Kitap Tavsiyesi ve Fikir Alışverişi

Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.

* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.


Tür: Genel | Açılış, 28 Temmuz 2011
<< tüm tartışmalar

Kitap Okumanın Matematik Başarısı Üzerindeki Etkisi

Tartışma Cevapları
« geri ileri »

1 ile 4 arası cevap gösteriliyor, toplam 4 cevap.
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Mecburi öğrenim çağında öğrencisi olan anne babaların her zaman özlemini çektiği bir karedir,"kitap okuyan çocuk" resmi : )

O anı dondurup, tabiki denk gelir isek, bir poster yaptırıp evin en görünen köşesinde sergilemek geçer insanın içinden...Oysa gençlerin gözünde hep abartılıdır okuma ile ilgili düşüncelerimiz. Biz "abarttıkça" onlar küçümser.

Gençlik hastalığı işte....

Oysa benim konu ile ilgili daha uçuk bir düşüncem vardır. Okumanın matematik başarısı üzerinde muazzam bir etkisi olduğuna inanırım. (varın oğluşumun halini siz düşünün : )))

Vikitap'ın kıdemli üyelerden sevgili doganozmurat' ın profilini incelerken denk geldiğim aşağıdaki satırlar ve yine başka eğitmenlerin konu ile ilgili yaptığı deneyleri okuyunca sizlerinde bu konudaki fikirlerinizi öğrenmek istedim.

"Liverpool Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, deneklere William Shakespeare, T.S. Elliot, William Wordsworth, John Donne gibi önemli yazarların kitapları okutuldu. Bu okuma eylemi sırasında deneklerin vücuduna, beyin dalgalarını ölçen tarayıcılar yerleştirildi. Daha sonra deneklerden, yine aynı yöntemle, daha düz, modern dilde yazılmış, görece basit metinler okutuldu. Sonuçta, anlaması daha zor olan, daha çok zaman alan metinlerin, beyin dalgalarını, kolay kitaplara göre daha fazla harekete geçirdiği, böylece zihin gelişimini olumlu yönde etkilediği anlaşıldı.

Japon bir eğitimci ise şöyle bir deney yapar: (Benim kafadan)

Otuz öğrenciye bir ay boyunca matematik dersi verdirir. Yapılan sınav sonunda bütün öğrenciler aynı seviyededir. Ardından öğrencileri ikiye ayırır. Bir gruba kitap okuma, diğer gruba da spor yapma görevi verir. Bir ay sonunda öğrencileri aynı sınıfta toplar, kimyadan ilk defa gördükleri bir konuyu anlatır. Ders sonunda yapılan sınavda, kitap okuyanların çoğunluğu, spor yapanlara oranla daha başarılıdır.

Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Yılmaz ise konu ile ilgili şöyle bir görüş ortaya koyuyor: Okuma alışkanlığının matematik, fizik gibi sayısal nitelikli derslere yararı en az sosyal nitelikli dersler kadar fazla oluyor. Okuma alışkanlığına sahip bir öğrencinin aynı zeka düzeyinde ancak okuma alışkanlığı olmayan bir öğrenciye göre matematik problemini yüzde 35 daha çabuk çözme olasılığı vardır. Bu, 3 saatlik bir sınavda öğrencinin 20-25 dakika gibi çok önemli bir zaman kazanması anlamına gelmektedir.

Peki siz ne düşünüyorsunuz?

8 yıl, 1 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Ben bir kimya ogretmeniyim ve bu dediginizi her sene öğrencilere söyler dururum. Çok doğru bir tespit. Kitap okuyan bir öğrencinin kimya, matematik, fizik ve biyoloji algısı daha fazla oluyor.

8 yıl, 1 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Çok doğru ve güzel bi tespit. bende öğretmenim öğrencilerime ve velilere özellikle söylerim ama ülke olarak kitap okuma konusunda sıkıntımız var.

7 yıl, 9 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.
Profil Resmi

Matematik öğretmeniyim. Kitap okuduğumu gören (çocukları söylemiyorum bile ) öğretmen arkadaşlar 'bir matematikçi olarak çok okuyorsunuz be hocam ' derler. çok okuduğum için matematikçi olmuşum diye cevaplamayı düşünüyorum bundan sonra :)

7 yıl, 7 ay     
« geri ileri »
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar