pezevenkte kendi yaşam öyküsünü anlatırken 1940'ların 50'lerin Amerikasında siyahların yaşadıklarına ayna tutuyor. Iceberg Slim, 1918'de Chicago'da doğmuş. Çocukluk yıllarını Milwaukee ve Rockford'da geçirdikten sonra tekrar Chicago'ya dönmüş. Babasının evi terk etmesinden sonra annesi ile birlikte büyük bir yaşam mücadelesi vermişler. Iceberg'in annesi bir güzellik salonu açınca parasal açıdan biraz rahatlamışlar. Iceberg, çocukluk çağlarında parlak zekasıyla tanınan iyi bir öğrenciymiş ama 18 yaşından itibaren hayatı tamamen değişmiş. Robert Beck olan asıl adını Iceberg Slim olarak değiştirerek pezevenklik yapmaya başlamış. 42 yaşına dek Chicago bölgesinde bu işle uğraşmış. Çeşitli kereler hapse düşmüş. En son 1960'da 10 ay süreyle hapiste kaldıktan sonra pezevenkliği bırakmaya karar vermiş. Los Angeles'a taşınmış ve yazmaya başlamış. Iceberg Slim, 28 Nisan 1992'de 73 yaşındayken bu dünyaya veda etmiş. Yayınlanmış yedi kitabı var. Iceberg Slim, ilk ve en önemli kitabı olan Pezevenk'de (Pimp), hayat öyküsünü anlatır. 1969'da yayınlanan Pimp 70'lerin eylemci siyah politik hareketi Black Pantherler'in başucu kitaplarından olmuş. Iceberg Slim, daha sonra bu hareketin önderleriyle de biraraya gelmiş. Pezevenk daha sonraki yıllarda da özellikle siyah gençlik arasında büyük bir ilgi odağı haline gelmiş. Iceberg Slim, Rap hareketinin de en sevdiği yazarlar arasında yer almış. Ice T, Pezevenk'in yeni baskısının önsözüne yazdığı gibi, bu sevgiyi ve saygıyı kalıcılaştırmak için kendi adını Iceberg'den alıyor. Pezevenk, bu yıl içinde filme çekilecek. Filmde Ice-T ve Ice Cube'ün de rol alacağı bildiriliyor. Trick Baby, Mama Black Widow, The Naked Soul Of Iceberg Slim gibi kitaplarıyla Iceberg Slim'in ünü gittikçe artmış ve eserleri Almancaya, Fransızcaya çevrilmiş. Dünya edebiyat çevrelerinin ilgisini çekmiş. İngiliz gazetesi The Observer, Mama Black Widow İngiltere'de yayınladığında Iceberg Slim'i Gettonun kralı olarak nitelemiş. Irwine Welsh, Iceberg Slim, her zaman, hiç bir uzlaşmaya girmeden neyin ne olduğunu açık açık anlatır diyor. Iceberg Slim, siyahların getto hayatını en iyi anlatan yazar olarak niteleniyor.

Siyah gettolarının en önemli yazarı sayılan Iceberg Slim'in ilk kitabı Pezevenk Türkçede. Iceberg Slim, Pezevenkte kendi yaşam öyküsünü anlatırken 1940'ların 50'lerin Amerikasında siyahların yaşadıklarına ayna tutuyor. Iceberg Slim, 1918'de Chicago'da doğmuş. Çocukluk yıllarını Milwaukee ve Rockford'da geçirdikten sonra tekrar Chicago'ya dönmüş. Babasının evi terk etmesinden sonra annesi ile birlikte büyük bir yaşam mücadelesi vermişler. Iceberg'in annesi bir güzellik salonu açınca parasal açıdan biraz rahatlamışlar. Iceberg, çocukluk çağlarında parlak zekasıyla tanınan iyi bir öğrenciymiş ama 18 yaşından itibaren hayatı tamamen değişmiş. Robert Beck olan asıl adını Iceberg Slim olarak değiştirerek pezevenklik yapmaya başlamış. 42 yaşına dek Chicago bölgesinde bu işle uğraşmış. Çeşitli kereler hapse düşmüş. En son 1960'da 10 ay süreyle hapiste kaldıktan sonra pezevenkliği bırakmaya karar vermiş. Los Angeles'a taşınmış ve yazmaya başlamış. Iceberg Slim, 28 Nisan 1992'de 73 yaşındayken bu dünyaya veda etmiş. Yayınlanmış yedi kitabı var. Iceberg Slim, ilk ve en önemli kitabı olan Pezevenk'de (Pimp), hayat öyküsünü anlatır. 1969'da yayınlanan Pimp 70'lerin eylemci siyah politik hareketi Black Pantherler'in başucu kitaplarından olmuş. Iceberg Slim, daha sonra bu hareketin önderleriyle de biraraya gelmiş. Pezevenk daha sonraki yıllarda da özellikle siyah gençlik arasında büyük bir ilgi odağı haline gelmiş. I... tümünü göster


Değerlendirmeler

değerlendirme
8 puan

Yazım dili olarak o kadar iyi olmamasına rağmen yazarın anlattığı olayların gerçekçiliği insanı o kadar içine çekiyorki kitaptan kendinizi alıkoyamıyorsunuz.


Baskı Bilgileri

Karton Cilt, 264 sayfa
2001 tarihinde, Parantez Yayınları tarafından yayınlandı


ISBN
9758441361
Dil
Türkiye Türkçesi

Etiketler: edebiyat > anlatı

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

Şu anda kimse okumuyor.

Okumuşlar

HankR irmaktek Kafsiel iyihayatıkötüyaşayanadam
4 kişi

Okumak İsteyenler

ehlimana kujata
2 kişi

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski