Arızalı Kalpler

Arızalı Kalpler özenle birbirine kurgulanmış ayrı ama birbiriyle ilgili 12 öyküden oluşuyor. Bir öyküde diğer öyküye ait ip uçlarını, ortak noktalarını okuyucu büyük bir heyecanla yakalıyor.Yazarın deyimiyle arızalı kalp aşk acısı içinde olan kalp değil, belli zaman dilimlerinde belli acılar yaşamış ve kabuk tutmaya başlamış yaralarını kendi kendine kanatıp acı veren ve bunu düşünmekten vazgeçmeyen insanların kalpleri. Bu anlamda her öyküde arızalı bir kalp acısı var.TADIMLIKÂsik bir insanin kalbi mi yoksa seven bir insanin kalbi mi arizalidir? Ya da koca bir geçmisi yok eden bir insanin kalbi mi? Yoksa var olmayi becermeye çalisan insanin kalbi mi? Hiçbiri mi? Önce uzun, derken sonsuz yasamanin sirrini bulmaya çabalayan insanlarin kalbi mi arizalidir peki? Ya, gen teknolojisi yardimiyla bir ülkede yasayan herkesin bagisiklik sistemini zayiflatacak bir maddeyi saptamaya çalisanlarinki? Ya dünyayi bir dis tehdide karsi birlestirmek için yapay bir virüs üretip bunu laboratuvarlardan disari salan, milyonlarca insanin ölümüne, milyonlarcasinin bu virüsü tasiyip bulastirmasina neden olan bilim adamlari ile bilim kadinlarinin kalpleri?Benim arizali bir kalbim var. Bunu kabul etmeliyim artik. Vicdan, dogdugum topraklara ait bir duygu. Baska bir yerde rastlamadim bu duyguya. Evet, baska dillerde farkli harflerin bir araya getirilmesiyle olusturulmus, ayni kelimeye tekabül eden kelimeler var. Ama bu kelimelerin hiçbiri, eskiden ait oldugum topraklarda bu kelimenin kapsadigi genis anlami aynen kapsayan bir içerige sahip degil. Baska dillerdeki vicdan kelimesinin içerigi daha hafif, daha eksik kaliyor benim eski dilimdekine göre. Shit!.. Yazik ki eski topraklarimda da artik var olmadigini biliyorum bu kelimenin. Kayip bir içsel güç, kayip bir zamana ait.

******

2002 Haldun Taner Öykü ÖdülüBir arızalı kalpten arızalı kalplere...XX. yüzyılda ülkesinden ayrılan bir delikanlı, XXI. yüzyılda genetik alanında tanınmış bir bilim adamı olarak uçakla ülkesine dönüyor. 1980 yılının güz gecesi Güneydoğuda bir şehirde bir çocuk bu uçağı görüyor gökyüzünde. İkisi arasında ise yeni devrin memleket hikâyeleri, sıradan insanların çıktıkları kederli yolculuklar, kesişen yaşamlar, kaçışlar, gidişler ve dönüşler yer alır.

******

Arızalı Kalpler özenle birbirine kurgulanmış ayrı ama birbiriyle ilgili 12 öyküden oluşuyor. Bir öyküde diğer öyküye ait ip uçlarını, ortak noktalarını okuyucu büyük bir heyecanla yakalıyor.Yazarın deyimiyle arızalı kalp aşk acısı içinde olan kalp değil, belli zaman dilimlerinde belli acılar yaşamış ve kabuk tutmaya başlamış yaralarını kendi kendine kanatıp acı veren ve bunu düşünmekten vazgeçmeyen insanların kalpleri. Bu anlamda her öyküde arızalı bir kalp acısı var.TADIMLIKÂsik bir insanin kalbi mi yoksa seven bir insanin kalbi mi arizalidir? Ya da koca bir geçmisi yok eden bir insanin kalbi mi? Yoksa var olmayi becermeye çalisan insanin kalbi mi? Hiçbiri mi? Önce uzun, derken sonsuz yasamanin sirrini bulmaya çabalayan insanlarin kalbi mi arizalidir peki? Ya, gen teknolojisi yardimiyla bir ülkede yasayan herkesin bagisiklik sistemini zayiflatacak bir maddeyi saptamaya çalisanlarinki? Ya dünyayi bir dis tehdide karsi birlestirmek için yapay bir virüs üretip bunu laboratuvarlardan disari salan, milyonlarca insanin ölümüne, milyonlarcasinin bu virüsü tasiyip bulastirmasina neden olan bilim adamlari ile bilim kadinlarinin kalpleri?Benim arizali bir kalbim var. Bunu kabul etmeliyim artik. Vicdan, dogdugum topraklara ait bir duygu. Baska bir yerde rastlamadim bu duyguya. Evet, baska dillerde farkli harflerin bir araya getirilmesiyle olusturulmus, ayni kelimeye tekabül eden kelimeler var. Ama bu kelimelerin hiçbiri, eskiden ait oldugum topraklarda bu kelimenin kapsadigi genis anla... tümünü göster


Değerlendirmeler

değerlendirme
Filtrelere göre değerlendirme bulunamadı

Baskı Bilgileri

118 sayfa


ISBN
9750810171

Diğer baskılar


Etiketler: öykü, çağdaş roman

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

Şu anda kimse okumuyor.

Okumuşlar

ncym handeoge aden isyan pinarpinar guanyin
10 kişi

Okumak İsteyenler

ozlemkaraca özlem karaca radeon
3 kişi

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski