Book Crossing Hakkında Ne Düşünüyorsunuz? Nasıl Yaparız? :)

Arkadaşlar,
Book Crossing uygulamasını duymuşsunuzdur. Aslında bu bir okuma ve okutma kampanyası. Yurt dışında başlayan, Türkiye' de denendiğini duyduğum ancak pek başarıya ulaşamayan bir uygulama... Bu kadar kitap severin bir arada olduğu bu toplulukta bu konuda fikir alışverişi yapabilmemiz, uygulamaya geçebilmemiz harika olurdu :)

Öncelikle Book Crossing, (kitap dolaştırma, kitap gezdirme vs. diyebiliriz) hakkında bulduğum bilgileri paylaşıyorum;

Amerika'da yeni bir moda çıkmış: Birtakım meçhul kişiler, kamuya açık yerlere bir takım kitaplar bırakıyorlarmış.

Diyelim bir parka gidip bir banka oturuyorsun, bankta bir kitapla karşılaşıyorsun.

Mahallede yasayan birçok kadının ortaklasa kullandığı 'çamaşır yıkama merkezine' gidiyorsun, makinelerden birinin üstünde bir kitap. Trene biniyorsun, koltuğunda bir kitap bulunuyor. 'Marketten' alışveriş ederken elini atıyorsun, birisi bisküvi paketleriyle cips paketlerinin arasına bir kitap yerleştirmiş.

Telefon kulübesine giriyorsun, telefonun yanında bir kitap... Define bulmak gibi!

Roman, şiir, öykü, deneme, artik bahtına ne çıkarsa...

Bu moda İtalya’da ve Fransa'da da yayılmakta.

Kitabi bırakan kişi kimliğini gizli tutuyor, kitabin parasını da helal ediyor. Tek ricası var, siz de okuduktan sonra buna benzer bir yere bırakın da başkaları da yararlansınlar. Fakat bunu başlatan kişi belli: Ron Hornbaker adında, Missouri eyaletinden bir bilgisayarcı.

Bu olaya 'Book Crossing' deniyormuş. Kitap gezdirme' diye tercüme edelim.... Fransa' da böyle 'crossing' yapan dokuz bin kişi varmış daha şimdiden, ortalıkta dolasan serseri kitap sayısı da on bini geçmiş...

Bu nedir biliyor musunuz arkadaşlar? Bu bir çesit 'okuma ve okutma kampanyasıdır' . Paylaşmaktır Ve baslı başına bir projedir.

Londra'daki Uygulama Türkbükü'nde de Başlamış...

Türk bükü'nde plajdayım. Bir baktım, yattığım yerde bir kitap var.. Adı,'Yıldızlı, yağmurlu geceler'.. Aa, biri unutmuş' derken, kapağını açıp içine bakmak istedim ve beni şaşırtan bir yazı gördüm;

'Ben bu kitabi severek okudum. Ve bitirdiğim yerde bırakıyorum. Sizin de seveceğinize eminim. Severseniz okuyun, sevmezseniz aynen bulduğunuz yerde bırakın. Okursanız, numara verdikten sonra sizde olduğunuz yerde bırakın lütfen...'

03… Üçüncü kişinin bu kitabı bıraktığını belirtiyormuş. .

Diğer iki kişiden biri İstanbul'da bırakmış, diğeri ise Bodrum'da bırakmış... Ben aldım kitabı İstanbul’a geldim ve hala okuyorum. Bitirince ben de '04' ve nerede okumuşsam yazıp bırakacağım…

Meğerse bu yeni adetmiş…

Özellikle Londra'da çok yaygınmış. Parklarda bırakıyorlarmış okudukları kitapları insanlar. Londra'da bırakılan bir kitap Kuzey İrlanda’dan çıkmış.. Bakalım benim bırakacağım kitap nereden çıkacak? Elinizdeki kitabı bulduğunuz ilk noktaya bırakmadan önce http://www.bookcrosing.com/sitesini incelemenizi tavsiye ederim. Siteye girince 2,5 milyon kitabın hala dolaşmakta olduğunu göreceksiniz. Amaçları tüm dünyayı bir kütüphaneye çevirmek!

Kitaba bir etiket alınıyor, sisteme kitapla ilgili bir takim giriliyor, bu etiket üzerinde ise bulana kitabın Book Crossing eylemi içersinde bırakıldığı, eğer ulaşım imkanı var ise sisteme bulunma ile ilgili ve eğer el değiştirecekse bir sonra bırakılacağı durak vs. ile ilgili bilgiler veriliyor.

Bu sayede kitabınızı takip edebiliyorsunuz. http://www.bookcrossing.com

Cafe'de, otel lobisinde, sinema'da kitap bulursanız, şaşırmayın hemen içine bakın, book crossing olabilir…

Lütfen bu iletiyi yayalım…

Bir yerden biz de başlayalım…
(Alıntıdır).

--------------------------------------------

YENİ MODA; ARTIK OKUNULAN KİTAPLAR, BİTTİĞİ YERDE ÜZERLERİNE NOT YAZILARAK BIRAKILIYOR..
LONDRA'DAKİ UYGULAMA TÜRKBÜKÜ'NDE DE BAŞLAMIS

Türkbükü'nde plajdayım. Bir baktım, yattığım yerde bir kitap var.. Adı,"Yıldızlı, yağmurlu gecceler"..
"Ah, biri unutmuş" derken, kapağını açıp içine bakmak istedim ve beni şaşırtan bir yazı gördüm;
"Ben bu kitabı severek okudum. Ve bitirdiğim yerde bırakıyorum. Sizinde seveceğinize eminim. Severseniz okuyun, sevmezseniz aynen bulduğunuz yerde bırakın. Okursanız, numara verdikten sonra sizde olduğunuz yerde bırakın lütfen.. 03 / 2005 Türkbükü.."
03.. Üçüncü kisinin bu kitabı bıraktığını belirtiyormus.. Diğer iki kisiden biri İstanbul'da bırakmıs, diğeri ise Bodrum'da bırakmıs..
Ben aldım kitabı İstanbul'a geldim ve hala okuyorum. Bitirince ben de "04"ve nerede okumuşsam yazıp bırakacağım.. Meğerse bu yeni adetmis.. Özellikle Londra'da çok yaygınmıs. Parklarda bırakıyorlarmıs okudukları kitapları insanlar. Londra'da bırakılan bir kitap Kuzey İrlanda'dan çıkmıs.. Bakalım benim bırakacağım kitap nereden çıkacak?
Çok sevdim bu kitap muhabbetini.. Güzel bir uygulama.. Vallahi Londra'dan ne zaman Türkbükü'ne geldi ve uygulanmaya basladı anlamadım ama bizimkiler de hayli hızlı bu konularda.
--------------------------
Selam,
Elinizdeki kitabı bulduğunuz ilk noktaya bırakmadan önce http://www.bookcrossing.com/ sitesini incelemenizi tavsiye ederim. Kitaba bir etiket alınıyor, sisteme kitapla ilgili bir takım giriliyor, bu etiket üzerinde ise bulana kitabın bookcrossing eylemi içersinde bırakıldığı, eğer ulaşım imkanı var ise sisteme bulunma ile ilgili ve eğer el değiştirecekse bir sonra bırakılacağı durak.. vs ile ilgili bilgiler veriliyor. Bu sayede kitabınızı takip edebiliyorsunuz.

(Alıntıdır).


Tür: Genel | Açılış, 13 Haziran 2012
<< tüm tartışmalar

Uygulama Hakkında Fikir Alışverişini Burada Yapalım :)

Tartışma Cevapları

11 ile 20 arası cevap gösteriliyor, toplam 35 cevap.
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

gayet güzel bir uygulama ancak benim yaşadığım şehirde bu uygulamanın yürümeyeceğine ve zincirin burada kırılabileceğine inananlardanım, kitaplarıma değer veririm ama onu alıp da amacı dışında yani okumak dışında ticaret aracı haline getireni satmak kiralamak gibi, yada sadece alıp geri vermeyeni nereye koyduğunu akıbetini dahi bilmeyen kıymet bilmezleri çok gördüm.
ancak şu şekilde önerim olacak; takas verebileceğimiz kütüphanemizdeki kitaplar için bu uygulama ile birlikte ikisi (takas verebilirim+ book crossing) birleştirilerek bir şeyler yapılabilinir mi acaba?

11 yıl, 10 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

bence bu uygulama bir kampüs içinde başlasa daha sağlam olur. şehirde kitabı bulan çoğu kişi kitap sevmeyip kitaba zarar verebilir. ayrıca yurtdışında kitap okuma alışkanlığı ve kitap alışverişi daha yaygın olduğu için denenebilir. Ancak ülkemizde kitaplar maddi ve manevi çok değerli kitap severler de bir o kadar kıymetli ve az. bence tutmaz keşke tutsa:)

11 yıl, 10 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

evet iyi fikir bence

11 yıl, 10 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Yurtdışında olan uygulamayla burada olacak olanı asla karşılaştıramazsınız (bir kere orası yurtdışı, insanlar orada okuyorlar, evdeki, sokaktaki, işteki, kilisedeki insanların hepsi okuyor). Çünkü biz de bırakın Bookcrossing kültürünü, kitap okuma kültürü yok! Üstelik kitabı halka açık yere bırakıyorsunuz, biri onu alıp başkasına satabilir bile. Maalesef bizdeki önce ahlak sonra da kültür seviyesi o kadar yüksek değil. Biri ikisi yapsa üçüncüde mutlaka zincir kırılır. Bunu takip edebilmeniz için, en azından türkiyede, kitaba çip koymanız gerekir. Dediğiniz gibi, bizde bu ancak kamuya gönüllü kitap bağışı şeklinde olabilir, bu nedenle ben bende çift olan kitapları yapmıştım zamanında.
Size de iyi okumalar...

11 yıl, 11 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Harelikör sitesine baktım. Aslında taki açısından güzel bir uygulama düşünmüş. Yani gerisi kitabı bulana kalıyor. Siteye girip kaydetmesi falan...

Biraz düşünelim bakalım belkibir şeyler çıkar :)

11 yıl, 11 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Bu olayi ilk defa duyuyorum. Orgutlenerek yapilirsa amacina ulasabilir bence. :)

11 yıl, 11 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Bu mevzu olan konunun reel hayatta ne oranda aktif olacağı tartışılır. Çünkü yukarıda okuduğum yorumlarda da Türkiye'de normalde kitap okuma oranı çok düşük olduğu için , böyle bir konunun hayata geçmiş olsa bile ne kadar sürede avrupa ve amerika'da ki hale gelir ya da gelebilir mi ? Kitap okuma oranı demişken kısa bir alıntı yaparak bir not paylaşmak isterim sizlerle zaten çok bilindik bir bilgi :

"BM'nin raporuna göre bir yılda kişi başına okuma sayıları ise şöyle: Bir Japon bir yılda ortalama 25 kitap okuyor. Bir İsviçreli bir yılda ortalama 10 kitap okuyor. Bir Fransız bir yılda ortalama 7 kitap okuyor. Türkiye'de 6 kişiye yılda 1 bir kitap düşüyor."

Bu konunun zamanla yayılıp kitapseverler tarafından desteklenerek olumlu sonuçlar alacaktır.
Ama bu zaman kavramını ( 3 ay , 6 ay , 1 yıl , 3 yıl ya da daha uzun bir süre : -) )tanımlamak ya da adını koymak çok zordur.

11 yıl, 11 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

İlk kez duyduğum fakat çok beğendiğim bir uygulama olmasına rağmen Türkiye'de çok fazla yürütülebileceğini sanmıyorum. Sizlerin de değindiği gibi öncelikle Türkiye'de kitap okuma oranı yok denecek kadar az ve insanlarımızın çoğunun bununla pek uğraşmayacağını düşünüyorum.Hiç olmadı kitabı alıp ticaret bile yapabilirler yani.Yürüse bile en fazla 3-4 yere gider ve bir yerde tıkanır,takibi pek olanaklı gibi durmuyor. Ha yürümesi için güzel ve planlı bir örgütlenme olursa belki bir şeyler başarılabilir.

11 yıl, 11 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Görüşlerini paylaşan herkese çok teşekkür ederim :)

11 yıl, 11 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Bir kaç sene önce bir grup üniversite öğrencisinin bookcrossing ya da "Gezgin Kitaplar" fikrini nasıl gerçekleştirdikleriyle ilgili bir şeyler okumuştum . Normal bookcrossing uygulamasından farklı olarak kitapları, üniversite kampüsü içinde, bitirdikleri yerlerde ama kolay bulunabilen bir yere değil, bulması biraz uğraş gerektirecek yerlere saklıyorlardı ve sanırım internet üzerinden kitabın ismini ve yerini vererek arzu eden kitapseverlerin ve üniversite öğrencilerinin kitabı bulması sağlanıyordu.

Kitap okuma kültürümüzün eksikliği, ahlaki sorunlar gibi nedenlerle-ki malesef bu konularda çok haklısınız- bu fikirden vazgeçmek yerine, şimdilik vikitap üzerinden projeye sadık olacağına inandığımız insanların yararlanmasını sağlayabiliriz. Mümkünse- ki sanırım mümkün- bookcrossing sitesinin kodlama yöntemiyle kitapları takibe de alabiliriz. Meltem hanımın dediği gibi Vikitap yönetiminin bookcrossing sitesinin lokal bir kolunu oluşturması da çok ama çok yararlı olabilir.

Fikir bir kısmımızın aklına yatarsa, gerçekleştirmemek için hiç bir neden görmüyorum. Ankara'da deneme yapmak isteyenler olursa, şahsen şu an 2 kitabımla hazır ve nazır durumdayım :)

11 yıl, 11 ay     
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar