Ferdydurke

Yirminci yüzyıl romanın doruklarından birini oluşturan Ferdydurke sınıflandırlamaz bir yapıttır. Siyasal bir alegori, modern uygarlığın gerçeküstücü bir incelemesi, varoluşçu bir roman ve klasik Polonya edebiyatının tüm öğelerini içeren karmaşık bir parodi olduğu şeklinde farklı değerlendirilmelere tabi tutulsa da ortak kanı, tartışmasız bir başyapıt olduğudur. Yayımladıktan sonra Polonyada yasaklanan bu saygısız, satirik yapıt, toplumsallığın her alanına şiddetli bir saldırı, bir isyan, bir lanettir...Ana teması, otuz yaşlarındaki genç bir adamın kendi hayatı üzerine düşünürken küçültülüp liseye geri gönderilmesi olan Ferdydurke, başka temalarla kesişerek ya da onlara teğet geçerek gelişir. Modern gündelik hayatın en mahrem mekânları olan yatak odalarına ve tuvaletlere dev bütçelerle dalan, derin psikolojik ve felsefi göndermeler içeren bu yapıt, modern şehir ve kır hayatının pisliğini deşmekte, bu leş kokulu varoluşun temelindeki esareti yüzümüze çarpmaktadır: Hepimiz başkalarına göre yaşıyoruz!Yetişkinler dünyasındaki yapay toplumsal roller; çocuğun karşısında çıkan ilk kurumlar olan okulun bıktırıcı, ezbere dayalı atmosferi ve vatan, millet ideali; gençliğe, spora, tekniğe ve teknolojiye tapan ilerici modern orta sınıf ailesinin kirli çamaşırları; gönüllü köpekliğe can atan yoksullar; varlık nedenlerini birbirlerinde bulan ve aynı verili davranış kalıplarını kalıplarını benimsemiş aristokrat efendiler ve köleler... Gombrowiczin lanetine uğrarlar...Ferdydurke, geçmişi bir altın çağa ağıt değildir. Ferdydurke, yıkıcıdır! Öğrenciler, öğretmenler, yöneticiler, büyük vatan şairleri, anneler, veliler, sanatçılar, eleştirmenler, gençler, yetişkinler, ilericiler, kentliler, köylüler, burjuvalar, aristokratlar ile sanat ve aşk, biçimin en derin ifadesi olan yüzler, kıçlar, baldırlar... kısacası her kurum ve kimlik, yaldızlı ve cilalı bütün ilişkiler bu müstehcen romanda aşağılanır. Sahte hayatlar yaşamak istemeyenler; yetişkinlerin dünyasına yetersizlikleri ve olgunlaşmamışlıklarıyla karşı çıkmak isteyenler için...

Yirminci yüzyıl romanın doruklarından birini oluşturan Ferdydurke sınıflandırlamaz bir yapıttır. Siyasal bir alegori, modern uygarlığın gerçeküstücü bir incelemesi, varoluşçu bir roman ve klasik Polonya edebiyatının tüm öğelerini içeren karmaşık bir parodi olduğu şeklinde farklı değerlendirilmelere tabi tutulsa da ortak kanı, tartışmasız bir başyapıt olduğudur. Yayımladıktan sonra Polonyada yasaklanan bu saygısız, satirik yapıt, toplumsallığın her alanına şiddetli bir saldırı, bir isyan, bir lanettir...Ana teması, otuz yaşlarındaki genç bir adamın kendi hayatı üzerine düşünürken küçültülüp liseye geri gönderilmesi olan Ferdydurke, başka temalarla kesişerek ya da onlara teğet geçerek gelişir. Modern gündelik hayatın en mahrem mekânları olan yatak odalarına ve tuvaletlere dev bütçelerle dalan, derin psikolojik ve felsefi göndermeler içeren bu yapıt, modern şehir ve kır hayatının pisliğini deşmekte, bu leş kokulu varoluşun temelindeki esareti yüzümüze çarpmaktadır: Hepimiz başkalarına göre yaşıyoruz!Yetişkinler dünyasındaki yapay toplumsal roller; çocuğun karşısında çıkan ilk kurumlar olan okulun bıktırıcı, ezbere dayalı atmosferi ve vatan, millet ideali; gençliğe, spora, tekniğe ve teknolojiye tapan ilerici modern orta sınıf ailesinin kirli çamaşırları; gönüllü köpekliğe can atan yoksullar; varlık nedenlerini birbirlerinde bulan ve aynı verili davranış kalıplarını kalıplarını benimsemiş aristokrat efendiler ve köleler... Gombrowiczin lanetine uğrarlar...Ferdydurke, geçmişi bir ... tümünü göster


Değerlendirmeler

değerlendirme
8 puan

osman fırat baş tarafından dilimize Lehçe aslından çevrilen, Witold Gombrowicz'in çağdaşlarını bol bol iğnelediği ve modern toplumdan tutun eğitim sistemine dek pek çok noktayı eleştirdiği romanı.

Roman, Kafka karakterlerinin içine istemeksizin sokuldukları, bürokratik talihsizlik örneğinin bir benzerini ulaştırıyor okuruna. 30'lu yaşlarının başındaki bir adamın, tekrar 16-17 yaşındaki çocuklarla birlikte eğitim görmeye başlaması ve modern bir ailenin yanında yaşamını sürdürmesi kitabın en mühim kısımlarını oluşturmaktadır. Ferdydurke romanı ile Gombrowicz temel olarak modernist sığlığı yerden yere vurur. Dünya Savaşı sonrası açığa çıkan yeni toplum bilinci gereği, Yuzef karakteri, kondurulduğu yeni yaşam içinde -burada burjuva bir ailenin sığıntısı demek daha makul olacaktır- demode olarak damgalanan bir yapıya sahip olduğunu keşfeder. Evin 17 yaşındaki kızına tutulan Yuzef, ne yaparsa yapsın asla modern davranış sistemine sahip olmadığını farkına varır ve buna duyduğu öfkenin tomurcuğuyla, çocukça yöntemlerle bulunduğu acizlikten sıyrılmaya çalışır.

Ve 30 yaşındaki çocuğumuz nitekim kendisiyle alay eden, kendisini ciddiye almayan aile ve kızını darmadağın edecek bir planla içine zorla sokulduğu eğitim ve sosyal yaşamdan sıyrılır. Ama bu defa yanına okuldan Mezgit isimli arkadaşı da katılır. Mezgit biçim olarak idealizmden uzak eylemci yapıya sahip diğer taraftan da eşcinsel ve komünizm ikilemi ile Gombrowicz'in hiciv dolu penceresinden bakan en karmaşık karakter olarak aklımda asılı kaldı.

Neticede Ferdydurke yazıldığı dönemde değil yalnızca, günümüzde dahi etkinliğini sürdürebilecek özgün içeriği ve üslubuyla önemli bir metin olarak ifade edebilirim. Kitabın bence ana eksikliği o çocuklaştırma ifadesinin bir yere varması gerekliliğidir fakat bu olmuyor. Çevirmenin son sözde o sırada yaşan `Gezi Parkı olaylarına` yolladığı selamla da ayrı bir güzellik yaşatmıştır bana.


Baskı Bilgileri

350 sayfa


ISBN
975539115-0

Etiketler: roman

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

cigofed
1 kişi

Okumuşlar

bilalante naletolası werdante Versatilpen bandini
14 kişi

Okumak İsteyenler

Hypatia jackrai sedeff dancingdecember Utarit
8 kişi

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski