Sorun, İstek ve Önerileriniz

Vikitap hakkında tüm soru, sorun, istek ve önerilerinizi grubun tartışmalarında bize iletebilirsiniz. Gruba katılmam diyorsanız [email protected] adresini veya iletişim (www.vikitap.com/iletisim) bölümümüzü kullanabilirsiniz!


Tür: Genel | Açılış, 26 Mayıs 2011
<< tüm tartışmalar

Öneri

Tartışma Cevapları
« geri 1 2 3 4 5 6

1 ile 10 arası cevap gösteriliyor, toplam 55 cevap.
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

elsanin_mecnunu demiş,
Evet, ben mudhoney'e söylemiştim. Kütüphanemde olan ama ileride okumak üzere kenarda tuttuğum kitapları görebilmeliyim.
Kütüphanemi görebiliyorum, okuduklarımı görebiliyorum. Ama kütüphanemde olup da henüz okumadıklarımı göremiyorum.

,
elsa, yakinda dedigin is yapilicak , ben yapicam sana ozel .. :))

12 yıl, 11 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Birkaç şeyle daha burdayım :)

Bir kitabı okumak istediklerim'e vs.'ye eklediğimde "Kitap Okumak İstediklerim Listenize Eklendi." şöyle bir ibare çıkıyor bunu kapamak için de tamam'a tıklamam gerekiyor yine. Bunu kaldırsanız? Ya da bu yine çıksa kendiliğinden yok olsa. Hızlı hızlı kitaplar ekleyince bir de bununla uğraşmak sıkıyor.

Son olarak bir yazarın aynı kitabı birkaç kez eklenmiş oluyor. Yayınevi farklı da olsa bir kitap yeterli bence. Aynı kitabın tekrar eklenmemesi için önlem alsanız. Böyle çok karmaşık oluyor.

12 yıl, 11 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Yeni liste oluştur gibi bir özelliğe gerek duymadan da yapılabilir bu.

Mesele "Kütüphaneye Eklenenler" kümesinde olup, "Okuduklarım" kümesinde olmayan kitapların çıkarımı.
Kısa bir sql kodu ile halledilebilir.

Tabii Liste Oluştur özelliği de çok güzelmiş.

Belli bir türe "Yeni Başlayan" Okuyucular'ı yönlendirme olması çeşitli türlerde listeler yayınlayabilmemiz, bunun tüm kullanıcıların görüşüne ve değerlendirmesine açık olması, çok güzel bir şey olabilir.

Öte yandan Gruplar'a özel kütühaneler oluşturmak da bir ölçüde karşılıyor bunu, keyifli bir şekilde üstelik. Tür bazlı tematik gruplarda ileride bu tip listelerin kütüphane içeriği hâline geleceğini ve haklarında tartışma açılarak tartışılabileceğini düşünüyor/umuyorum.

12 yıl, 11 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Onun gibi, ama aradaki fark şu : "Okumak İstediklerim" elimde olmayan kitapları gösterir. Yani baskısı tükenmiş, arıyorum ya da henüz fırsatını bulup da alamadım o kitabı, kütüphaneme ekleyemedim bu yüzden.

Kütüphanemde olanlar ise, sırası bir türlü gelmemiş olanlardır :)

12 yıl, 11 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Merhaba! Sonunda vakit bulup, liste yaratıp, kütüphanemi de oluşturmaya başladım. Listeleri daha kullanıcı dostu yapmakla ilgili bir iki yorum yapmak isterim. İlki listeyi yapınca alfabetik sıraya girerse hayat daha kolay olacak. Bir kitabı birkaç listeye tek tek eklemek yerine aynı anda ekleyebilmek de güzel olur. Son olarak listeleri goodreads'deki gibi listeli halde görebilir miyiz?

12 yıl, 11 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Kenan Kablan ile hemfikir olduğumuz üzere "okumak istediklerim" kütüphanemizdekilere değil, elimizde olmayanlara işaret eder.

Yani okumak istediklerimin şimdiki formu doğru.

"Sahip olduğum ama henüz okumadıklarımı" oraya almak, "sahip olmayıp okumak istediklerim"i yeni bir listeye mahkum etmek daha iyi bir çözüm olmamış sanki...

Yeni listelere direkt ekleyebiliyor olmak, listelerin kütüphaneye dahil etmemesi güzel bir gelişme. Bence "Okumak İstiyorum", tıpkı şimdi olduğu gibi kalsın, kütüphaneye eklemesin.

"Okuyacaklarım" diye bir liste ekleyin. Bu listeye parasını verip aldığım, ama henüz okumadığım kitaplar olsun.

Yani küme üzerinden gösterirsek Kütüphanem/Okuduklarım. Yani bu listeye eklediklerimiz kütüphanemize eklensin, ama okuduklarımız arasına değil.

"Okumak İstiyorum" dediklerimiz de kütüphanemize eklenmesin.

Yani Can Yücel'in 69'da yaptığı bir Lenin çevirisi var ben onu "okumak istiyorum". Ara/bul/oku derler adama :)

12 yıl, 11 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Tabii, "Okuyacaklarım" diye bir listeyi standart hâle getirir ve içine kütüphanemizde olan ama henüz okumadığımız kitapları yerleştirirsek, bir sonraki aşamada şunu göreceğiz :

Joseph Cambell'ın - Tanrıların Maskeleri Dörtlemesi'ni almışız, bir amaç doğrultusunda almışız ve ilgili kısımlarını okumuşuz kitapların. Ama bu kitaplar bir oturuşta bitireceğin romanlar/öyküler değiller.

Yani, akademik referans ve kişisel araştırma nedeniyle alınmış kitaplar var hepimizin kütüphanesinde.

Okumadığımız, zaman zaman elimize alıp bir bölüme göz atmak dışında da okumayacağımız.

İşte burada, Okuyacaklarım'ı ikiye ayırmak gerekebilir. Yani bir kitabı okuyacaklarım kategorisine ekledikten sonra iki seçim sunulur "referans kitap" ve "okunacak".

Referans kitaba attığımız kitap bizim kendi kaynakça kitaplarımızdan biridir. Asla tamamını okumacağız, işimizi görecek kadarını okumuşluk yeterli bizim için. "Kısmi olarak okundu" diye düşünebilirsiniz.

Okunacak ise hakikaten elimizde olan ama bir türlü "vira" deyip de "kapağını aralamaktan öteye git"me şansını yakalayamadığımız kitapları gösterir.

Bu aklıma gelen en makul ve kaliteli düzenleme oldu.

12 yıl, 11 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

şu anki kütüphanenizde size özel olan edisyon bilgileri kaybolacak. Sadece kitap adı ve yazar adı görünür olacak. Size özel olan edisyon bilgilerini artık kitabın kendisine taşımış olacağız. O bilgileri (eğer kütüphaneci hesabınız var ise) direk olarak düzenleyebileceksiniz. Geçişte kolaylık sağlamak için daha önce yaratılmış edisyon bilgilerini kitap düzenleme sayfasında "tıkla-doldur" şekline sunabiliriz.

Kütüphaneci hesaplarına gelince, kafamızda kütüphaneci olacak kişileri oluşturduk. Bunlardan biri de sizsiniz kahlan amnell. Ayrıca elsanin_mecnunu da bir kütüphaneci olacak. Bu sistemle birlikte kitap verilerinin moderasyonunu kütüphaneci hesaplarına teslim edeceğiz. Uzun vadede şu an kullandığımız düzenleme öner -> onayla, kitap ekle -> onayla gibi işlemler ortadan kalkacak. Kitap ekleme herkese açık hale gelecek. Yeni kitap ekleyen biri, kütüphanecilerle birlikte, kendi eklediği kitabı istediği zaman düzenleyebilir olacak.

Tüm düzenlemeler sistemde kayıtlı tutulacak ve düzenleyen kişiden düzenleme notu eklemesini rica edeceğiz. Kütüphaneciler arasında bu düzenlemeler ve notları görünür olacak ve site içeriği çok daha kaliteli ve sunulabilir hal alacak.

Her şeyi onaylamadan geçirme mantığı eski ve ağır işleyen bir mantık. Bunun yerine verilerimizi moderasyona tamamen açıp kontrolü daha fazla kullanıcılara vermek istedik. Bu senaryoda bize düşen kütüphaneci hesaplarını kontrol altında tutup, ara sıra kim ne yapmış, neden yapmış diye kontrol etmek. Diğer tüm gelişim kitapseverlere ve sosyal paylaşımın gücüne bırakılacak.

12 yıl, 11 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

biz teşekkür ederiz.

12 yıl, 11 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Amma uzattım yalnız çok da önemli değil :)

12 yıl, 11 ay     
« geri 1 2 3 4 5 6
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar