Bir Aşk Sayfası

Edebiyatta doğalcılığın kurucusu sayılan romancı ve eleştirmen Zola, Pariste doğmuş ve yine Pariste yaşamını yitirmiştir. Rougon ve Macquart ailelerinin beş kuşak boyunca yaşamını anlatan 20 kitaplık Rougon-Macquartlar: İkinci İmparatorluk Döneminde Bir Ailenin Doğal ve Toplumsal Tarihi dizisiyle tanınır. Dizinin en ünlü romanları Nana ve Germinaldir. Zola, romanlarının yanı sıra Alfred Dreyfusü savunan ünlü denemesi Jaccusele de (İtham Ediyorum) tanınır. Dreyfus Olayından dolayı yargılanmış ve İngiltereye kaçarak bir süre orada yaşamıştır.Zola edebiyat dünyasında da birçok tartışmaya taraf ve konu olmuştur. Gençliğinde doğalcılık kuramını tanıtmak için edebiyat dergilerinde yazdı. Ama yapıtları tutucu çevrelere hep müstehcenlikle suçlandı. Bilimsel belirlenimcilik felsefesi bir yazar için ilk bakışta verimli bir esin kaynağı olamaz gibi görünse de, Zolanın her şeyin bilimsel olarak belirlendiğine ve insanın sağlam bir dünyada geleceğe umutla bakarak yaşayacağına duyduğu inancın yazdıklarındaki payı büyüktür. Gene de en güçlü esin kaynağının tek başına bilim olduğu söylenemez. Zolanın kara şiir olarak adlandırılan tarzı, 18. yüzyıl Aydınlanmacılığıyla 19. yüzyıl başı romantizmini kaynaştıran bir felsefenin ürünüdür. Yapıtlarını Avrupa romanının en önemli örnekleri arasına koyan da bu şiirsel bakıştır. Bu romanlar gücünü yalnızca kof bir imparatorluğa değil, çökmekte olan bir dünyaya da ayna tutabilmiş olmasından alır.Bir Aşk Sayfası da o döneme ışık tutabilen en önemli eserlerden birid

******

Zola, bu yapıtında naturalizmin kılı kırk yaran betimleyiciliğinden çok romantizmin enginliğini insan duyarlığının en derinlerine sokularak kuruyor romanını. Yeri sarsılmaz bir klasik. Okurların ellerinden bırakamayacağına inanıyoruz. Roman dizimizde Zolanın önemli yapıtları yer aldı. Kalanların arasında Bir Aşk Sayfası sıralamamızın başlarında geliyordu. Metin İlkinin Türkçesinden sunmakla gurur duyuyoruz.

************

Şömine üzerindeki kitabın arkasında kalan gece kandili odanın yarısını gölgeye boğarak, yanıyordu. Bu zayıf ışık, etajeri sanki ikiye bölüyor, kanepeyi kesiyor, kalın kadife perdelerin güzelliğini gölgeliyor, iki pencere ortasına yerleşmiş dolabın aynasını ışıldatıyordu. Perdelerin, halı ve eşyaların mavi rengi, gecenin bu geç saatinde belirsiz bir tatlılığa bürünmüştü. Pencerelerin tam karşısında, gölgeli tarafta, kadifelerle örtülü yatak ve beyaz çarşafların aydınlattığı köşe ise koyu karanlık bir görünüm meydana getiriyordu. Ellerini önüne kavuşturmuş uyuklayan Hélène, ağır ve düzenli nefes alıyordu.

************

Bir Aşk Sayfası, evli bir doktorla, kiracısı olan dul bir kadının yasak aşkını konu edinir.Her şey dul kadının kızının rahatsızlanmasıyla başlar. Doktor-hasta ilişkisinin içine gönül bağı da girince işin rengi birden değişiverir.Başlangıçta güzel olarak başlayan tutkulu aşk, zamanla muhataplarına acı sürprizler de hazırlayacaktır.Bir Aşk Sayfası, annelikle kadınlık içgüdüsünün acımasız bir savaşı olarak zihinlerde kalacaktır.Eserde, bazı güdülerin evrensel olduğu, bilinçaltına inlemeyeceği, eninde sonunda kendini göstereceği çok net olarak görülmekte. Yine Paris sosyetesinin dünyası, dönen oyunlar, entrikalar ve yalan dolanlar...Aşkın soluksuzca yaşandığı, tutkuların yıkımlara davetiye çıkardığı Bir Aşk Sayfasını kolay kolay unutamayacaksınız...

******

Edebiyatta doğalcılığın kurucusu sayılan romancı ve eleştirmen Zola, Pariste doğmuş ve yine Pariste yaşamını yitirmiştir. Rougon ve Macquart ailelerinin beş kuşak boyunca yaşamını anlatan 20 kitaplık Rougon-Macquartlar: İkinci İmparatorluk Döneminde Bir Ailenin Doğal ve Toplumsal Tarihi dizisiyle tanınır. Dizinin en ünlü romanları Nana ve Germinaldir. Zola, romanlarının yanı sıra Alfred Dreyfusü savunan ünlü denemesi Jaccusele de (İtham Ediyorum) tanınır. Dreyfus Olayından dolayı yargılanmış ve İngiltereye kaçarak bir süre orada yaşamıştır.Zola edebiyat dünyasında da birçok tartışmaya taraf ve konu olmuştur. Gençliğinde doğalcılık kuramını tanıtmak için edebiyat dergilerinde yazdı. Ama yapıtları tutucu çevrelere hep müstehcenlikle suçlandı. Bilimsel belirlenimcilik felsefesi bir yazar için ilk bakışta verimli bir esin kaynağı olamaz gibi görünse de, Zolanın her şeyin bilimsel olarak belirlendiğine ve insanın sağlam bir dünyada geleceğe umutla bakarak yaşayacağına duyduğu inancın yazdıklarındaki payı büyüktür. Gene de en güçlü esin kaynağının tek başına bilim olduğu söylenemez. Zolanın kara şiir olarak adlandırılan tarzı, 18. yüzyıl Aydınlanmacılığıyla 19. yüzyıl başı romantizmini kaynaştıran bir felsefenin ürünüdür. Yapıtlarını Avrupa romanının en önemli örnekleri arasına koyan da bu şiirsel bakıştır. Bu romanlar gücünü yalnızca kof bir imparatorluğa değil, çökmekte olan bir dünyaya da ayna tutabilmiş olmasından alır.Bir Aşk Sayfası da o döneme ışık tutabilen en önemli eserle... tümünü göster


Değerlendirmeler

değerlendirme
Profil Resmi
3 puan

Okuduğum en sıkıcı romanlardan biriydi.Kitap sanki yasak aşka dem vurmak değil;sadece üstü kapalı betimlemelerle sayfayı donatmak amacıyla yazılmış gibiydi.Bu sebeple kitabı manidar ve içten bulamadım.

2 puan

çok sıkıcı bir türlü sürükleyip beni içine çekmedi bu kitap..

Profil Resmi
6 puan

Tipik bir Fransız klasik aşk romanı bu aşk'ı kıskanıp ölüme kadar giden bir kız.

2 puan

Bir türlü ısınamadım bu kitaba. Aşırı sıkıcı geldi, betimlemeler bir yerden sonra iç karartıcı hale geçiyor. Kitabı yarıda bırakmayı pek sevmemekle birlikte, sonunu da getiremedim maalesef.

Profil Resmi
5 puan

Anlatım biraz sıkıcıydı ama konusu güzel. İlk 80 li sayfalara kadar durağan gidiyor sonrasında ilgi çekmeye başlıyor. Güzel okunabilir bir kitap. Bir aşk sayfası daha kapanır. ;)


Baskı Bilgileri



ISBN
975-6070-53-6

Diğer baskılar


Etiketler: dünya klasikleri

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

Şu anda kimse okumuyor.

Okumuşlar

spolitic
1 kişi

Okumak İsteyenler

Okumak isteyen bulunamadı.

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski