Dağın Şeyhi Hasan Sabbah

Ortaçağ tarihini bilmeden ne Anadolu'yu, ne İran'ı ne de tümüyle Orta-Doğu'yu anlamanın olanağı var. bu tarihi bilenlere göre, bu bölgede IX. yüzyıldan bu yana hiçbir şey değişmemiştir. Bilmeyenler için ise, öğrendikçe, şaşırtıcı güncelliğiyle etkileri günümüze uzanan bir kaoslar zinciri söz konusu.
Mollalar rejiminin idama mahkûm ettiği İranlı yazar Freidoune Sahebjam XI. yüzyılın üç önemli kişinin (Hasan Sabbah, vezir Nizamülmülk ve şair Ömer Hayyam) içine efsane ögesi de karışmış olan yaşamlarını ele alıyor. Daha doğrusu öykünün merkezinde Hasan Sabbah var. 1056 yılında Rey'de doğup 1124 yılında Alamut kalesinde ölen Hasan Sabbah kimdir? On yedi yaşında İsmailîye mezhebini benimseyen Hasan Sabbah'ın haşşâşin (Ya da haşşaşiyûn - Haşhaş içenler) tarikanın müritlerine cinayet işletmek yöntemiyle batınîliği yaydığı ileri sürülür. Silahlı müridleri, tarihin belki de gelmiş geçmiş en acımasız terör örgütünün büyülenmiş neferleridir. Selçuklu sultanı Melikşah'tan vezir Nizamülmülk'ê, ordu komutanlarından emirlere, kadılardan tüccarlara kadar binlerce insanı düzenledikleri suikastlarla ortadan kaldırmışlardır. Özellikle köktendinci terör örgütlerine ilham kaynağı olan dinci bir terör örgütü kuran bu terörist şeyh, bir yanıyla inançlı bir ermişi temsil ederken bir yanıyla da sanki Humeyni'nin ustası ya da prototipi gibi Freidoune Sahebjam acımasız ve gizemli kahramanının kişiliğinde, kendisine 'ihtirası' temel almış; insanın yarattığı düzenin çarklarını betimlerken, en güzel ve en kötü yanlarıyla bütün bir İslâm uygarlığını yeniden canlandırıyor. Hasan Sabbah'ın gizemli yazgısının çevresinde yaratılan bu roman, aynı zamanda, günümüzün ve geleceğin '^fanatik' kuşaklarının simgesel romanına dönüşüyor. Okur, en azından, Selçuklu egemenliğini unutmayan bir İran'ın günümüz Türkiye'sine karşı takındığı tavrın bilinçaltındaki ipuçlarını keşfediyor.

Ortaçağ tarihini bilmeden ne Anadolu'yu, ne İran'ı ne de tümüyle Orta-Doğu'yu anlamanın olanağı var. bu tarihi bilenlere göre, bu bölgede IX. yüzyıldan bu yana hiçbir şey değişmemiştir. Bilmeyenler için ise, öğrendikçe, şaşırtıcı güncelliğiyle etkileri günümüze uzanan bir kaoslar zinciri söz konusu.
Mollalar rejiminin idama mahkûm ettiği İranlı yazar Freidoune Sahebjam XI. yüzyılın üç önemli kişinin (Hasan Sabbah, vezir Nizamülmülk ve şair Ömer Hayyam) içine efsane ögesi de karışmış olan yaşamlarını ele alıyor. Daha doğrusu öykünün merkezinde Hasan Sabbah var. 1056 yılında Rey'de doğup 1124 yılında Alamut kalesinde ölen Hasan Sabbah kimdir? On yedi yaşında İsmailîye mezhebini benimseyen Hasan Sabbah'ın haşşâşin (Ya da haşşaşiyûn - Haşhaş içenler) tarikanın müritlerine cinayet işletmek yöntemiyle batınîliği yaydığı ileri sürülür. Silahlı müridleri, tarihin belki de gelmiş geçmiş en acımasız terör örgütünün büyülenmiş neferleridir. Selçuklu sultanı Melikşah'tan vezir Nizamülmülk'ê, ordu komutanlarından emirlere, kadılardan tüccarlara kadar binlerce insanı düzenledikleri suikastlarla ortadan kaldırmışlardır. Özellikle köktendinci terör örgütlerine ilham kaynağı olan dinci bir terör örgütü kuran bu terörist şeyh, bir yanıyla inançlı bir ermişi temsil ederken bir yanıyla da sanki Humeyni'nin ustası ya da prototipi gibi Freidoune Sahebjam acımasız ve gizemli kahramanının kişiliğinde, kendisine 'ihtirası' temel almış; insanın yaratt... tümünü göster


Değerlendirmeler

değerlendirme
5 puan

Türkiye'de, Hasan Sabbah ile igili çok az yayımlanan kitaplardan biri olan Dağın Şeyhi Hasan Sabbah la ilgili çalışmada;
yazarın korkunç bir şekilde Türk düşmanlığı yapması, Zerdüşt dini ile İsmaililik hakkındaki yanlış ve bilinçli karalama yazıları , akıl alacak gibi değil.


Baskı Bilgileri

Karton Cilt, Edebiyat > Tarihi Roman , 387 sayfa
1998 tarihinde, Telos yayıncılık tarafından yayınlandı


ISBN
9755450971
Dil
Türkiye Türkçesi

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

Şu anda kimse okumuyor.

Okumuşlar

solsoledo bilalante supersolak doganozmurat kibritkitabevi
7 kişi

Okumak İsteyenler

Okumak isteyen bulunamadı.

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski