Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi

8 puan

Homo Deus , Saphiens'den sonra İsrailli yazar Harari'nin ikinci kitabı. Türü itibari ile yine dili olabildiğince sade bir kitap. Tabi yine türü itibari ile aşina olmadığımız kavramların fazlaca olduğu da aşikar.
Harari kitabında da değindiği gibi insanlığın yanı Saphiens'in gelecekte ulaşacağı nokta hakkında kehanetlerde değil de tahminlerde bulunuyor. Her zerremize nüfuz eden teknolojinin hayatımıza nasıl yon verdiği , bizi nasıl ele geçirdiği ; düşünebilen ve düşündüğünü evirebilen tek hayvan olan insanın dünyayı hatta ötesini de başka bir boyuta çevirme noktasında ne kadar yol kat ettiğini konu ediniyor. Sorduğu sorular ve verdiği cevaplarla bizleri afallatiyor. Özellikle geçmişten bu yana geldiğimiz noktayı baz aldığımızda , gelecekte hedeflenen şeylerin gerçekleşebilme ihtimali dahi bizleri derinden düşündürüyor , gelisimimizin ne denli çılgınca boyutlarda seyrettiği su götürmez bir gerçek.

Hümanizm kavramı kitapta enine boyuna irdeleniyor, eskiden ilahi güce inanan insanın simdi özgür iradenin savunucusu olduğunu gelecekte de gelişen teknoloji ile hümanizmin birlikte ele alınacağı bir yaklaşımın başrolü oynayacağını öngörüyor.

Kullandığı bilimsel veriler , bilimsel açıklamalar , teoriler bize bazı şeyleri gerçekten dusunduyor. ( yanlış anlasilmasin inancım noktasında en ufak tereddutum yok ) . Ama sorgulanması gereken bunca şeyi sadece seyretmememjz , elimizi taşın altına koymamiz gerekiyor.

Günümüz kapitalist sistemine, liberalizme , geçmişte (simdi kısmen) büyük bir kesmi kanatları altına alan komünizme ve öğretilerine , insanlığın geldiği nokta temelinde açıklamalar getiriyor.

İnsanlık ölümsüzlüğü ve sonsuz mutluluğu istiyor. Bu doğrultuda çalışmalar yapıyor. Önümüzdeki yüzyıl saphiensin gelebileceği bu noktanın umudunu taşıyor. Tanri -insan olabilme umudu hala saphiensi heyecanlandiyor.

Acaba bizleri önümüzdeki zaman diliminde algoritmalar mi yönetecek ? Yerimizi robotlar mi olacak ? Kim bilir belki de George Orwell'in 1984'unu yaşarız !

Yorumlar
« geri ileri »

0 ile 0 arası yorum gösteriliyor, toplam 0 yorum.
Yorum yazılmamış.
« geri ileri »