İmgebilim Öteki`nin Bilimine Giriş

Freuddan Dyserincke kadar çok uzun bir yol kat etmiş olan imge incelemeleri, imgenin karmaşık yapısı gereği edebiyattan psikolojiye, iletişim bilimden sosyolojiye, tarihten siyaset bilime pek çok bilim dalının inceleme alanını kapsar. Bu çok yönlülük, imgenin bir yandan ötekini tanımlamak için kullanılan bir kavram olarak ele alınmasına, diğer yandan ise, bir algılama şekli olarak tanımlanmasına neden olmuştur. Bir anlamda her bilim dalı kendine özgü bir imge tanımı ve buna bağlı olarak imge inceleme yöntemi belirlemiştir. Bu çalışma ise imge incelemleri; İmge, bir edebiyat incelemesidir görüşünü benimseyen Fransız ekolünün, İmge, bir tarih veya sosyoloji incelemesidir görüşündeki Amerikan ekolünün ve son olarak da İmge incelemesi, karşılaştırmalı edebiyat içinde bir bilim dalıdır görüşünü öne süren Alman ekollerinin dışında farklı bir yaklaşımla ele alınmıştır. Yaklaşımımıza göre imge incelemeleri, kendi başına özgün bir bilim dalıdır.Bu yeni yaklaşım, bir anlamda her üç ekolün ortak noktalarını alarak bunlardan imge incelemelerine yeni bir bakış açısı kazandırma iddasındadır. Bu çerçeveden hareketle, gündelik ve politik biz/öteki tartışmalarının dışında çıkılarak, incelenecek olan bir imgenin, tarihsel süreç içindeki oluşumu, toplumsal bellekte kendine yer edinmesi, edebi eserlere yansıması, günümüz düşünce dünyasına etkisi, bireyin o kavram ile ilgili zihninde oluşan algılama şekillerinin yapısı ve bireyin davranışlarına etkisi yaklaşımın ana hatlarını oluşturmaktadır. Bunlara ek olarak, yine imge incelemlerinin sosyal bilimlerin pek çok alanıyla olan doğrudan ilişkisi, onun displinlerarası yapısına da vurgu yapmamızı zorunlu kılmıştır. Bunlar ele alırken imgebilim kendi başına özgün bir bilim dalıdır savı, farklı bir metodolojik yaklaşımla temellendirilmeye çalışılmıştır.

Freuddan Dyserincke kadar çok uzun bir yol kat etmiş olan imge incelemeleri, imgenin karmaşık yapısı gereği edebiyattan psikolojiye, iletişim bilimden sosyolojiye, tarihten siyaset bilime pek çok bilim dalının inceleme alanını kapsar. Bu çok yönlülük, imgenin bir yandan ötekini tanımlamak için kullanılan bir kavram olarak ele alınmasına, diğer yandan ise, bir algılama şekli olarak tanımlanmasına neden olmuştur. Bir anlamda her bilim dalı kendine özgü bir imge tanımı ve buna bağlı olarak imge inceleme yöntemi belirlemiştir. Bu çalışma ise imge incelemleri; İmge, bir edebiyat incelemesidir görüşünü benimseyen Fransız ekolünün, İmge, bir tarih veya sosyoloji incelemesidir görüşündeki Amerikan ekolünün ve son olarak da İmge incelemesi, karşılaştırmalı edebiyat içinde bir bilim dalıdır görüşünü öne süren Alman ekollerinin dışında farklı bir yaklaşımla ele alınmıştır. Yaklaşımımıza göre imge incelemeleri, kendi başına özgün bir bilim dalıdır.Bu yeni yaklaşım, bir anlamda her üç ekolün ortak noktalarını alarak bunlardan imge incelemelerine yeni bir bakış açısı kazandırma iddasındadır. Bu çerçeveden hareketle, gündelik ve politik biz/öteki tartışmalarının dışında çıkılarak, incelenecek olan bir imgenin, tarihsel süreç içindeki oluşumu, toplumsal bellekte kendine yer edinmesi, edebi eserlere yansıması, günümüz düşünce dünyasına etkisi, bireyin o kavram ile ilgili zihninde oluşan algılama şekillerinin yapısı ve bireyin davranışlarına etkisi yaklaşımın ana hatlarını oluşturmaktadır. Bu... tümünü göster


Değerlendirmeler

değerlendirme
6 puan

İmge ve imgebilim üzerine..Pek çok araştırmanın,eserin derlenip toparlandığı bir kaynak mahiyetinde.Serhat Ulağlı çok başarılı,çok emek isteyen bir işe imza atmış.Fakat pek çok basım hatası mevcut;bu nedenle çoğu cümle,okurun yolunu tıkayan ve kendisini okurun tamamlamasına ihtiyaç duyan cümleler.Kuramsal bir kitap olması itibariyle bir hayli dikkat toplayarak okumanız gerekirken bu cümleler başa bela olabiliyor.Bunun dışında tamamiyle konuya ve konuya yönelik çalışmalara hakim bir kaynak.


Baskı Bilgileri

201 sayfa


ISBN
9758759361

Etiketler: düşünce

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

Şu anda kimse okumuyor.

Okumuşlar

ayvalikkedisi
1 kişi

Okumak İsteyenler

eskidünya
1 kişi

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski