Metin Göktepe `gazeteciyim`

Yayınevimizin demokrasiye bir katkı olması dileğiyle okura sunduğu kitapta, şu ana kadarki tüm gazeteci cinayetlerini de açıklayan, polisin suçüstü yakalandığı bir gazeteci cinayeti konu ediliyor. Metin Göktepenin kendisinin çektiği ve kendisiyle ilgili toplam 80 foğrafın kullanıldığı kitap, beş ana bölümden oluşuyor. Birinci bölümde, Metin Göktepenin, olayın gerçekleştiği 8 Ocak 1996 günü gazeteden göreve gitmek üzere ayrılışından başlayarak, gözaltına alındığı Eyüp Kapalı Spor Salonunda öldürülüşüne kadar geçen süre, arkadaşlarının ve tanıkların anlatımlarıyla sunuluyor. İkinci bölümde ise, sanık polislerin, Emniyet ve İçişleri Bakanlığı müfettişlerine verdikleri ifadelere dayanılarak cinayet dakika dakika belgeleniyor. Sonraki bölümde de, ateşten bir top gibi, ilden ile sürülen Göktepe davasıyla ilgili süreç Göktepenin avukatları ve davayı izleyen gazetecilerin izlenimlerinden yararlanılarak aktarılıyor. Dördüncü bölümde, Evrensel Muhabiri Göktepenin gazeteciliği, meslektaşları ve mesai arkadaşları tarafından anlatılıyor. Son bölümde ise, arkadaşları ve ailesi; Metin Göktepenin çocukluğundan başlayarak üniversite yılları ve sonrasındaki yaşamını aktarıyor. Kitaba, kapatılan Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Çaralan, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nail Güreli, Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü Türkiye Temsilcisi Nadire Mater, Avukat Halit Çelenk ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Genel sekreteri Robert Ménard da birer yazıyla katılıyor. Evrensel Gazetesi Muhabiri Göktepeyi anlatan kitap, gazetecinin öldürülmesini izleyen bir yıllık hukuk mücadelesinin göstergesi ve kitlesel tepkiler ekseninde çizilen bir Türkiye panoraması aynı zamanda. Yayınevimiz, emek ve demokrasi mücadelesine bir katkı olmasını umduğu bu kitabı yayınlamaktan kıvanç duyar.

Yayınevimizin demokrasiye bir katkı olması dileğiyle okura sunduğu kitapta, şu ana kadarki tüm gazeteci cinayetlerini de açıklayan, polisin suçüstü yakalandığı bir gazeteci cinayeti konu ediliyor. Metin Göktepenin kendisinin çektiği ve kendisiyle ilgili toplam 80 foğrafın kullanıldığı kitap, beş ana bölümden oluşuyor. Birinci bölümde, Metin Göktepenin, olayın gerçekleştiği 8 Ocak 1996 günü gazeteden göreve gitmek üzere ayrılışından başlayarak, gözaltına alındığı Eyüp Kapalı Spor Salonunda öldürülüşüne kadar geçen süre, arkadaşlarının ve tanıkların anlatımlarıyla sunuluyor. İkinci bölümde ise, sanık polislerin, Emniyet ve İçişleri Bakanlığı müfettişlerine verdikleri ifadelere dayanılarak cinayet dakika dakika belgeleniyor. Sonraki bölümde de, ateşten bir top gibi, ilden ile sürülen Göktepe davasıyla ilgili süreç Göktepenin avukatları ve davayı izleyen gazetecilerin izlenimlerinden yararlanılarak aktarılıyor. Dördüncü bölümde, Evrensel Muhabiri Göktepenin gazeteciliği, meslektaşları ve mesai arkadaşları tarafından anlatılıyor. Son bölümde ise, arkadaşları ve ailesi; Metin Göktepenin çocukluğundan başlayarak üniversite yılları ve sonrasındaki yaşamını aktarıyor. Kitaba, kapatılan Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Çaralan, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nail Güreli, Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü Türkiye Temsilcisi Nadire Mater, Avukat Halit Çelenk ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Genel sekreteri Robert Ménard da birer yazıyla katılıyor. Evrensel Gazete... tümünü göster


Değerlendirmeler

değerlendirme
8 puan

Yıllar önce daha davası sürerken okumuştum kitabını. Davası ilden ile sürüklendi, yargılanan sanıklar genel afla normal hayatlarına döndü fakat kamuoyu baskısı nedeniyle gözaltında öldürülen gazeteciler arasında katilleri yargılanmış ilk gazeteci olma özelliğini kazandı. Kitap bölümlere ayrılmış, öncelikle 8 Ocak 1996 gününü Göktepe'nin son gününü anlatıyor bize... Evden çıkıp gazeteye oradan ceza evinde ölen iki tutuklunun cenazesini izlemek için gidişi, gözaltına alınışı ve ölümü, ardından, sanıkların ifadeleri, ilden ile sürüklenen dava süreci, sanıkların verdikleri ifadelere dayanılarak ölümü hakkındaki detaylar, ilden ile sürülen dava süreci ve detayları, son olarak meslektaşları Göktepe'nin gazeteciliğini anlatırken arkadaşları ve ailesi çocukluğuna, üniversite yıllarına değiniyor. kitapta Göktepe'nin çektiği fotoğraflara da yer verilmiş.


Baskı Bilgileri



ISBN
9789757837824

Etiketler: otobiyografi

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

Şu anda kimse okumuyor.

Okumuşlar

Senem Topkaya ..MariaPuder Dilek Öz
3 kişi

Okumak İsteyenler

demetgnay seymasaglam Berfin.
3 kişi

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski